Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gevulde koolrolletjes

Spitskool1

Ingrediënten

spitskool

sojabrokjes
water
paprikapoeder
kerrie
ketchup
shoyu (zoute sojasaus)

ui
prei
tomatenstukjes in blik of gedroogde en geweekte tomaten
olie
ketchup
paprikapoeder
gistvlokken
pijnboompitjes

Bereiding

De spitskoolbladeren in hun geheel losmaken. Een paar minuten in kokend water blancheren. Goed uit laten lekken.

De sojabrokjes met het water, paprikapoeder, kerrie, ketchup en shoyu koken tot ze zacht zijn. Ongeveer 15 minuten.

In een bakpan olie warm laten worden. De ui en de prei bakken. Daarna de tomaten erbij doen en de ketchup, paprikapoeder, gistvlokken en de sojabrokjes meebakken.

De prut met de pijnboompitten in de koolbladeren rollen. In een ovenschaal leggen op zo'n manier dat er niets uit kan vallen. Ongeveer 30 à 45 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden bakken.

350 ppm

categorieën: Klimaatverandering, natuur en milieu

350 deeltjes CO2 per miljoen (parts per million, ppm) in de atmosfeer is wat veel wetenschappers en klimaatexperts de veilige bovengrens noemen. Ppm is een manier van het meten van de concentratie van gassen in de atmosfeer.

Meer dan 350 ppm CO2 zorgt voor een verandering in het klimaat.
Tegenwoordig zitten we al op 390 ppm en dus boven die grens. Dat moet omlaag anders is er kans op het bereiken van kantelpunten: momenten dat het moeilijk, zo niet onmogelijk wordt om terug te keren. En dat effecten elkaar gaan versterken.

Tot zo'n 200 jaar geleden bevatte onze atmosfeer 275 ppm CO2. Dit is een goede hoeveelheid omdat de gassen warmte vasthouden. Als er te weinig broeikasgassen zijn wordt het te koud voor (menselijk) leven op aarde.

Het omlaag brengen van de hoeveelheid broeikasgassen kan op verschillende manieren, de keuze van voedsel is een hele grote factor hierin. Het eten van dierlijke producten (vlees, vis, zuivel, eieren) is één van de, zo niet de grootste, bronnen van het uitstoten van broeikasgassen. Hier is dus makkelijk iets aan te doen.

Het transport is een andere grote bron. Hier kan je ook wat aan doen met je voedselkeuze: eet zoveel mogelijk lokaal geproduceerd voedsel, verbouw je eigen groenten en kruiden, en eet zo weinig mogelijk bewerkt voedsel.

Andere manieren om via je eten minder broeikasgassen te produceren zijn: zo min mogelijk verpakt voedsel kopen, biologisch eten, overgebleven restjes niet weggooien maar composteren, met de fiets of lopend boodschappen doen en geen water in flesjes kopen.