Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortelcake geglazuurd

Ingrediënten cake

- 1 kop geraspte wortel
- 3/4 kop rozijnen
- theelepel koekkruiden
- theelepel zout
- 2 eetlepels margarine
- 3/4 kop rijstemoutstroop
- 1 1/4 kop water
- 1 1/2 kop gebuild meel
- 1 theelepel zuiveringszout
- 1/2 kop fijngehakte walnoten

Ingrediënten glazuur

- 100 gram ongebrande cashewnoten
- flinke scheut ahornsiroop
- scheutje sojamelk
- beetje agavesiroop

Bereiding cake

Kook de wortels, rozijnen, kruiden, margarine en de rijstemoutstroop in het water gedurende 10 minuten. Van het vuur halen en eventueel even af laten koelen. Dan het meel, het zuiveringszout en de walnoten erdoor roeren.

Verwarm de oven voor tot 150 graden.

Giet de massa in een ingevet cake- of bakblik.

Ongeveer 45 minuten bakken in de oven. Er in prikken met een vork om te zien of de cake gaar is. De vork hoeft niet brandschoon te zijn als die eruit komt. De cake blijft redelijk vochtig.

Bereiding glazuur

In een keukenmachine de noten zo fijn mogelijk malen. Dan de overige ingrediënten erdoor mixen. Het moet een stevige smeerbare massa worden.

Finishing touch

Als de cake afgekoeld is de glazuur eroverheen smeren.

Serveersuggestie

Echte lekkerbekken kunnen bij de cake (soja)-slagroom en/of (soja)-vanillevla serveren.

A Simpler Way: Crisis as Opportunity - Full Documentary

categorieën: Biologische landbouw, films, filosofie, natuur en milieu, Permacultuur

Samuel_Alexander

The overlapping economic, environmental, and cultural crises of our times can seem overwhelming, can seem like challenges so great and urgent that they have no solutions. But rather than sticking our heads in the sand or falling into despair, we should respond with defiant positivity and try to turn the crises we face into opportunities for civilisational renewal.

During the year of 2015 a small community formed on an emerging ecovillage in Gippsland, Australia, and challenged themselves to explore a radically ‘simpler way’ of life based on material sufficiency, frugality, permaculture, alternative technology and local economy. This documentary by Jordan Osmond and Samuel Alexander tells the story of this community’s living experiment, in the hope of sparking a broader conversation about the challenges and opportunities of living in an age of limits.

The documentary also presents new and exclusive interviews with leading activists and educators in the world’s most promising social movements, including David Holmgren (permaculture), Helena Norberg-Hodge (localisation), Ted Trainer (the simpler way), Nicole Foss (energy and finance), Bill Metcalf (intentional communities) and Graham Turner (limits to growth).