Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: havermoutpap

Rozijnen

Een lekkere warme hap.

Ingrediënten

klein beetje water
(moes)-appel
rozijnen
havermout
amandelen en/of hazelnoten, gemalen
kaneel
soja-, rijst- of notenmelk
iets om te zoeten bv. diksap, jam, agavesiroop of ahornsiroop

Bereiding

Zet een steelpannetje met een bodempje water op het vuur. Gas op laagste stand.
Doe hierin de rozijnen en appel in stukjes. Laat dit een tijdje pruttelen tot het moezig wordt. Pas op dat het niet aanbrandt, voeg desnoods nog wat water toe.
De gemalen nootjes erdoor roeren. Net als de havermout. Niet te veel, want het wordt altijd meer en steviger dan je van tevoren inschat.

De melk erbij doen, zorg dat alles ruim onder staat, het dikt behoorlijk in. Hou je van betonpap dan kan je minder melk erbij doen maar vind je een vloeibare pap lekkerder, zorg dan voor voldoende vocht.

Kaneel en zoetmiddel erbij, alles goed doorroeren en op een, nog steeds, heel laag vuur al roerend aan de kook laten komen. Eventjes door laten koken en dan in een kommetje of een diep bord serveren. Nu kan er naar smaak nog meer kaneel en/of zoetmiddel toegevoegd worden.

Een stevig ontbijt dat je, dankzij de haver, verwarmt en lang een verzadigd gevoel geeft.

Agenda

Agenda 2014

Ook je activiteiten vermeld zien op deze agenda? Neem contact op voor de mogelijkheden.

agenda

- 2014 Jaar van de Familielandbouw (door de Verenigde Naties uitgeroepen) en de eekhoorn.

- 21 december 2014 - Zutphen - 12:00-18:00
Streekmarkt GoedGeboerd! (Kerstmarkt) www.goed-geboerd.nl

2015
- jaar van de bodem

- 10 - 11 januari 2015
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Den Haag

- 24 - 25 januari 2015
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Maastricht

- 31 januari 2015
OPROEP: 31 jan, Vorming Vlaams/Nederlandse Permacultuur Organisatie

- 20 - 21 februari 2015
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Cuijk, bij Wereldtuin Verdeliet

- 7 - 8 febuari 2015
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Eindhoven

- 28 - 29 maart 2015
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Brugge

- 8 - 9 september 2015
International Permaculture Conference Londen, Engeland

- 10 - 16 september 2015
International Permaculture Convergence Essex, Engeland

Gereedschap

categorieën: Koken en eten

Gereedschappen die gebruikt kunnen worden bij het bereiden van voedsel.

- Bakblik
- Blikopener
- Citruspers
- Deegroller
- Dunschiller
- Fornuis
- Garde
- Graanmolen
- Groentemolen
- Keukenmachine
- Klopper
- Knoflookpers
- Kookwekker
- Lepels
- Maalmolentje
- Maatbeker
- Maatlepel
- Messen
- Messenslijper
- Neteldoek
- Oven
- Oventhermometer
- Pan
- Pannelappen
- Passe vite
- Rasp
- Sapcentrifuge
- Schalen en kommen
- Schuimspaan
- Snijplank
- Spatel
- Springvorm
- Staafmixer
- Stoommandje
- Thee-ei
- Trechter
- Vijzel en stamper
- Weegschaal
- Zeef

Sponsors en donateurs

Sponsors kunnen een pagina kopen met daarop hun eigen tekst en afbeelding. Doordat ik mijn sponsors zelf uit kies, zullen de gesponsorde pagina's op de een of andere manier altijd affiniteit hebben met de visie die ook achter de voedselencyclopedie zit. Deze gaat over meer dan voedsel, het gaat over een manier van leven die duurzaam, mens-, dier- en milieuvriendelijk is. Met de nadruk op vriendelijk.
Dus geen advertenties van grote commerciële bedrijven maar wel misschien van sympathieke zaadhandelaren, broodverkopers en vershoutinstructeurs. Of alle anderen die zich aangetrokken voelen door deze visie en site, en die graag willen helpen om de voedselencyclopedie te laten voortbestaan en groeien.

Donateurs zijn altijd welkom om een bijdrage naar eigen keuze te storten op rekeningnummer NL18 INGB 0001 0371 11 ten name van De Zeepkist.
(Ik ben bezig over te stappen naar een vriendelijke bank maar dat is nog niet gelukt dus dit nummer gebruik ik nog even.)

Sponsors en donateurs maken het mogelijk voor mij (Mirjam Vaes) om de voedselencyclopedie te blijven schrijven en onderhouden.

Ook sponsor of donateur worden? Neem contact op voor de mogelijkheden.

Sponsors

- Jan den Besten