Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rijst met aubergine en snijbiet

Snijbietrood

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 100 gram rijst, gekookt en afgekoeld
- 1 aubergine, in blokjes
- halve courgette, in blokjes
-1 ui, in ringen
- 1 teen knoflook
- flinke berg snijbiet, gewassen en in stukken gescheurd
- flinke scheut frituur
- zout, peper
- paprikapoeder, chilipeper
- ketchup
- 1 eetlepel gistvlokken

Bereiding

Verhit de olie in een ruime koekepan. (Normaal gebruik ik olijfolie maar frituurolie kan beter tegen hoge temperaturen. Het bakken van aubergines lukt het best in ruim olie die goed heet is.)
Bak hierin de aubergineblokjes tot ze gaar zijn. Schep ze regelmatig om om te voorkomen dat ze aanbranden.

Als de aubergine zacht en gaar is voeg dan de courgette en de ui toe. Blijven roeren.
Na een paar minuten de rijst, kruiden en knoflook toevoegen. Het vuur blijft al die tijd hoog en om aanbranden te voorkomen moet er telkens geroerd worden.

De ketchup erdoor mengen.

Op het laatst de snijbiet in porties toevoegen. (In één keer 'past' dit waarschijnlijk niet, maar snijbiet krimpt snel, zodat de rest er zeker bij kan.)
Naar smaak gistvlokken eroverheen strooien.

Adukibonen

categorieën: producten

aduki

Synoniemen: asuki, adzukibonen, azukibonen, tiensin red bean. Een kleine rood/paarse peulvrucht die veel gegeten wordt in, en afkomstig is uit, Azië. Hij wordt ook veel gebruikt in de macrobiotische keuken. De smaak is zoeter dan die van andere peulvruchten, deze boon doet het dan ook goed in zoete gerechten.

Dr. Gillian McKeith (Wat je eet ben je zelf) noemt de adukiboon de afslankboon omdat ze vol voedingsstoffen (vezels, vitamine B-complex, ijzer, mangaan, zink) zitten en toch maar weinig calorieën hebben. Ze hebben een vochtafdrijvende werking en zouden op die manier veel afvalstoffen kunnen verwijderen.
In onder andere Japan staat deze boon bekend om zijn genezende werking bij nier- en blaasinfecties.