Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: oliekoek

Olijfolie

Een oliekoek is een variant op de bekende boterkoek.


Ingrediënten

700 gram gebuild meel
250 ml olie
400 gram rijstestroop
½ theelepel zout
geraspte citroenschil
2 eetlepels water

Bereiding

Alles met elkaar mengen en in een ingevette springvorm doen.
Bakken in de voorverwarmde oven op 225 graden, ongeveer 25 minuten.

Adukibonen

categorieën: producten

aduki

Synoniemen: asuki, adzukibonen, azukibonen, tiensin red bean. Een kleine rood/paarse peulvrucht die veel gegeten wordt in, en afkomstig is uit, Azië. Hij wordt ook veel gebruikt in de macrobiotische keuken. De smaak is zoeter dan die van andere peulvruchten, deze boon doet het dan ook goed in zoete gerechten.

Dr. Gillian McKeith (Wat je eet ben je zelf) noemt de adukiboon de afslankboon omdat ze vol voedingsstoffen (vezels, vitamine B-complex, ijzer, mangaan, zink) zitten en toch maar weinig calorieën hebben. Ze hebben een vochtafdrijvende werking en zouden op die manier veel afvalstoffen kunnen verwijderen.
In onder andere Japan staat deze boon bekend om zijn genezende werking bij nier- en blaasinfecties.