Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: walnotentaartjes

Walnotentaartjes

Een enigzins aangepast recept uit de 'People, Planet, Profit'. Die hebben het weer van de kookschool www.soul-food.be in België.

Ingrediënten

voor het deeg:
100 gram walnoten
100 gram volkorenmeel
25 ml rijststroop
25 ml ahornsiroop
50 ml ongeharde plantaardige margarine
1/4 theelepel zout

voor de vulling:
75 gram walnoten, licht geroosterd
125 ml water
50 ml rijststroop
25 ml ahornsiroop
1 volle eetlepel agar agar (= plantaardig geleermiddel)
1 eetlepel arrowroot, opgelost in een beetje water, of maïzena
1/8 theelepel vanillepoeder

Bereiding

Maal voor het deeg de walnoten en het meel in een keukenmachine tot een fijn meel.
Voeg het zout, rijststroop, ahornsiroop en de margarine toe en meng dit tot een soepel deegje.

Rol kleine balletjes van het deeg en rol ze tussen plasticfolie (tegen het plakken, het kan waarschijnlijk ook zonder) uit tot 4 mm dik. Steek er dan rondjes uit van ongeveer 8 cm doorsnede en leg ze ieder in een muffinvormpje.
Prik gaatjes in de bodem met een vork en druk er met de achterkant van de vork een getande rand in.

Bak de taartjes gedurende 8 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Laat ze afkoelen in de vorm en haal ze er dan uit. Vul ze met de geroosterde walnoten.

Doe de andere ingrediënten voor de vulling, behalve de arrowroot, in een steelpannetje. Breng zachtjes aan de kook.
Laat 10 minuten koken. Verdik het mengsel tenslotte met de arrowroot en laat even afkoelen.

Schep de saus over de taartjes zodat ze mooi gevuld zijn, laat opstijven en serveer.

Aarde-Werk de Stegge

categorieën: Permacultuur

Van de site

De initiatiefnemers van het project Aarde-Werk de Stegge willen een groeiende groep bewust levende mensen vinden, aanspreken en inspireren tot duurzaam gedrag in huishouding, bedrijf en school.

Duurzaamheid zal steeds meer de agenda bepalen van burgers, regering, provincies en gemeenten. De Praktijkschool voor Duurzaamheid wil informatie daarover verspreiden en mensen stimuleren hun leefwijze in overeenstemming te brengen met wat de aarde kan bieden en verdragen.

In de educatieve activiteiten leggen we nadruk op ervaringsgericht leren, kennisontwikkeling en toepassingen van principes uit de permacultuur. Het terrein van 1,8 ha. wordt daarom fasegewijs uitgebouwd tot een duurzaam leefsysteem waarin biologische voedselproductie en kringlooptoepassingen voor water, voedsel en energie centraal staan.

Bezoekers kunnen in de toekomst zelfstandig een rondgang door de groenten-, bloemen- en kruidentuin maken en worden uitgenodigd de kwaliteiten van deze unieke plek voluit te beleven. Voor mensen die het buitenleven op een tuinderij willen leren kennen door als W.W.O.O.F.-er een of meer weken mee te werken, biedt de Praktijkschool voor Duurzaamheid een prachtige gelegenheid. Als onderdeel van de duurzame bedrijfsvoering zijn In maart twintig zonnepanelen geplaatst op een in Achterhoekse stijl nagebouwde aardappelschuur die sindsdien gemiddeld ruim 12 kWh per dag leveren.

Blijvende gedragsverandering onder invloed van diepe ecologie

Onze activiteiten leiden tot blijvende gedragsverandering, omdat ze aansluiten bij de diepere drijfveren van mensen. Deze zijn niet aan mode of tijdgeest gebonden, maar leiden in het leerproces tot de intrinsieke motivatie voor duurzaam gedrag van mensen in de verschillende gebieden van hun leven.

Aarde-Werk de Stegge werkt vanuit een visie op een duurzame toekomst, o.a. geinspireerd door het gedachtengoed van 'Deep Ecology' dus met het oog op het welzijn en de mogelijkheden van de komende generaties. Onderdeel hiervan is het zo min mogelijk beslag leggen op de de aardse energie- en grondstoffenvoorraden. De resultaten en processen zullen worden beschreven, waardoor ook anderen kunnen profiteren van deze kennis en ervaring. Alle activiteiten leveren een bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstellingen op het gebied van energie, klimaat en voedselproductie en -consumptie.