Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: linzen-prei bijgerecht

Prei

Ingrediënten

(bijgerecht voor 4 personen of voor 2 personen als hoofdgerecht)
- 100 gram dupuislinzen
- bouillonpoeder of -blokje
- water
- olijfolie
- 2 preien
- flinke lepel tomatenpuree
- paprikapoeder
- zout en peper naar smaak

Bereiding

Kook de linzen volgens aanwijzingen in water met bouillon tot ze gaar zijn. Laat ze uitlekken.

Snij de prei in ringen en was ze goed.

In een bakpan de olie doen en de prei al snel toevoegen. Het geeft niet als deze nog vochtig is van het spoelen. Vuur laag laten en de prei op deze manier ruim de tijd geven gaar te worden. Af en toe omscheppen.
Als de prei mooi zacht is geworden de linzen en andere ingrediënten er bij doen.

Alles goed warm laten worden terwijl je af en toe alles omschept. Als het te roog lijkt te worden beetje water toevoegen.

Serveersuggestie

Lekker bij een pompoengerecht.

A la Russe

categorieën: filosofie, Koken en eten

Vroeger, voor de negentiende eeuw, splitsten de Fransen (de rijken dan vooral) hun maaltijden in twee gedeelten. Eerst werd alles voor de eerste gedeelte op tafel gezet, dit bestond vooral uit soep, gebraad en gevogelte. Het werd allemaal mooi op tafel uitgestald. Het gevolg was wel dat de meeste gerechten koud waren tegen de tijd dat ze gegeten werden.

Een Russische prins introduceerde toen de methode a la Russe, hierbij werd in de keuken alles voorgesneden en na elkaar opgediend. Op deze manier kan alles warm gegeten worden.

Hier komen de verschillende gangen van een maaltijd vandaan.