Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: afrikaanse stoofschotel

Paprika

Ingrediënten

aubergine
olie
zout
wortel
rode paprika, die is zoeter dan de groene omdat de groene nog niet rijp is
ui
rozijnen
tomaat in stukjes (uit een blikje)
mais (uit een potje of vers)

sambal
knoflook
kaneel
gemberwortel, klein stukje door de knoflookpers
paprikapoeder
komijn (naar smaak)
chilipeper

ongezouten cashewnoten
gedroogde kokos

Bereiding

De aubergine in blokjes of plakjes snijden.
Er zijn diverse manieren om 'm te bakken. De eerste en meest toegepaste manier is om de auberginestukjes met zout te bestrooien en in een vergiet weg te zetten zodat het vocht er uitkomt, afspoelen en daarna te bakken, je kan ze dan meteen met andere groenten samen bakken.
De tweede manier is om de stukjes apart te bakken in ruim olie op een hoog vuur en daarna zout eroverheen te strooien.
Van belang is dan wel om genoeg olie te gebruiken anders gaat de aubergine piepen als je 'm eet en dat betekent dat ie niet goed gaar is, en ook niet lekker.

De wortel, ui en paprika in stukjes snijden en bakken bij de aubergine of de aubergine toevoegen als de groenten een paar minuten gebakken zijn. De rozijnen toevoegen.

De kruiden mengen en door de groenten roeren.

Dan de tomaten met al het sap en de mais toevoegen en het geheel nog ongeveer een half uur laten stoven.

De nootjes malen of in kleine stukjes snijden en mengen met de kokos.

Serveersuggestie

Opdienen met bulgur of gierst.
Het noten/kokosmengsel apart in een schaaltje opdienen zodat iedereen het er naar smaak op het eigen bord toe kan voegen.

Permacultuuropleiding projecten

categorieën: Permacultuur, Project: knabbel en babbel, Meningen, Tuinieren

balkon_2_24_mei_2010 balkon_1_6_juni_2010 balkon_1_24_mei_2010

Voor de opleiding permacultuur (pc) die ik (Mirjam Vaes) dit jaar (2010) volg moet ik ook een project bijhouden, meestal is dat een tuin die je inricht volgens de pc-principes. IJverig en enthousiast als ik ben heb ik al snel meerdere projecten. Ik begin samen met een collega een Keltische tuin, een paar weken later voeg ik daar mijn eigen tuin aan toe: de knabbel en babbeltuin, voor eten en gezelligheid. Verder experimenteer ik met het verbouwen van zoveel mogelijk voedsel op mijn balkon, in mijn slaapkamer (tijdelijk ingericht als kas) en in het trappenhuis van de flat waar ik woon.

Op deze plek zal ik mijn ervaringen delen. Het is geen chronologisch verslag maar het zijn losse stukjes naar aanleiding van verschillende ervaringen en gedachten die ik heb. Veel onderwerpen lenen zich niet om meteen te vertellen maar moeten eerst een tijdje sudderen of gecombineerd worden met andere ervaringen en gedachten voor ze beschreven kunnen worden.

Zie:

- Project: knabbel en babbel