Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rauwe bietensalade

Bietjes

Ingrediënten

biet (rauw, schoongeborsteld)
rode ui, in kleine stukjes
zonnebloempitten
shoyu

voor de dressing:
yofu
olijfolie
knoflook (veel)
chilimosterd
zout
evt. beetje water

Bereiding

De zonnebloempitten roosteren in een bakpan, zonder olie. In een kommetje een beetje shoyu doen, daar de geroosterde pitten doorroeren.
De biet(en) raspen, de ui in kleine stukjes erbij.
Dressing maken door alle ingrediënten door elkaar te mengen. Dit met de zonnebloempitten door de geraspte biet mengen.

Regionalisering

categorieën: filosofie, Handel, Landbouw algemeen

Tegenhanger van globalisering. Bij regionalisering gaat het erom dat productie en consumptie zo veel mogelijk op basis van regionaal aanwezige natuurlijke hulpbronnen plaatsvinden.

Een regio kan opgevat worden als een land of een streek maar ook bijvoorbeeld als een groep landen. Binnen zo'n regio vindt de voorziening in basisbehoeften zoals voedsel, veevoer, hout, kleding en energie hoofdzakelijk plaats door eigen boeren en door het plaatselijke midden- en kleinbedrijf.

Regionalisering betekent ook dat landen en regio's weer de mogelijkheid krijgen om hun economieën, midden- en kleinbedrijf, arbeiders en boeren te beschermen tegen de zogenaamde vrije markt.

Bronnen:

- Milieudefensie magazine 9 - 2008
- Werkgroep Voor de Verandering: 'Regionalisering als alternatief voor neoliberale globalisering - Beleid en praktijk'. Zie link hieronder.