Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: romige linzensoep

Rode linzen1

Alle soepen en dus ook linzensoep kunnen op veel verschillende manieren gemaakt worden. Deze soep smaakt weer heel anders dan de linzensoep elders op deze site.

Ingrediënten (voor 2 personen)

- 1/2 liter water
- 1 bouillonblokje
- 75 gram rode linzen
- takje vers bonenkruid of theelepel gedroogd
- theelepel kerrie
- theelepel korianderpoeder
- theelepel geelwortelpoeder (kurkuma)
- 1/2 winterwortel
- 2 roosjes bloemkool
- 1/2 prei
- scheutje olijfolie
- dessertlepel tamarinde chutney
- dessertlepel santen (kokosvet in blok)

Bereiding

Breng het water aan de kook met de bouillon, de kruiden en de linzen.

Snijd de groente in kleine stukjes en voeg deze toe.

De overige ingrediënten ook erbij doen en het geheel ongeveer een kwartier laten koken.

Nachtschade

categorieën: Gezondheid algemeen, Landbouw algemeen

Solanaceae.

Familie van planten waarvan onderdelen van de plant giftig zijn. Niet bij elke soort zijn dat dezelfde onderdelen. Bij aardappels zijn de vruchtjes giftig maar niet de knollen. Wel weer de uitlopers van de knollen en de groene plekken die in feite het begin van de uitlopers zijn. Van sommigen andere soorten kan je wel de vruchten eten.

Enkele soorten van deze familie zijn: aardappel, tomaat, paprika en aubergine.
Maar ook de tabaksplant hoort bij deze familie. Deze soort is helemaal giftig.

Dat aardappels en tomaten familie zijn blijkt ook in de tuin waar ze door dezelfde ziekte (aardappelziekte of fytoftora) getroffen kunnen worden. Daarom mogen ze ook niet na elkaar op dezelfde plek staan in een wisselbouwsysteem, en mogen de resten niet op de composthoop.

Sponsors en donateurs

Sponsors kunnen een pagina kopen met daarop hun eigen tekst en afbeelding. Doordat ik mijn sponsors zelf uit kies, zullen de gesponsorde pagina's op de een of andere manier altijd affiniteit hebben met de visie die ook achter de voedselencyclopedie zit. Deze gaat over meer dan voedsel, het gaat over een manier van leven die duurzaam, mens-, dier- en milieuvriendelijk is. Met de nadruk op vriendelijk.
Dus geen advertenties van grote commerciële bedrijven maar wel misschien van sympathieke zaadhandelaren, broodverkopers en vershoutinstructeurs. Of alle anderen die zich aangetrokken voelen door deze visie en site, en die graag willen helpen om de voedselencyclopedie te laten voortbestaan en groeien.

Donateurs zijn altijd welkom om een bijdrage naar eigen keuze te storten op rekeningnummer NL18 INGB 0001 0371 11 ten name van De Zeepkist.
(Ik ben bezig over te stappen naar een vriendelijke bank maar dat is nog niet gelukt dus dit nummer gebruik ik nog even.)

Sponsors en donateurs maken het mogelijk voor mij (Mirjam Vaes) om de voedselencyclopedie te blijven schrijven en onderhouden.

Ook sponsor of donateur worden? Neem contact op voor de mogelijkheden.

Sponsors

- Jan den Besten