Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rodekoolsalade

Venkel

Ingrediënten

voor de salade:
rode kool
appel
venkel
geweekte rozijnen
kiemen

voor de dressing:
milde olijfolie
sojaroom
zout
knoflook
chilimosterd
citroensap of azijn
ahornsiroop

Bereiding

De rode kool raspen. De appel en de venkel in kleine stukjes snijden. De kiemen eventueel ook klein snijden. Dit alles mengen en de geweekte rozijnen toevoegen.

2 keer zoveel sojaroom als olijfolie bij elkaar voegen. De rest er ook bij en met de staafmixer mixen. Even proeven en eventueel iets toevoegen. Het zuur van de citroen of azijn is nodig om de room en de olie te binden tot een consistente massa.

De dressing door de salade mengen.

Adukibonen

categorieën: producten

aduki

Synoniemen: asuki, adzukibonen, azukibonen, tiensin red bean. Een kleine rood/paarse peulvrucht die veel gegeten wordt in, en afkomstig is uit, Azië. Hij wordt ook veel gebruikt in de macrobiotische keuken. De smaak is zoeter dan die van andere peulvruchten, deze boon doet het dan ook goed in zoete gerechten.

Dr. Gillian McKeith (Wat je eet ben je zelf) noemt de adukiboon de afslankboon omdat ze vol voedingsstoffen (vezels, vitamine B-complex, ijzer, mangaan, zink) zitten en toch maar weinig calorieën hebben. Ze hebben een vochtafdrijvende werking en zouden op die manier veel afvalstoffen kunnen verwijderen.
In onder andere Japan staat deze boon bekend om zijn genezende werking bij nier- en blaasinfecties.