Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: courgettesoep

Courgette

Zoals iedereen die een moestuin heeft wel weet, kan een courgetteplant wekenlang voedsel verschaffen.
Belangrijk om te beseffen is dat courgettes het lekkerste zijn als ze nog klein zijn. Pluk of koop ze daarom klein (10-20 cm). Hoe groter ze worden hoe wateriger.

Courgettes zijn heel geschikt om soep van te koken, van de grotere exemplaren is dat waarschijnlijk zelfs het beste wat je kan doen.

Ingrediënten

- olijfolie
- ui
- knoflook
- courgette
- bouillon (poeder of blokje)
- water
- tijm, dille, rozemarijn, bonekruid, zout, peper en/of andere kruiden
- bieslook
- sojaroom

Bereiding

Doe in een soeppan de olijfolie en daar meteen de in ringen gesneden ui bij. Gas laag laten staan. De ui moet niet bakken maar meer zachtjes gaar smoren. Na een minuut of tien de knoflook (fijngesneden of geperst) erbij en de courgette (in dobbelsteentjes). Even bakken en dan wat water erbij en de bouillon. Niet te veel water, de courgette moet net onder staan. Kruiden naar smaak, behalve de bieslook, toevoegen.

Als de courgette gaar is, dat duurt waarschijnlijk ook maar een minuut of tien, de pan van het vuur halen en met de staafmixer mooi smeuïg maken.

Serveersuggestie

Opdienen en op het bord bieslook en eventueel sojaroom toevoegen.

Deze soep kan op allerlei manieren opgeleukt worden. Door bv. andere groenten mee te bakken, paprika, tomaat en zo. Of door er gebakken tofu- of sojabrokjes door te doen. Het is het lekkerste om deze elementen apart te bakken en ze toe te voegen nadat de staafmixer door de soep gegaan is. Je krijgt op deze manier meer smaak en bite.

Aardpeer

categorieën: producten

Helianthus tuberosus.

Wordt ook wel topinamboer of jeruzalemartisjok genoemd. Het is de knol van een zonnebloemachtige plant. Geen familie van de aardappel dus. Wel verdrongen door de aardappel, net als de pastinaak. In andere landen als bv. Nieuw-Zeeland wordt het nog wel veel geteeld en gegeten.

Bereiden

Het is lastig om de onregelmatig gevormde knollen te schillen. Dit is ook niet echt nodig. Ze kunnen zowel rauw als gekookt of gebakken gegeten worden.

Kweken

De aardpeer is een plant die elk jaar terugkomt. Je hoeft hem dus maar een keer te planten om er jarenlang van te kunnen eten. Pas op, want de plant heeft de neiging om de hele tuin te overwoekeren.
Ze kunnen geoogst (uitgegraven) worden na de eerste nachtvorst.

Gezondheid

Aardperen bevatten fructanen, biotine, calcium, ijzer, natrium en inuline. De wortels slaan geen nitraten op.