Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: geroosterde wortel en biet

Geroosterde biet en wortel

Een ovenschotel die zowel als bij- als als hoofdschotel gegeten kan worden.

Ingrediënten (hoofdschotel voor 2 personen of bijgerecht voor 4 personen)

- 400 gram biet
- 400 gram wortel
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- zout naar smaak
- 2 eetlepels ahornsiroop of agavesiroop

Bereiding

Borstel de bieten en wortels tot ze schoon zijn, en snijd de wortels in de lengte een aantal keer door - afhankelijk van de dikte van de wortel. Het moeten smalle repen worden. Snijd de bieten in plakjes van ongeveer een 1/2 cm dikte.
Kook de groenten ongeveer 5 minuten, ze hoeven niet gaar te worden. Afgieten.

In een platte ovenschaal de overige ingrediënten mengen en daar de groenten in wentelen, zodat overal olie zit.

De oven op ongeveer 200 graden zetten en de schaal erin doen. Na een kwartier de temperatuur verlagen tot 100 graden. Nu nog een kwartier laten staan.

Serveersuggesties

- Bij de groenten kunnen ook nog stukken pompoen gevoegd worden, deze hoeven niet eerst gekookt te worden. Met meer groenten wel meer olie gebruiken.
- Dit gerecht combineert goed met een graan- of peulvruchtgerecht.
- Serveren met appelmoes of knoflooksaus.

A Farm for the Future

categorieën: Alternatieve landbouw, films, Permacultuur

A Farm for the Future is een documentaire van de BBC, gemaakt door Tim Green en Rebecca Hosking. Hij is in hier z'n geheel te bekijken met Nederlandse ondertiteling.

Rebecca Hosking groeide op op een boerderij in Devon (Engeland). Een leven van hard werken en niet veel geld.
Als ze, na een aantal jaren weggeweest te zijn, terugkomt om de boerderij over te nemen loopt ze tegen een aantal problemen aan. Deze hebben voornamelijk te maken met de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Afhankelijkheid

De agro-industrie in de Westerse wereld is tegenwoordig totaal afhankelijk van deze brandstoffen, vooral van olie. Dit heeft als grootste nadeel het schaarser worden van olie (de Peak Oil, het punt waarop de vraag naar olie groter zal zijn dan de productie ervan) en de hierdoor nu al stijgende prijzen.
Moderne landbouw gebruikt olie, en andere fossiele grondstoffen, niet alleen als brandstof voor de vele machines waarmee gezaaid, geoogst en het land bewerkt wordt. Ook voor kunstmest, pesticiden en andere chemicaliën, het verwarmen van kassen, het vervoer van producten en verpakkingen zijn hiervan gemaakt. Voor dierlijke producten als vlees en zuivel komt hier nog de productie van veevoer bovenop.

Verspilling

Er zijn 10 calorieën aan grondstof nodig om 1 calorie aan voedsel te produceren.

Alternatieven

Hosking gaat in deze documentaire op zoek naar alternatieven en komt terecht bij wetenschappers en boeren die op een andere manier bezig zijn. Onder andere met permacultuur en forest gardening.
Deze mensen blijken met veel minder kosten en moeite meer voedsel te kunnen produceren. En daarbij zorgen ze ook, weer in tegenstelling met de moderne landbouw, voor een veel grotere biodiversiteit en een gezondere omgeving.

Biodiversiteit

Die biodiversiteit, bestaande uit een groot aantal soorten grassen, bomen, varens, vogels, insecten, roofdieren en andere planten en dieren, blijkt zeer belangrijk te zijn. Het houdt een systeem en een bodem levend.
De verscheidenheid aan dieren- en plantensoorten houdt de lucht schoon en zorgt voor natuurlijke meststoffen, ruimt het 'afval' op, en levert ook nog vaak gratis voedsel.