Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: walnotentaartjes

Walnotentaartjes

Een enigzins aangepast recept uit de 'People, Planet, Profit'. Die hebben het weer van de kookschool www.soul-food.be in België.

Ingrediënten

voor het deeg:
100 gram walnoten
100 gram volkorenmeel
25 ml rijststroop
25 ml ahornsiroop
50 ml ongeharde plantaardige margarine
1/4 theelepel zout

voor de vulling:
75 gram walnoten, licht geroosterd
125 ml water
50 ml rijststroop
25 ml ahornsiroop
1 volle eetlepel agar agar (= plantaardig geleermiddel)
1 eetlepel arrowroot, opgelost in een beetje water, of maïzena
1/8 theelepel vanillepoeder

Bereiding

Maal voor het deeg de walnoten en het meel in een keukenmachine tot een fijn meel.
Voeg het zout, rijststroop, ahornsiroop en de margarine toe en meng dit tot een soepel deegje.

Rol kleine balletjes van het deeg en rol ze tussen plasticfolie (tegen het plakken, het kan waarschijnlijk ook zonder) uit tot 4 mm dik. Steek er dan rondjes uit van ongeveer 8 cm doorsnede en leg ze ieder in een muffinvormpje.
Prik gaatjes in de bodem met een vork en druk er met de achterkant van de vork een getande rand in.

Bak de taartjes gedurende 8 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Laat ze afkoelen in de vorm en haal ze er dan uit. Vul ze met de geroosterde walnoten.

Doe de andere ingrediënten voor de vulling, behalve de arrowroot, in een steelpannetje. Breng zachtjes aan de kook.
Laat 10 minuten koken. Verdik het mengsel tenslotte met de arrowroot en laat even afkoelen.

Schep de saus over de taartjes zodat ze mooi gevuld zijn, laat opstijven en serveer.

Afval

categorieën: Handel, schandalen, wereldvoedselverdeling

weggegooid_voedsel

Ongeveer de helft van het wereldwijd geproduceerde voedsel verdwijnt in de vuilnisbak. De Universiteit van Washington voorziet dat aan het eind van deze eeuw de helft van de wereldbevolking honger zal lijden. Dat kan worden voorkomen als westerse consumenten niet zoveel voedsel weggooien. Niet alleen consumenten zijn schuldig aan de teloorgang van veel voedsel.

Volgens Australische onderzoekers gaat wereldwijd 15 miljard euro per jaar aan 'perishables' (bederfelijke waar) verloren tijdens opslag en transport. Koelladingen passeren 10 tot 20 schakels voordat ze eindconsumenten bereiken. Dat vergroot het risico op een foute handeling, en daardoor het risico op verspilling van voedsel.

Peter Verstraeten, partner van S&V Management Consultants, meent dat de veeleisendheid van de moderne consument de bron van het kwaad is. Consumenten willen diversiteit op hun bord, en marketeers verzinnen de gekste producten. Winkeliers kunnen niet achterblijven en kopen minstens enkele pallets van nieuwe producten. Onvermijdelijk zullen er producten onverkocht blijven en in het magazijn hun datum overschrijden.

Bron:
biofoodonline.nl