Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: hachee met seitan

Ingrediënten

uien
kruidnagel
laurier
paprikapoeder
peper
zout
seitan
meel
bouillon (een blokje of poeder opgelost in heet of kokend water)
scheut diksap of balsamico-azijn
evt. plantaardig juspoeder

Bereiding

Veel uien bakken, in olie in een hoge (braad)pan. Niet op het hoogste gas, maar langzaam bruin laten worden. Knoflook erbij doen en mee laten bakken. Pas op dat het niet aanbrandt, knoflook doet dat snel als je het vuur te hoog hebt staan. De kruiden toevoegen.

Ondertussen in een andere pan de kleingesneden seitan bakken op een hoog vuur. Blijven roeren tegen het aanbranden.
De seitan bij de uien doen. Meel eroverheen strooien. Niet te veel. Goed doorroeren en dan de bouillon en diksap of balsamico-azijn toevoegen.
Blijven roeren. Eventueel kan er, als het nog wat dun is, plantaardig juspoeder door gemengd worden. Op deze manier wordt het iets dikker en krijgt het nog meer smaak.

Serveersuggestie

Deze hachee is lekker als saus bij stamppot. Of met brood of rijst.

Afvalscheiding

categorieën: natuur en milieu

Afval is een groot probleem, hoewel dat niet altijd even zichtbaar is omdat het bij ons meestal opgehaald en verwerkt wordt, ergens waar je het niet ziet. Maar de gevolgen van deze verwerking hebben veel invloed op het milieu.
Niet alleen stinkende afvalbergen in het landschap, maar ook de vervuiling van de lucht door het verbranden, de vervuiling van grondwater (en dus rivieren, zeeën en oceanen) door lekkende vloeistoffen, en chemisch afval hebben nog een langdurig effect.
En dit zijn alleen nog maar de gevolgen van de opgehaalde troep. Er is echter nog een grote hoeveelheid afval dat nooit opgehaald of verwerkt wordt. Dit zwerft rond en eindigt voor een groot deel bv. als plastic soep in de oceanen. Of in de magen van vogels, vissen en andere dieren.

Afval en voedsel

Een heel groot deel van het dagelijkse huishoudafval heeft te maken met voedsel. Voedselresten die niet opgegeten worden, verpakkingsmateriaal, plastic boodschappentasjes, plastic bekertjes en bakjes enzovoort.

Afvalscheiding

Iets wat iedereen zou moeten doen is het zo veel mogelijk scheiden van afval. Op deze manier kunnen er vaak weer nieuwe spullen van gemaakt worden, en dat scheelt weer grondstoffen, energie en transport.

Papier, GFT, glas en plastic kan bijna overal apart ingeleverd of opgehaald worden. Dit gebeurt echter nog lang niet door iedereen. Te veel moeite waarschijnlijk of geen mogelijkheid. Plastic moet sinds 2010 apart verzameld worden, maar niet alle gemeenten werken hier aan mee.
Als je alles wat apart verwerkt wordt ook inderdaad apart houdt, kom je tot de ontdekking dat je nog maar heel weinig rest overhoudt.

Vermindering

Als je je voorstelt dat je al je eigen troep zou moeten opslaan of verwerken, dan zou je er al snel achter komen dat het heel veel is, en dat je misschien wel kan minderen. Het verminderen van je eigen afvalberg is nog beter dan het scheiden. Dat begint al in de winkel.
Door een eigen boodschappentas mee te nemen kan je plastic zakken weigeren. Papieren en plastic zakjes voor groente en fruit kunnen vaak diverse keren hergebruikt worden. Veel groente en fruit kan ook makkelijk los in de tas. Dit is vooral mogelijk in biowinkels en op markten.
Flessen in plaats van (tetra)-pakken kunnen gemakkelijker hergebruikt worden.

Veel eten dat overblijft na een maaltijd kan nog makkelijk de volgende dag gegeten worden (kliekjes, broodpap). Voedsel dat over de datum is, is vaak nog prima eetbaar.

Een eigen mok op werk of school scheelt weer bekertjes. Water uit de kraan is veel goedkoper, minstens zo gezond en veel milieuvriendelijker dan water uit een plastic flesje.

Afhaaleten levert veel plastic bakjes en tasje op, en is dus niet heel vriendelijk.

Een eigen composthoop, als je een tuin hebt, levert goedkope compost en je kan er al je GFT in kwijt.

Als je je afval elke week weegt, kom je er snel achter hoeveel je eigenlijk weggooit. Meten en wegen zijn manieren om te minderen, alleen al omdat je er telkens weer met je neus op gedrukt wordt.

Het kopen van biologisch geteeld voedsel in plaats van het gangbare betekent een vermindering van het aandeel gifstoffen uit bestrijdingsmiddelen en kunstmest in het milieu. Het eten van vooral plantaardig voedsel betekent een vermindering van mest, methaan (broeikasgas) en andere afvalstoffen die vrijkomen bij de veeteelt.

Het kweken van eigen groente, fruit en ander voedsel, of het zoeken van voedsel in het wild, betekent een vermindering van verpakkingsmateriaal, bestrijdingsmiddelen (als je die tenminste niet gebruikt), voedselkilometers en geld voor de sportschool.

Betalen

Waarschijnlijk komt er ooit een systeem waarbij er betaald zal moeten worden voor het ophalen en verwerken van afval. Het is handig als je dan al weet hoe je zo weinig mogelijk afval overhoudt.

Wie meer tips heeft kan ze kwijt via contact.