Voedselencyclopedie

Gereedschap

categorieën: Koken en eten

Gereedschappen die gebruikt kunnen worden bij het bereiden van voedsel.

- Bakblik
- Blikopener
- Citruspers
- Deegroller
- Dunschiller
- Fornuis
- Garde
- Graanmolen
- Groentemolen
- Keukenmachine
- Klopper
- Knoflookpers
- Kookwekker
- Lepels
- Maalmolentje
- Maatbeker
- Maatlepel
- Messen
- Messenslijper
- Neteldoek
- Oven
- Oventhermometer
- Pan
- Pannelappen
- Passe vite
- Rasp
- Sapcentrifuge
- Schalen en kommen
- Schuimspaan
- Snijplank
- Spatel
- Springvorm
- Staafmixer
- Stoommandje
- Thee-ei
- Trechter
- Vijzel en stamper
- Weegschaal
- Zeef

inhoud

Agenda

Agenda 2014

Ook je activiteiten vermeld zien op deze agenda? Neem contact op voor de mogelijkheden.

agenda

- 2014 Jaar van de Familielandbouw (door de Verenigde Naties uitgeroepen) en de eekhoorn.

- 25 - 29 juli 2014
EUROPEAN PERMACULTURE CONVERGENCE
Bulgarije

- 11 t/m 22 augustus 2014
Zomercursus permacultuurontwerp door Fransjan de Waard, Friesland

- 17 augustus 2014
Fair Food Festival Zandvoort

- 31 augustus 2014
Workshop humisme op de Hobbitstee

- 12 september 2014
Start masterclass voedselbossen, Food Forestry Nederland, met Wouter van Eck en Xavier San Giorgi

- 13 - 14 september 2014
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Breda

- 17 september 2014
Debatcyclus: voedsel voor 10 miljard: voedselmarkt en macht

- 27 - 28 september 2014
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Winterswijk

- 28 september 2014 - Zutphen - 12:00-18:00
Streekmarkt GoedGeboerd! (Chocoladefestival) www.goed-geboerd.nl

- 4 - 5 oktober 2014
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Antwerpen

- 12 november 2014
Debatcyclus: voedsel voor 10 miljard: wie pakt de handschoen op?

- 5 december 2014
Internationale bodemdag, World Soil Day

- 21 december 2014 - Zutphen - 12:00-18:00
Streekmarkt GoedGeboerd! (Kerstmarkt) www.goed-geboerd.nl

2015
- jaar van de bodem

Recept: witte bonen in tomatensaus

Tijm1

Witte bonen in tomatensaus hoeven niet per se uit een potje te komen, je kan ze ook zelf maken. Hieronder volgen 2 manieren.

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 2 koppen gedroogde witte bonen
- water
- 100 gram tomatenpuree
- olijfolie
- 4 tenen knoflook
- 2 rode uien, in kleine stukjes
- tijmtakjes, vers of gedroogd
- sap van 1 citroen
- zout en peper, naar smaak

Bereiding - Eerste manier

Breng water aan de kook, haal van het vuur en week hierin de bonen 12 uur, spoel ze daarna goed af en herhaal dit nog een keer 12 uur. Spoel ze weer af.

Meng in een ovenschaal de olie, de bonen, tomatenpuree, knoflook, zout en tijm. Zet dit 6 uur (!) in een oven op 150 graden. Af en toe alles mengen. Als het te droog lijkt te worden, voeg dan wat olie toe.

Haal het gerecht uit de oven, verwijder de tijmtakjes en voeg de uienstukjes en citroensap toe.

Het gerecht is klaar als de bonen zacht zijn. Ze zijn dan niet melig.

Bereiding - Tweede manier (deze gaat een stuk sneller.)

Week en kook de bonen volgens de aanwijzingen. Nog sneller is het als je gare bonen uit een pot of blik gebruikt.

Verhit in een koekenpan de olie. Bak hierin de bonen met de overige ingrediënten.

- Sponsors en donateurs

Sponsors kunnen een pagina kopen met daarop hun eigen tekst en afbeelding. Doordat ik mijn sponsors zelf uit kies, zullen de gesponsorde pagina's op de een of andere manier altijd affiniteit hebben met de visie die ook achter de voedselencyclopedie zit. Deze gaat over meer dan voedsel, het gaat over een manier van leven die duurzaam, mens-, dier- en milieuvriendelijk is. Met de nadruk op vriendelijk.
Dus geen advertenties van grote commerciële bedrijven maar wel misschien van sympathieke zaadhandelaren, broodverkopers en vershoutinstructeurs. Of alle anderen die zich aangetrokken voelen door deze visie en site, en die graag willen helpen om de voedselencyclopedie te laten voortbestaan en groeien.

Donateurs zijn altijd welkom om een bijdrage naar eigen keuze te storten op rekeningnummer NL18 INGB 0001 0371 11 ten name van De Zeepkist.
(Ik ben bezig over te stappen naar een vriendelijke bank maar dat is nog niet gelukt dus dit nummer gebruik ik nog even.)

Sponsors en donateurs maken het mogelijk voor mij (Mirjam Vaes) om de voedselencyclopedie te blijven schrijven en onderhouden.

Ook sponsor of donateur worden? Neem contact op voor de mogelijkheden.

Sponsors

- Jan den Besten