Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gierst met pompoenschotel

Pompoen1

Ingrediënten

gierst

groene pompoen
ui
prei
wortel
knoflook
cashewnoten (het liefst ongezouten en ongebrand)
bouillon
kerrie
currypasta (naar eigen smaak pittig of minder pittig)
koriander (gedroogd)
olie

Bereiding

De gierst aan de kook brengen met ruim twee keer zoveel water met bouillon. Na tien minuten koken wegzetten in hooikist of bed.

Groene pompoen schillen en in stukken snijden, ongeveer een vierkante cm, het luistert niet heel erg nauw. Opzetten met niet te veel water. De bedoeling is dat al het water verdwenen is op het moment dat de pompoen heel zacht is geworden. Eventueel tijdens het koken water toevoegen. Bouillon, kerry, koriander en currypasta meekoken. Af en toe roeren zodat alle stukken pompoen regelmatig onder water komen te staan en alles gelijktijdig gaart.

In een bakpan olie doen en vrijwel meteen de kleingesneden ui, prei en wortel toevoegen. Iets later de knoflook erbij. Het vuur laag laten en onder af en toe omscheppen in ongeveer een kwartier gaar laten worden zonder het echt te bakken, eventueel wat vocht toevoegen als het te hard gaat. Op het laatst de gehakte cashewnoten erbij.

Tenslotte de supergare, uit elkaar vallende, pompoenprut hierbij doen en alles goed door elkaar roeren. De gierst uit bed halen en alles opdienen.

Agenda

Agenda 2014

Ook je activiteiten vermeld zien op deze agenda? Neem contact op voor de mogelijkheden.

agenda

- 2014 Jaar van de Familielandbouw (door de Verenigde Naties uitgeroepen) en de eekhoorn.

- 22 - 23 november 2014

Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Zwolle, op de Schellerhoeve

- 27 november 2014
Symposium: De smaak van (afval)water door VVM, in Utrecht

- 29 - 30 november 2014
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Rotterdam, op De Enk

- 5 december 2014
Internationale bodemdag, World Soil Day

- 13 - 14 december 2014
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Tienen bij Yggdrasil

- 21 december 2014 - Zutphen - 12:00-18:00
Streekmarkt GoedGeboerd! (Kerstmarkt) www.goed-geboerd.nl

2015
- jaar van de bodem

- 10 - 11 januari 2015
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Den Haag

- 24 - 25 januari 2015
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Maastricht

- 31 januari 2015
OPROEP: 31 jan, Vorming Vlaams/Nederlandse Permacultuur Organisatie

- 20 - 21 februari 2015
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Cuijk, bij Wereldtuin Verdeliet

- 7 - 8 febuari 2015
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Eindhoven

- 28 - 29 maart 2015
Gratis cursus humisme door Marc Siepman in Brugge

Nachtschade

categorieën: Gezondheid algemeen, Landbouw algemeen

Solanaceae.

Familie van planten waarvan onderdelen van de plant giftig zijn. Niet bij elke soort zijn dat dezelfde onderdelen. Bij aardappels zijn de vruchtjes giftig maar niet de knollen. Wel weer de uitlopers van de knollen en de groene plekken die in feite het begin van de uitlopers zijn. Van sommigen andere soorten kan je wel de vruchten eten.

Enkele soorten van deze familie zijn: aardappel, tomaat, paprika en aubergine.
Maar ook de tabaksplant hoort bij deze familie. Deze soort is helemaal giftig.

Dat aardappels en tomaten familie zijn blijkt ook in de tuin waar ze door dezelfde ziekte (aardappelziekte of fytoftora) getroffen kunnen worden. Daarom mogen ze ook niet na elkaar op dezelfde plek staan in een wisselbouwsysteem, en mogen de resten niet op de composthoop.

Sponsors en donateurs

Sponsors kunnen een pagina kopen met daarop hun eigen tekst en afbeelding. Doordat ik mijn sponsors zelf uit kies, zullen de gesponsorde pagina's op de een of andere manier altijd affiniteit hebben met de visie die ook achter de voedselencyclopedie zit. Deze gaat over meer dan voedsel, het gaat over een manier van leven die duurzaam, mens-, dier- en milieuvriendelijk is. Met de nadruk op vriendelijk.
Dus geen advertenties van grote commerciële bedrijven maar wel misschien van sympathieke zaadhandelaren, broodverkopers en vershoutinstructeurs. Of alle anderen die zich aangetrokken voelen door deze visie en site, en die graag willen helpen om de voedselencyclopedie te laten voortbestaan en groeien.

Donateurs zijn altijd welkom om een bijdrage naar eigen keuze te storten op rekeningnummer NL18 INGB 0001 0371 11 ten name van De Zeepkist.
(Ik ben bezig over te stappen naar een vriendelijke bank maar dat is nog niet gelukt dus dit nummer gebruik ik nog even.)

Sponsors en donateurs maken het mogelijk voor mij (Mirjam Vaes) om de voedselencyclopedie te blijven schrijven en onderhouden.

Ook sponsor of donateur worden? Neem contact op voor de mogelijkheden.

Sponsors

- Jan den Besten