Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met Oost-Indische kers

Verse doperwtjes in peul

De Oost-Indische kers kan uitbundig groeien en bloeien in de zomer. Niet alleen de bloemen, maar ook de bladeren zijn eetbaar. Dit recept is bij uitstek geschikt voor mensen met een (moes)-tuin.
Bij gebrek aan tuin of balkon kan in plaats van O-I kers ook spinazie of een andere bladgroente gebruikt worden.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
100 gram pasta

400 gram doperwten in de peul

olie
1 ui
1 grote of 2 kleine bieten
knoflook
4 grote handen vol blad van de Oost-Indische kers, zo jong en ongeschonden mogelijk
eetlepel tomatenpuree
paprikapoeder
chilipoeder

Bereiding

Dop de doperwten.

Kook de pasta en stoom de doperwten in een stoommandje of een vergiet in dezelfde pan. Als de pasta gaar is zijn de erwten dat waarschijnlijk ook.

Ondertussen in een bakpan de olie langzaam verwarmen met hierin de in ringen gesneden ui en de in kleine stukjes gesneden biet(en). Als de biet op deze manier langzaam gaar wordt, zal hij heerlijk zoet en zacht smaken.
De uitgeperste knoflook toevoegen.

Na ongeveer 10 à 15 minuten de gare pasta, de doperwten, de kruiden en de tomatenpuree toevoegen.
Het vuur hoger zetten en blijven roeren.
De afgespoelde bladeren van O-I kers erdoor roeren en nog ongeveer 2 minuten alles door elkaar scheppen.

Serveersuggestie

Voor wat meer hartigheid kan er gistpoeder door gedaan worden en/of een vleesvervanger meegebakken worden.

350 ppm

categorieën: Klimaatverandering, natuur en milieu

350 deeltjes CO2 per miljoen (parts per million, ppm) in de atmosfeer is wat veel wetenschappers en klimaatexperts de veilige bovengrens noemen. Ppm is een manier van het meten van de concentratie van gassen in de atmosfeer.

Meer dan 350 ppm CO2 zorgt voor een verandering in het klimaat.
Tegenwoordig zitten we al op 390 ppm en dus boven die grens. Dat moet omlaag anders is er kans op het bereiken van kantelpunten: momenten dat het moeilijk, zo niet onmogelijk wordt om terug te keren. En dat effecten elkaar gaan versterken.

Tot zo'n 200 jaar geleden bevatte onze atmosfeer 275 ppm CO2. Dit is een goede hoeveelheid omdat de gassen warmte vasthouden. Als er te weinig broeikasgassen zijn wordt het te koud voor (menselijk) leven op aarde.

Het omlaag brengen van de hoeveelheid broeikasgassen kan op verschillende manieren, de keuze van voedsel is een hele grote factor hierin. Het eten van dierlijke producten (vlees, vis, zuivel, eieren) is één van de, zo niet de grootste, bronnen van het uitstoten van broeikasgassen. Hier is dus makkelijk iets aan te doen.

Het transport is een andere grote bron. Hier kan je ook wat aan doen met je voedselkeuze: eet zoveel mogelijk lokaal geproduceerd voedsel, verbouw je eigen groenten en kruiden, en eet zo weinig mogelijk bewerkt voedsel.

Andere manieren om via je eten minder broeikasgassen te produceren zijn: zo min mogelijk verpakt voedsel kopen, biologisch eten, overgebleven restjes niet weggooien maar composteren, met de fiets of lopend boodschappen doen en geen water in flesjes kopen.