Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: dupuis-linzen met gedroogde tomaten

Dupuis linzen-1

Ingrediënten

dupuis-linzen
bouillonblokje
olie
ui
knoflook
bleekselderij
paprika
korianderpoeder
zongedroogde tomaten in een potje met olijfolie

Bereiding

De dupuis-linzen koken met een bouillonblokje en eventueel uit laten lekken.
In een andere pan de olijfolie uit het potje tomaten langzaam verhitten. Eventueel meer olie toevoegen als het te weinig is. Ui en knoflook toevoegen, doorroeren en zorgen dat de knoflook niet verbrandt. Stukjes bleekselderij en paprika meebakken. Korianderpoeder toevoegen. Zongedroogde tomaatjes in stukjes erbij en op het laatst de linzen erbij.
Goed warm laten worden.

Aardpeer

categorieën: producten

Helianthus tuberosus.

Wordt ook wel topinamboer of jeruzalemartisjok genoemd. Het is de knol van een zonnebloemachtige plant. Geen familie van de aardappel dus. Wel verdrongen door de aardappel, net als de pastinaak. In andere landen als bv. Nieuw-Zeeland wordt het nog wel veel geteeld en gegeten.

Bereiden

Het is lastig om de onregelmatig gevormde knollen te schillen. Dit is ook niet echt nodig. Ze kunnen zowel rauw als gekookt of gebakken gegeten worden.

Kweken

De aardpeer is een plant die elk jaar terugkomt. Je hoeft hem dus maar een keer te planten om er jarenlang van te kunnen eten. Pas op, want de plant heeft de neiging om de hele tuin te overwoekeren.
Ze kunnen geoogst (uitgegraven) worden na de eerste nachtvorst.

Gezondheid

Aardperen bevatten fructanen, biotine, calcium, ijzer, natrium en inuline. De wortels slaan geen nitraten op.