Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gegrilde courgette

Courgettebloem

Ingrediënten

courgette
cherry-tomaten
ui in ringetjes
knoflook
olijfolie
zout
peper
chilipoeder
ketchup

Bereiding

Snij de courgette in plakken van maximaal een halve centimeter dik. De tomaten halveren.
Marineer alles in olijfolie met zout, peper, chilipoeder. Laat even uitlekken en gril ze dan in een hete grilpan, een hete koekepan of op de barbeque. De pan moet goed heet zijn voor de groenten erin gaan. Beide zijden ongeveer een paar minuten tot de courgette zacht is. De courgette en tomaat uit de pan halen en nu de ui en knofook erin, even bakken en dan ketchup erbij. Dit over de courgette en tomaat gieten.

Bij hele grote courgettes kunnen eventueel de zaden eruit geschept worden. Dit gaat goed met een lepel.

Gegrilde courgette is erg lekker als broodbeleg of als bijgerecht bij pasta of aardappels.

A la Russe

categorieën: filosofie, Koken en eten

Vroeger, voor de negentiende eeuw, splitsten de Fransen (de rijken dan vooral) hun maaltijden in twee gedeelten. Eerst werd alles voor de eerste gedeelte op tafel gezet, dit bestond vooral uit soep, gebraad en gevogelte. Het werd allemaal mooi op tafel uitgestald. Het gevolg was wel dat de meeste gerechten koud waren tegen de tijd dat ze gegeten werden.

Een Russische prins introduceerde toen de methode a la Russe, hierbij werd in de keuken alles voorgesneden en na elkaar opgediend. Op deze manier kan alles warm gegeten worden.

Hier komen de verschillende gangen van een maaltijd vandaan.