Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: dupuis-smeersel

Dupuis linzen-1

Een smeersel voor op brood of als dipsaus.

Ingrediënten

dupuis-linzen
water
bouillon
ao nori
bonekruid
selderijblad

 

sjalotje
knoflook
gedroogde tomaten in olijfolie
eventueel extra olijfolie
beetje zout
naar smaak wat citroensap

Bereiding

Kook de dupuis-linzen in een pan met ruim water en bouillon, selderijblad, ao nori en bonekruid. Deze laatste twee ingrediënten geven niet alleen een lekkere smaak, maar zorgen ook voor een betere vertering van peulvruchten.

Als de linzen na een minuut of dertig gaar zijn (ze zijn dan nog wel rond in tegenstelling tot rode linzen), ze uit het water scheppen met een schuimspaan. De overgebleven bouillon kan gebruikt worden als basis voor soep, ook kan er een gedeelte van de linzen in de bouillon blijven om bijvoorbeeld dupuis soep te maken.

De linzen mengen met de olie uit het potje gedroogde tomaten, deze tomaten in stukjes gesneden plus de rest van de ingrediënten toevoegen. Pureren.

Serveersuggestie

Op een (geroosterde) boterham smeersel smeren, daar bovenop stukjes rode paprika, knoflook, ui, komkommer, verse kiemen en eventueel nog wat verse kruiden (bieslook, koriander).

Agrarische vogels

categorieën: Dieren, Landbouw algemeen

jaar_van_patrijs

Agrarische vogels of boerenlandvogels zijn vogels die van oudsher voorkomen op boerenland. Door schaalvergroting en intensivering van de moderne landbouw verdwenen veel elementen in het landschap waar deze vogels gebruik van maken. Het aantal heggen en houtwallen, braakliggende stukken land, brede grasstroken en ruige perceelranden verminderden (rommellandjes). Door het gebruik van pesticiden en herbiciden zijn er minder insecten en onkruid. Minder voedsel voor deze vogels dus.

De patrijs is een van deze vogels die hard achteruitgegaan zijn de laatste jaren. 2013 is zelfs uitgeroepen tot jaar van de patrijs door Sovon vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland.

Andere typische vogels van het platteland zijn: ooievaar, grauwe kiekendief, kwartel, kievit, kemphaan, watersnip, grutto, tureluur, kerkuil, steenuil, veldleeuwerik, boerenzwaluw, gele kwikstaart, roek, geelgors, ortolaan, grauwe gors.

Bronnen
- De Volkskrant
- Sovon
- Vogelbescherming Nederland