Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: preisoep

Prei

Ingrediënten

olie
prei
knolselderij
aardappel
knoflook
bouillon
paprikapoeder
tomatenpuree
pasta bv. mie, vermicelli of macaroni
water

Bereiding

Olie in de pan gieten. Even warm laten worden en dan de in kleine blokjes gesneden (rauwe) aardappel erin. Vuur even hoog zetten, maar na een minuut of vijf laag. In die paar minuten wel opletten dat het niet aanbrandt. Dan de in ringetjes gesneden en gewassen prei toevoegen, net als de knoflook en de in stukjes gesneden knolselderij. Dit alles vrij lang laten stoven, een minuut of 20, wel er bij blijven om te roeren.

Paprikapoeder en knoflook erbij. Even meebakken.

Dan heet water, met daarin opgelost de bouillon, toevoegen. Tomatenpuree en pasta erdoor. Aan de kook brengen en laten koken tot alles (aardappels en pasta) goed gaar is.

Regionalisering

categorieën: filosofie, Handel, Landbouw algemeen

Tegenhanger van globalisering. Bij regionalisering gaat het erom dat productie en consumptie zo veel mogelijk op basis van regionaal aanwezige natuurlijke hulpbronnen plaatsvinden.

Een regio kan opgevat worden als een land of een streek maar ook bijvoorbeeld als een groep landen. Binnen zo'n regio vindt de voorziening in basisbehoeften zoals voedsel, veevoer, hout, kleding en energie hoofdzakelijk plaats door eigen boeren en door het plaatselijke midden- en kleinbedrijf.

Regionalisering betekent ook dat landen en regio's weer de mogelijkheid krijgen om hun economieën, midden- en kleinbedrijf, arbeiders en boeren te beschermen tegen de zogenaamde vrije markt.

Bronnen:

- Milieudefensie magazine 9 - 2008
- Werkgroep Voor de Verandering: 'Regionalisering als alternatief voor neoliberale globalisering - Beleid en praktijk'. Zie link hieronder.