Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gebakken spruiten met hazelnoten

Hazelnootblad

Ingrediënten

- 450 gram spruiten
- 60 ml olijfolie
- 60 ml water
- zout en peper
- 75 gram hazelnoten, gehakt
- 1 el balsamicoazijn of vers citroensap
- 20 gram verse munt, dille en/of peterselie, fijngehakt

Bereiding

Snij de onderkant van de spruiten en verwijder eventuele gele blaadjes, snij de spruiten in plakken. Doe de helft van de olie in een grote hapjespan en zet op matig vuur. Doe de spruiten erbij als de olie heet is en voeg 60 ml water toe. Voorzichtig.
Zout en peper toevoegen en vuur laag zetten. Met deksel op de pan ongeveer 5 minuten koken.

Verhit ondertussen de rest van de olie in een andere pan op matig vuur. Voeg dan de noten toe en bak ze, onder voortdurend roeren tot ze geuren maar nauwelijks verkleurd zijn.

Haal het deksel van de pan met spruitjes en zet het vuur weer hoog. Bak nog 5 à 10 minuten tot het water is verdampt en de spruiten zacht zijn. Roer de azijn of het citroensap door de spruiten en garneer met de noten en hun olie en de kruiden.

Suggestie

Spruiten en noten gaan goed samen met pompoengerechten.

Bron

De dikke vegetariër

Humist

categorieën: natuur en milieu, Permacultuur, personen

worm_kl-241x300

Iemand met kennis van het bodemvoedselweb die met gevoel voor humus er alles aan doet de bodem te behouden en te verbeteren (en dus niet ten koste van de bodem elders).

Nederlands bekendste humist is Marc Siepman, ook wel bekend als gevoel voor humus.

Marc geeft regelmatig in het hele land lezingen en cursussen over humisme, deelname is gratis. Kijk op zijn site of op de agenda voor actuele aankondigingen en meer informatie.

Een greep uit de onderwerpen die tijdens een cursus aan bod kunnen komen:

  • waar het mee begint: fotosynthese
  • (hemi)cellulose en lignine en hun belang voor humusvorming
  • exudaten
  • de koolstofcyclus
  • van actinmyceet tot zweepdiertje: wat doen ze?
  • de bodem: structuur en textuur
  • kationenomwisselingscapaciteit
  • de ethyleen-zuurstofcyclus
  • mycorrhizae en andere symbioses
  • zuurgraad en successie
  • wat is humus, hoe ontstaat het en waarom is het zo belangrijk?
  • bodem & klimaat
  • bodem & gezondheid
  • mineralen en elementen
  • water: capillariteit en adsorpsie