Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: hachee met seitan

Ingrediënten

uien
kruidnagel
laurier
paprikapoeder
peper
zout
seitan
meel
bouillon (een blokje of poeder opgelost in heet of kokend water)
scheut diksap of balsamico-azijn
evt. plantaardig juspoeder

Bereiding

Veel uien bakken, in olie in een hoge (braad)pan. Niet op het hoogste gas, maar langzaam bruin laten worden. Knoflook erbij doen en mee laten bakken. Pas op dat het niet aanbrandt, knoflook doet dat snel als je het vuur te hoog hebt staan. De kruiden toevoegen.

Ondertussen in een andere pan de kleingesneden seitan bakken op een hoog vuur. Blijven roeren tegen het aanbranden.
De seitan bij de uien doen. Meel eroverheen strooien. Niet te veel. Goed doorroeren en dan de bouillon en diksap of balsamico-azijn toevoegen.
Blijven roeren. Eventueel kan er, als het nog wat dun is, plantaardig juspoeder door gemengd worden. Op deze manier wordt het iets dikker en krijgt het nog meer smaak.

Serveersuggestie

Deze hachee is lekker als saus bij stamppot. Of met brood of rijst.

Plofkip

categorieën: Bio industrie

plofkip

De term plofkip is bedacht door Wouter Klootwijk, journalist en medewerker van het programma 'Keuringsdienst van Waarde'.

Plofkippen zijn vleeskuikens die in grote hoeveelheden in stallen opeengepakt zitten. Ze zijn zodanig doorgefokt, dat ze zo snel groeien dat ze na gemiddeld 42 dagen 'slachtrijp' zijn. Deze snelle manier van groeien veroorzaakt vaak hartproblemen: vleeskuikens lopen het risico letterlijk dood te groeien. Ook worden ze zo snel zo zwaar en lijden ze vaak zo zeer aan kalkgebrek, dat hun eigen poten het gewicht niet meer kunnen dragen, en ze dus letterlijk door hun poten zakken.

Sponsors en donateurs

Sponsors kunnen een pagina kopen met daarop hun eigen tekst en afbeelding. Doordat ik mijn sponsors zelf uit kies, zullen de gesponsorde pagina's op de een of andere manier altijd affiniteit hebben met de visie die ook achter de voedselencyclopedie zit. Deze gaat over meer dan voedsel, het gaat over een manier van leven die duurzaam, mens-, dier- en milieuvriendelijk is. Met de nadruk op vriendelijk.
Dus geen advertenties van grote commerciële bedrijven maar wel misschien van sympathieke zaadhandelaren, broodverkopers en vershoutinstructeurs. Of alle anderen die zich aangetrokken voelen door deze visie en site, en die graag willen helpen om de voedselencyclopedie te laten voortbestaan en groeien.

Donateurs zijn altijd welkom om een bijdrage naar eigen keuze te storten op rekeningnummer NL18 INGB 0001 0371 11 ten name van De Zeepkist.
(Ik ben bezig over te stappen naar een vriendelijke bank maar dat is nog niet gelukt dus dit nummer gebruik ik nog even.)

Sponsors en donateurs maken het mogelijk voor mij (Mirjam Vaes) om de voedselencyclopedie te blijven schrijven en onderhouden.

Ook sponsor of donateur worden? Neem contact op voor de mogelijkheden.

Sponsors

- Jan den Besten