Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: marokkaanse aardappelschotel

Aardappel

(Geïnspireerd op Madhur Jaffrey's vegetarische gerechten.)

Ingrediënten

olie
ui
aardappels
gepelde tomaten uit blik (uit blik omdat verse tomaten soms een wat zure smaak kunnen geven bij het bakken)
paprikapoeder
kurkuma (veel)
zout
chilipoeder
koriander (vers of poeder)
water

Bereiding

In een bak- of braadpan met dikke bodem de olie langzaam verhitten. De ui, in ringen gesneden, meteen toevoegen en een paar minuten onder af en toe roeren glazig laten worden.
De aardappels in blokjes van ongeveer een vierkante cm of iets groter snijden.

Alle ingrediënten toevoegen. Behalve als je verse koriander gebruikt, die moet pas op het allerlaatst toegevoegd worden.
Aan de kook laten komen en dan het gas laag zetten, het mag zachtjes blijven koken.
Af en toe kijken of het niet droogkookt, in dat geval water toevoegen.

Het gerecht is klaar als de aardappels gaar zijn, dit is na ongeveer een half uur of iets minder. In een aardappel prikken om te kijken of het zover is.

Nachtschade

categorieën: Gezondheid algemeen, Landbouw algemeen

Solanaceae.

Familie van planten waarvan onderdelen van de plant giftig zijn. Niet bij elke soort zijn dat dezelfde onderdelen. Bij aardappels zijn de vruchtjes giftig maar niet de knollen. Wel weer de uitlopers van de knollen en de groene plekken die in feite het begin van de uitlopers zijn. Van sommigen andere soorten kan je wel de vruchten eten.

Enkele soorten van deze familie zijn: aardappel, tomaat, paprika en aubergine.
Maar ook de tabaksplant hoort bij deze familie. Deze soort is helemaal giftig.

Dat aardappels en tomaten familie zijn blijkt ook in de tuin waar ze door dezelfde ziekte (aardappelziekte of fytoftora) getroffen kunnen worden. Daarom mogen ze ook niet na elkaar op dezelfde plek staan in een wisselbouwsysteem, en mogen de resten niet op de composthoop.

Sponsors en donateurs

Sponsors kunnen een pagina kopen met daarop hun eigen tekst en afbeelding. Doordat ik mijn sponsors zelf uit kies, zullen de gesponsorde pagina's op de een of andere manier altijd affiniteit hebben met de visie die ook achter de voedselencyclopedie zit. Deze gaat over meer dan voedsel, het gaat over een manier van leven die duurzaam, mens-, dier- en milieuvriendelijk is. Met de nadruk op vriendelijk.
Dus geen advertenties van grote commerciële bedrijven maar wel misschien van sympathieke zaadhandelaren, broodverkopers en vershoutinstructeurs. Of alle anderen die zich aangetrokken voelen door deze visie en site, en die graag willen helpen om de voedselencyclopedie te laten voortbestaan en groeien.

Donateurs zijn altijd welkom om een bijdrage naar eigen keuze te storten op rekeningnummer NL18 INGB 0001 0371 11 ten name van De Zeepkist.
(Ik ben bezig over te stappen naar een vriendelijke bank maar dat is nog niet gelukt dus dit nummer gebruik ik nog even.)

Sponsors en donateurs maken het mogelijk voor mij (Mirjam Vaes) om de voedselencyclopedie te blijven schrijven en onderhouden.

Ook sponsor of donateur worden? Neem contact op voor de mogelijkheden.

Sponsors

- Jan den Besten