Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: hutspot

Pastinaak 2

De meeste mensen kennen hutspot als een stamppot van aardappelen, ui en (winter)-wortel, maar het origineel werd niet met aardappelen maar met pastinaak bereid - de aardappel was toendertijd nog helemaal niet bekend als eetbare knol. Onderstaand recept is mijn eigen interpretatie.

Ingrediënten

- 1 grote pastinaak
- 1 winterwortel
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- water
- sojamelk
- plantaardige margarine
- bouillon (poeder of blokje)
- olijfolie
- peper
- zout
- 1 blok tamari- of rooktofu

Bereiding

Snij de ui in ringen, de wortels en de pastinaken in kleine blokjes. Giet de olie in een bakpan en voeg meteen de ui toe. Na een paar minuten op een laag vuur de pastinaak en wortel toevoegen. Het vuur hoger zetten en de groenten een paar minuten roeren zodat ze niet aanbranden. Dan de knoflook toevoegen en heel even meebakken, pas op dat deze niet zwart wordt.
Een bodempje water met bouillon toevoegen zodat alles nog niet onder staat.
Aan de kook laten komen en zachtjes laten stoven tot al het water verdwenen is. Af en toe roeren zodat het gelijkmatig gaar wordt. Opletten dat het niet droogkookt.

In een andere pan de in dobbelsteentjes gesneden tofu hard bakken tot ze knapperig zijn.

Als het mengsel droog is een beetje sojamelk en/of margarine toevoegen. De tofublokjes erdoor roeren en peper en zout naar behoefte toevoegen.

Humist

categorieën: natuur en milieu, Permacultuur, personen

worm_kl-241x300

Iemand met kennis van het bodemvoedselweb die met gevoel voor humus er alles aan doet de bodem te behouden en te verbeteren (en dus niet ten koste van de bodem elders).

Nederlands bekendste humist is Marc Siepman, ook wel bekend als gevoel voor humus.

Marc geeft regelmatig in het hele land lezingen en cursussen over humisme, deelname is gratis. Kijk op zijn site of op de agenda voor actuele aankondigingen en meer informatie.

Een greep uit de onderwerpen die tijdens een cursus aan bod kunnen komen:

  • waar het mee begint: fotosynthese
  • (hemi)cellulose en lignine en hun belang voor humusvorming
  • exudaten
  • de koolstofcyclus
  • van actinmyceet tot zweepdiertje: wat doen ze?
  • de bodem: structuur en textuur
  • kationenomwisselingscapaciteit
  • de ethyleen-zuurstofcyclus
  • mycorrhizae en andere symbioses
  • zuurgraad en successie
  • wat is humus, hoe ontstaat het en waarom is het zo belangrijk?
  • bodem & klimaat
  • bodem & gezondheid
  • mineralen en elementen
  • water: capillariteit en adsorpsie