Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel-aubergine-chilischotel

Chili con wheaty

Ingrediënten

(voor twee personen)
- 300 gram aardappels
- 1 middelgrote aubergine
- olijfolie plus frituurolie
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 pak chili con wheaty (vleesvervanger van Wheathy)
- ketchup of tomatenpuree

Bereiding

Schil of was de aardappels en snijd ze in stukken, kook deze ongeveer 5 minuten. Afgieten en droog laten worden.

Was of schil de aubergine en snijd deze in plakken van ongeveer een halve centimeter. Bak ze in veel, hete, olie. Deels frituur- en deels olijfolie, op deze manier kan de olie heter worden en krijg je tegelijkertijd de lekkere smaak van de olijfolie.

Als de aubergine zacht is de brokken aardappel toevoegen. Het vuur redelijk hoog laten zodat de aardappels bakken.
Na ongeveer 10 minuten de in ringen gesneden ui en de knoflook erbij doen. Blijven roeren.
Nu de chili en de ketchup of tomatenpuree erbij.

Als alles gaar en warm is opdienen.

Serveersuggestie

Serveren met een groene salade en yofuknoflooksaus.

Adukibonen

categorieën: producten

aduki

Synoniemen: asuki, adzukibonen, azukibonen, tiensin red bean. Een kleine rood/paarse peulvrucht die veel gegeten wordt in, en afkomstig is uit, Azië. Hij wordt ook veel gebruikt in de macrobiotische keuken. De smaak is zoeter dan die van andere peulvruchten, deze boon doet het dan ook goed in zoete gerechten.

Dr. Gillian McKeith (Wat je eet ben je zelf) noemt de adukiboon de afslankboon omdat ze vol voedingsstoffen (vezels, vitamine B-complex, ijzer, mangaan, zink) zitten en toch maar weinig calorieën hebben. Ze hebben een vochtafdrijvende werking en zouden op die manier veel afvalstoffen kunnen verwijderen.
In onder andere Japan staat deze boon bekend om zijn genezende werking bij nier- en blaasinfecties.