Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: boerenkoolstamppot

Boerenkool

Bij deze stamppot kookt de kool niet met de aardappels mee, maar wordt ze gestoofd.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 400 gram aardappels
- 300 gram boerenkool
- olijfolie
- 1 ui
- 1 prei (alleen het wit, in ringen)
- 1 teen knoflook, geperst
- scheut sojaroom
- zout en peper

Bereiding

Schil de aardappels, snijd ze in kleine stukken en kook ze net onder water ongeveer 5 minuten. Zet dan het vuur uit en laat staan.

De boerenkool van de nerven af snijden en de bladeren zo fijn mogelijk snijden of hakken.
Of de zak openknippen.

Giet de olie in een braad- of bakpan en fruit hierin de ui en de prei op een laag vuur. Voeg de gesneden boerenkool en de knoflook toe en laat een paar minuten zachtjes bakken.
Voeg een beetje water toe en laat ongeveer 20 minuten sudderen met het deksel op de pan. Af en toe omscheppen en kijken of er nog genoeg water in zit.

Als de kool zacht geworden is de aardappels afgieten en bij de kool voegen. Stampen of goed doorroeren.
Voeg de sojaroom, zout en peper toe en laat alles goed warm worden.

Regionalisering

categorieën: filosofie, Handel, Landbouw algemeen

Tegenhanger van globalisering. Bij regionalisering gaat het erom dat productie en consumptie zo veel mogelijk op basis van regionaal aanwezige natuurlijke hulpbronnen plaatsvinden.

Een regio kan opgevat worden als een land of een streek maar ook bijvoorbeeld als een groep landen. Binnen zo'n regio vindt de voorziening in basisbehoeften zoals voedsel, veevoer, hout, kleding en energie hoofdzakelijk plaats door eigen boeren en door het plaatselijke midden- en kleinbedrijf.

Regionalisering betekent ook dat landen en regio's weer de mogelijkheid krijgen om hun economieën, midden- en kleinbedrijf, arbeiders en boeren te beschermen tegen de zogenaamde vrije markt.

Bronnen:

- Milieudefensie magazine 9 - 2008
- Werkgroep Voor de Verandering: 'Regionalisering als alternatief voor neoliberale globalisering - Beleid en praktijk'. Zie link hieronder.