Voedselencyclopedie

Fresh

categorieën: Biologische landbouw, films, Landbouw algemeen

Fresh celebrates the farmers, thinkers and business people across America who are re-inventing our food system. Each has witnessed the rapid transformation of our agriculture into an industrial model, and confronted the consequences: food contamination, environmental pollution, depletion of natural resources, and morbid obesity. Forging healthier, sustainable alternatives, they offer a practical vision for a future of our food and our planet.

Among several main characters, FRESH features urban farmer and activist, Will Allen, the recipient of MacArthur’s 2008 Genius Award; sustainable farmer and entrepreneur, Joel Salatin, made famous by Michael Pollan’s book, The Omnivore’s Dilemma; and supermarket owner, David Ball, challenging our Wal-Mart dominated economy.

Production Year: 2009
Produced and Directed by: ana Sofia joanes

inhoud

Recept: worteltaart (A real carrotpie)

Worteltaart

Dit recept is met toestemming overgenomen uit Ecofabulous koken in alle seizoenen van Lisette Kreischer. Daar heet het A real carrotpie!

Ingrediënten

- 1 grote winterwortel
- 350 gram gezeefd tarwemeel, geen bloem
- 330 gram rietsuiker of druivensuiker (of dadelsuiker)
- 75 gram rozijnen
- 75 gram walnoten
- 1/2 eetlepel kaneelpoeder
- 1/2 eetlepel fijn gesneden gember (kan ook weggelaten worden)
- rasp van 1 sinaasappelschil (neem een biologische sinaasappel hiervoor)
- mespunt zout
- 250 ml zonnebloemolie
- 250 ml sojamelk en sojaroom, gemengd
- 3 eetlepels appelmoes
- 1 zakje bakpoeder
- mespunt zout
- extra walnoten ter versiering
- sojaslagroom
- extra wortelrasp ter versiering

Bereiding

Voor 8 grote punten

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een taartvorm (diameter 20 cm) in en bestrooi die met bloem.
Was de wortel en rasp ze fijn.
Crush de walnoten.

Meng meel, bakpoeder, zout, kruiden, suiker, wortel, walnoten, rozijnen en sinaasappelrasp in een kom. Roer goed door. Meng in een andere kom de olie met het sojamengsel en de appelmoes, en voeg dit aan het droge mengsel toe.

Roer het geheel goed door.

Het mengsel mag geen nat beslag worden maar ook geen deeg; het hangt er een beetje tussenin; een dik en glanzend mengsel.
Schep het in de vorm en bak de taart in zo'n 40 minuten gaar.

Vanaf 25 minuten mag je af en toe in de oven kijken. Houd de bovenkant in de gaten en prik er af en toe in met een mes of vork; als dat er schoon uitkomt is de taart klaar (prik-met-de-vork-test).
Heb je een oven met een knop voor onderwarmte dan is het wijs om de onderwarmte halverwege de baktijd 10 minuten aan te zetten.

Is de taart goudbruin? Haal hem uit de oven en laat hem in de vorm afkoelen. Versier de afgekoelde taart op een mooi bord met sojaslagroom, walnoten en wortelrasp.

Agenda

Agenda 2014

Ook je activiteiten vermeld zien op deze agenda? Neem contact op voor de mogelijkheden.

agenda

- 2014 Jaar van de Familielandbouw (door de Verenigde Naties uitgeroepen) en de eekhoorn.

- 2 september 2014
Introductie tot Permacultuur, Permacultuurcentrum Den Haag

- 12 september 2014
Start masterclass voedselbossen, Food Forestry Nederland, met Wouter van Eck en Xavier San Giorgi

- 13 september 2014
start Basiscursus 'De Permacultuur Moestuin', Permacultuurcentrum Den Haag

- 13 - 14 september 2014
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Breda

- 17 september 2014
Permacultuur - wat is het en wat is het niet Permacultuurcentrum Den Haag

- 17 september 2014
Debatcyclus: voedsel voor 10 miljard: voedselmarkt en macht

- 20 september 2014
Wormencompostbak opzetten, Permacultuurcentrum Den Haag

- 20 - 21 september 2014
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Goutum, op de Oerfloed

- 27 - 28 september 2014
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Winterswijk

- 28 september 2014 - Zutphen - 12:00-18:00
Streekmarkt GoedGeboerd! (Chocoladefestival) www.goed-geboerd.nl

- 1 oktober 2014
Permacultuur - wat is het en wat is het niet Permacultuurcentrum Den Haag

- 4 - 5 oktober 2014
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Antwerpen

- 11 - 12 oktober 2014
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Wnterswijk bij Aarde-Werk de Stegge

- 15 oktober 2014
Permacultuur - wat is het en wat is het niet Permacultuurcentrum Den Haag

- 19 oktober 2014
Workshop met Linder van den Heerik: Natuurlijk Plaagbeheer Permacultuurcentrum Den Haag

- 29 oktober 2014
Permacultuur - wat is het en wat is het niet Permacultuurcentrum Den Haag

- 31 oktober 2014
Workshop met Linder van den Heerik: Water, Klimaat en Microklimaat Permacultuurcentrum Den Haag

- 12 november 2014
Permacultuur - wat is het en wat is het niet Permacultuurcentrum Den Haag

- 12 november 2014
Debatcyclus: voedsel voor 10 miljard: wie pakt de handschoen op?

- 22 - 23 november 2014
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Zwolle, op de Schellerhoeve

- 29 - 30 november 2014
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Rotterdam, op De Enk

- 5 december 2014
Internationale bodemdag, World Soil Day

- 13 - 14 december 2014
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Tienen bij Yggdrasil

- 21 december 2014 - Zutphen - 12:00-18:00
Streekmarkt GoedGeboerd! (Kerstmarkt) www.goed-geboerd.nl

2015
- jaar van de bodem

- 10 - 11 januari 2015
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Den Haag

- 20 - 21 februari 2015
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Cuijk, bij Wereldtuin Verdeliet

- Sponsors en donateurs

Sponsors kunnen een pagina kopen met daarop hun eigen tekst en afbeelding. Doordat ik mijn sponsors zelf uit kies, zullen de gesponsorde pagina's op de een of andere manier altijd affiniteit hebben met de visie die ook achter de voedselencyclopedie zit. Deze gaat over meer dan voedsel, het gaat over een manier van leven die duurzaam, mens-, dier- en milieuvriendelijk is. Met de nadruk op vriendelijk.
Dus geen advertenties van grote commerciële bedrijven maar wel misschien van sympathieke zaadhandelaren, broodverkopers en vershoutinstructeurs. Of alle anderen die zich aangetrokken voelen door deze visie en site, en die graag willen helpen om de voedselencyclopedie te laten voortbestaan en groeien.

Donateurs zijn altijd welkom om een bijdrage naar eigen keuze te storten op rekeningnummer NL18 INGB 0001 0371 11 ten name van De Zeepkist.
(Ik ben bezig over te stappen naar een vriendelijke bank maar dat is nog niet gelukt dus dit nummer gebruik ik nog even.)

Sponsors en donateurs maken het mogelijk voor mij (Mirjam Vaes) om de voedselencyclopedie te blijven schrijven en onderhouden.

Ook sponsor of donateur worden? Neem contact op voor de mogelijkheden.

Sponsors

- Jan den Besten