Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortelcake geglazuurd

Ingrediënten cake

- 1 kop geraspte wortel
- 3/4 kop rozijnen
- theelepel koekkruiden
- theelepel zout
- 2 eetlepels margarine
- 3/4 kop rijstemoutstroop
- 1 1/4 kop water
- 1 1/2 kop gebuild meel
- 1 theelepel zuiveringszout
- 1/2 kop fijngehakte walnoten

Ingrediënten glazuur

- 100 gram ongebrande cashewnoten
- flinke scheut ahornsiroop
- scheutje sojamelk
- beetje agavesiroop

Bereiding cake

Kook de wortels, rozijnen, kruiden, margarine en de rijstemoutstroop in het water gedurende 10 minuten. Van het vuur halen en eventueel even af laten koelen. Dan het meel, het zuiveringszout en de walnoten erdoor roeren.

Verwarm de oven voor tot 150 graden.

Giet de massa in een ingevet cake- of bakblik.

Ongeveer 45 minuten bakken in de oven. Er in prikken met een vork om te zien of de cake gaar is. De vork hoeft niet brandschoon te zijn als die eruit komt. De cake blijft redelijk vochtig.

Bereiding glazuur

In een keukenmachine de noten zo fijn mogelijk malen. Dan de overige ingrediënten erdoor mixen. Het moet een stevige smeerbare massa worden.

Finishing touch

Als de cake afgekoeld is de glazuur eroverheen smeren.

Serveersuggestie

Echte lekkerbekken kunnen bij de cake (soja)-slagroom en/of (soja)-vanillevla serveren.

HFCS fructose-glucosesiroop

categorieën: Gezondheid algemeen, Over gewicht, producten

hfcs

Glucose-fructosesiroop - ook wel bekend als HFCS (High Fructose Corn Syrup), glucose-fructosestroop, fructose-glucosestroop, glucosesiroop, glucose/fructose, fructosesiroop, isoglucose en maïsstroop - is een zoetmiddel gemaakt uit maïs, aardappels, tarwe of een ander koolhydraatrijk voedsel. Het is net zo zoet als suiker maar kost veel minder en dus wordt het heel veel gebruikt, vooral In de V.S. en Canada. In Europa geniet de suiker-industrie veel bescherming, waardoor de stroop hier nog niet zo wijdverbreid is.
Voor de uitvinding van HFCS importeerde Amerika het grootste gedeelte van de gebruikte (riet)-suiker, en was hiervoor dus afhankelijk van de politieke stabiliteit van andere landen zoals Cuba. Een situatie waar ze niet blij mee waren.

HFCS

HFCS (High Fructose Corn Syrup) is de eerste fructose-glucosesiroop die ontwikkeld werd. In Amerika was, en is, de maïs dankzij speciale subsidies en wetten als de Farm Bill, supergoedkoop. Doordat er overschotten ontstonden moest er iets met de maïs gedaan worden om het te verwerken. HFCS is sinds eind jaren 70 op de markt.
Coca-Cola was het eerste bedrijf dat HFCS ging gebruiken om zo de concurrentie met Pepsi aan te gaan. Al snel volgden andere frisdranken, sportdranken en vruchtensappen. En daarna werd het een ingrediënt van talloze bewerkte producten zoals snoep en koek, maar ook hartige snacks als chips en worst, ketchup, yoghurt, brood, salade-dressings, soepen enz.
Om HFCS te maken wordt een deel van de in zetmeel aanwezige glucose omgezet in fructose door middel van hydrolyse. Dit hoeft niet per se met maïs te gebeuren, maar kan ook met andere zetmeelrijke producten, zoals aardappels of tarwe gedaan worden.
Als het gehalte aan fructose in de droge stof ten minste 90% is, dan mag de stroop HFCS genoemd worden (bron: hyfoma.com).

2-moleculenstructuur

Glucose-fructosesiroop heeft een andere moleculaire structuur dan sucrose (rietsuiker). Sucrose is opgebouwd uit een enkel molecuul terwijl glucose-fructosesiroop uit 2 moleculen is opgebouwd. Hierdoor reageert de spijsvertering, de opname en de stofwisseling anders. Volgens George Bray is dit de belangrijkste reden dat het lichaam niet verzadigd raakt, en dat iemand dus niet stopt met eten of drinken als hij genoeg, of teveel, heeft gehad.

Voordelen

De voordelen van HFCS zijn dat het net zo zoet is als sucrose (riet- of bietsuiker), maar veel minder kost om te produceren terwijl het veel langer houdbaar is.
Voor de industrie is een ander voordeel dat mensen er meer van kunnen consumeren, dit is uiteraard een nadeel voor die consumenten.

Nadelen

Het eten van HFCS leidt tot insuline-resistentie, het vermindert de werking van de hormonen leptine en ghreline, die beide betrokken zijn bij honger- en verzadigingsgevoelens. Hierdoor eet of drink je meer van dit spul dan je anders zou doen, en bovendien zet het extra aan tot vetopslag, vooral in de buikstreek.

Het veroorzaakt een toename van vetzuren in het bloed, met als gevolg een hogere kans op hartaandoeningen.
Glucose-fructosesiroop wordt in verband gebracht met het ontstaan van veel moderne ziektes, zoals diabetes, hart- en vaataandoeningen, obesitas en kanker.

Bijen

In Amerika wordt HFCS soms gegeven aan bijen als vervanging voor de honing. Uit onderzoek blijkt dat deze stof giftig voor bijen wordt als het boven een temperatuur van 45 graden komt.

Zink

In mei 2009 verschenen er artikelen in de pers die melding maakten van hoge concentraties kwik in dit zoetmiddel.

Bronnen:

- Giftig, William Reymond
- Consumption of High-Fructose Corn Syrup, George Bray
- ergogenics,org
- hyfoma.com
- medischdossier.org/archief/jaargang_11/editie_5/artikel_500/
- wikipedia.org/wiki/High-fructose_corn_syrup
- The epidemic of obesity and changes in food intake: the Fluoride Hypothesis, Bray