Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: ontbijtsalade

Rozijnen

Ingrediënten

water

 

gedroogde vijgen
rozijnen
sesamzaadjes
appel
sinaasappel
walnoten
venkel
bleekselderij

Bereiding

De avond ervoor de vijgen, in stukjes gesneden of geknipt, samen met de rozijnen en de sesamzaadjes weken in een schaal. Zet ze ruim onder water, als niet alle vocht wordt opgenomen is dit zeer goed nog te drinken.

's Morgens in de schaal de overige ingrediënten, in stukjes gesneden of gebroken, toevoegen.
Mengen en meteen opeten.

Adukibonen

categorieën: producten

aduki

Synoniemen: asuki, adzukibonen, azukibonen, tiensin red bean. Een kleine rood/paarse peulvrucht die veel gegeten wordt in, en afkomstig is uit, Azië. Hij wordt ook veel gebruikt in de macrobiotische keuken. De smaak is zoeter dan die van andere peulvruchten, deze boon doet het dan ook goed in zoete gerechten.

Dr. Gillian McKeith (Wat je eet ben je zelf) noemt de adukiboon de afslankboon omdat ze vol voedingsstoffen (vezels, vitamine B-complex, ijzer, mangaan, zink) zitten en toch maar weinig calorieën hebben. Ze hebben een vochtafdrijvende werking en zouden op die manier veel afvalstoffen kunnen verwijderen.
In onder andere Japan staat deze boon bekend om zijn genezende werking bij nier- en blaasinfecties.