Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met gyros

Gyros

Ingrediënten

pasta
gyros
aubergine
olie
ui
prei
knoflook
gistvlokken
paprika
paprikapoeder
tomatenpuree

Bereiding

Kook de pasta (spaghetti, macaroni of iets anders). Als het gaar is uit laten lekken, spoelen met koud water en apart zetten.

In een bakpan de kleingesneden stukjes gyros op een hoog vuur bakken. Apart zetten.

In een bakpan de aubergine-in-plakken bakken met genoeg (veel) olijfolie. Uit laten lekken op keuken- of wc-papier. Klein snijden. Apart zetten.

In een braadpan of wok ui, paprika en prei bakken in olijfolie. Knoflook toevoegen maar opletten dat het niet aanbrandt. Paprikapoeder en gistvlokken erbij. Puree erbij. Als alles lekker smeuïg is (eventueel meer olie of een beetje water toevoegen) de aubergine, gyros en pasta toevoegen. Onder voortdurend roeren goed verhitten.

A Farm for the Future

categorieën: Alternatieve landbouw, films, Permacultuur

A Farm for the Future is een documentaire van de BBC, gemaakt door Tim Green en Rebecca Hosking. Hij is in hier z'n geheel te bekijken met Nederlandse ondertiteling.

Rebecca Hosking groeide op op een boerderij in Devon (Engeland). Een leven van hard werken en niet veel geld.
Als ze, na een aantal jaren weggeweest te zijn, terugkomt om de boerderij over te nemen loopt ze tegen een aantal problemen aan. Deze hebben voornamelijk te maken met de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Afhankelijkheid

De agro-industrie in de Westerse wereld is tegenwoordig totaal afhankelijk van deze brandstoffen, vooral van olie. Dit heeft als grootste nadeel het schaarser worden van olie (de Peak Oil, het punt waarop de vraag naar olie groter zal zijn dan de productie ervan) en de hierdoor nu al stijgende prijzen.
Moderne landbouw gebruikt olie, en andere fossiele grondstoffen, niet alleen als brandstof voor de vele machines waarmee gezaaid, geoogst en het land bewerkt wordt. Ook voor kunstmest, pesticiden en andere chemicaliën, het verwarmen van kassen, het vervoer van producten en verpakkingen zijn hiervan gemaakt. Voor dierlijke producten als vlees en zuivel komt hier nog de productie van veevoer bovenop.

Verspilling

Er zijn 10 calorieën aan grondstof nodig om 1 calorie aan voedsel te produceren.

Alternatieven

Hosking gaat in deze documentaire op zoek naar alternatieven en komt terecht bij wetenschappers en boeren die op een andere manier bezig zijn. Onder andere met permacultuur en forest gardening.
Deze mensen blijken met veel minder kosten en moeite meer voedsel te kunnen produceren. En daarbij zorgen ze ook, weer in tegenstelling met de moderne landbouw, voor een veel grotere biodiversiteit en een gezondere omgeving.

Biodiversiteit

Die biodiversiteit, bestaande uit een groot aantal soorten grassen, bomen, varens, vogels, insecten, roofdieren en andere planten en dieren, blijkt zeer belangrijk te zijn. Het houdt een systeem en een bodem levend.
De verscheidenheid aan dieren- en plantensoorten houdt de lucht schoon en zorgt voor natuurlijke meststoffen, ruimt het 'afval' op, en levert ook nog vaak gratis voedsel.