Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: appeltaart

Appel2

Ingrediënten

voor de bodem:
250 gram tarwemeel
250 gram bloem
150 gram plantaardige margarine
wijnsteenbakpoeder
zout
1 theelepel kaneel
¼ liter diksap
1 dl water

voor de vulling:
800 gram appels
250 gram rozijnen
2 theelepels kaneel

Bereiding

Meng alle ingrediënten voor de bodem en kneed ze goed door elkaar. Bekleed hiermee een springvorm.

Schil de appels en meng ze met de rozijnen en de kaneel. Vul hiermee de springvorm.

Verwarm de oven voor op 200 graden, en bak de taart in ongeveer 45 minuten.

Aardpeer

categorieën: producten

Helianthus tuberosus.

Wordt ook wel topinamboer of jeruzalemartisjok genoemd. Het is de knol van een zonnebloemachtige plant. Geen familie van de aardappel dus. Wel verdrongen door de aardappel, net als de pastinaak. In andere landen als bv. Nieuw-Zeeland wordt het nog wel veel geteeld en gegeten.

Bereiden

Het is lastig om de onregelmatig gevormde knollen te schillen. Dit is ook niet echt nodig. Ze kunnen zowel rauw als gekookt of gebakken gegeten worden.

Kweken

De aardpeer is een plant die elk jaar terugkomt. Je hoeft hem dus maar een keer te planten om er jarenlang van te kunnen eten. Pas op, want de plant heeft de neiging om de hele tuin te overwoekeren.
Ze kunnen geoogst (uitgegraven) worden na de eerste nachtvorst.

Gezondheid

Aardperen bevatten fructanen, biotine, calcium, ijzer, natrium en inuline. De wortels slaan geen nitraten op.