Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bloemkoolcurry

Gember

Een recept van Andy McDonald, de tv-kok van wijlen omroep Llink.

Ingrediënten voor 4 personen

- 4 el olie  
- grote bloemkool, in roosjes
- 1 ui, in halve ringen gesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 50 g verse gemberwortel, geraspt (of 1 tl gemberpoeder)
- 2 aardappels, geschild, in blokjes
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl komijnzaad
- ½ tl chilipoeder of cayennepeper
- 1 tl kurkuma
- eventueel 1 tl garam masala (curry specerijenmengsel, kant-en-klaar te koop)
- 1 blik kokosmelk
- zout
- peper
- 200 gram basmatirijst

Bereiding

Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de bloemkoolroosjes ± 5 minuten. Voeg de aardappelblokjes toe en bak ± 10 minuten op middelhoog vuur. Rooster de komijnzaadjes in een droge koekenpan 1 minuut.

Verhit ondertussen een andere koekenpan met 2 el olie, voeg de uien, knoflook en gember toe, en bak zachtjes 10 minuten. Voeg nu het komijnzaad, korianderpoeder, chilipoeder, kurkuma en evt. de garam masala toe. Bak 2 minuten mee. Voeg de bloemkoolroosjes, aardappelblokjes en kokosmelk toe.

Breng op smaak met zout en peper. Laat nog 10 minuten zachtjes koken.

Serveer met basmatirijst.

Nachtschade

categorieën: Gezondheid algemeen, Landbouw algemeen

Solanaceae.

Familie van planten waarvan onderdelen van de plant giftig zijn. Niet bij elke soort zijn dat dezelfde onderdelen. Bij aardappels zijn de vruchtjes giftig maar niet de knollen. Wel weer de uitlopers van de knollen en de groene plekken die in feite het begin van de uitlopers zijn. Van sommigen andere soorten kan je wel de vruchten eten.

Enkele soorten van deze familie zijn: aardappel, tomaat, paprika en aubergine.
Maar ook de tabaksplant hoort bij deze familie. Deze soort is helemaal giftig.

Dat aardappels en tomaten familie zijn blijkt ook in de tuin waar ze door dezelfde ziekte (aardappelziekte of fytoftora) getroffen kunnen worden. Daarom mogen ze ook niet na elkaar op dezelfde plek staan in een wisselbouwsysteem, en mogen de resten niet op de composthoop.