Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel-aubergine ovenschotel

Aardappel

Ingrediënten

aardappels
aubergine
tomatenstukjes op sap, in blik - (Als je verse tomaten gebruikt in ovenschotels kunnen ze een vervelend zure bijsmaak hebben. Dit is niet het geval bij tomaten uit blik.)
gistvlokken
zout
olie
ketchup
currypasta
ui
knoflook

Bereiding

Kook de aardappels in stukken een paar minuten, ze moeten niet helemaal gaar zijn. Afgieten en apart zetten.

De aubergine wassen en afdrogen, niet schillen, en het stekelige uiteinde verwijderen. In de lengte in plakken van ongeveer een halve centimeter dik snijden, deze plakken in vieren delen. Een behoorlijke hoeveelheid olie in een bakpan verhitten. Hoeveelheid en temperatuur van de olie zijn cruciaal. Te weinig olie zorgt voor een spons- of piepschuimstructuur en -smaak. Een te lage begintemperatuur kan leiden tot aanbranden.

Regelmatig omdraaien tot ze gaar zijn. Dan de ui, knoflook, gistvlokken, currypasta, ketchup en zout toevoegen. Even bakken en daarna het blik tomatenstukjes erbij doen. Goed roeren en een paar minuten door bakken.

Ondertussen de oven voorverwarmen tot zo'n 200 graden.

In een ovenschaal eerst de aardappelen en daarop de groenteprut doen. Uitsmeren zodat alle aardappelen onder het vocht liggen.

De schaal in de oven doen en ongeveer twintig à dertig minuten laten staan. Prikken of de aardappels gaar zijn; zo ja, opdienen en opeten!

Aardpeer

categorieën: producten

Helianthus tuberosus.

Wordt ook wel topinamboer of jeruzalemartisjok genoemd. Het is de knol van een zonnebloemachtige plant. Geen familie van de aardappel dus. Wel verdrongen door de aardappel, net als de pastinaak. In andere landen als bv. Nieuw-Zeeland wordt het nog wel veel geteeld en gegeten.

Bereiden

Het is lastig om de onregelmatig gevormde knollen te schillen. Dit is ook niet echt nodig. Ze kunnen zowel rauw als gekookt of gebakken gegeten worden.

Kweken

De aardpeer is een plant die elk jaar terugkomt. Je hoeft hem dus maar een keer te planten om er jarenlang van te kunnen eten. Pas op, want de plant heeft de neiging om de hele tuin te overwoekeren.
Ze kunnen geoogst (uitgegraven) worden na de eerste nachtvorst.

Gezondheid

Aardperen bevatten fructanen, biotine, calcium, ijzer, natrium en inuline. De wortels slaan geen nitraten op.