Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: couscousschotel met groenten

Courgette

Ingrediënten

(voor 4 personen)
- 2 wortels
- 2 courgettes
- 200 gram oranje pompoen
- 200 gram aardappels
- 1 liter bouillon
- 2 kaneelstokjes, gehalveerd of 1 theelepel kaneelpoeder
- theelepel komijn
- theelepel korianderpoeder
- eventueel mespuntje saffraan
- 2 eetlepels olijfolie
- schil en rasp van 1 citroen
- 2 eetlepels agavesiroop
- 300 gram couscous
- 150 gram rozijnen
- zout, peper

Bereiding

Snijd de wortels en courgettes doormidden en dan in de lengte in 4 stukken.
Borstel de pompoen of, als die oud is, schillen. Verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in grote stukken. Ongeveer hetzelfde formaat als de wortels en courgettes.
Schil de aardappels en snijd ze ook in grote stukken.

Breng de bouillon met de kruiden en de wortels aan de kook. Eventueel afschuimen en dan de olie erbij doen. Ongeveer een kwartier koken.

Voeg dan het citroensap en -schil, de pompoen, aardappels, courgettes, de agavesiroop, de rozijnen en peper en zout toe, en laat nog ongeveer 15 minuten pruttelen.

Week, stoom of kook de couscous volgens de aanwijzingen.

Schep de gare couscous op een warm, groot, bord.
Laat de groenten uitlekken maar bewaar de bouillon. Schep de groenten op de couscous en schep er nog een aantal lepels bouillon overheen.

Serveersuggestie

Lekker hierbij is plat brood met houmous en knoflooksaus.

Agrarische vogels

categorieën: Dieren, Landbouw algemeen

jaar_van_patrijs

Agrarische vogels of boerenlandvogels zijn vogels die van oudsher voorkomen op boerenland. Door schaalvergroting en intensivering van de moderne landbouw verdwenen veel elementen in het landschap waar deze vogels gebruik van maken. Het aantal heggen en houtwallen, braakliggende stukken land, brede grasstroken en ruige perceelranden verminderden (rommellandjes). Door het gebruik van pesticiden en herbiciden zijn er minder insecten en onkruid. Minder voedsel voor deze vogels dus.

De patrijs is een van deze vogels die hard achteruitgegaan zijn de laatste jaren. 2013 is zelfs uitgeroepen tot jaar van de patrijs door Sovon vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland.

Andere typische vogels van het platteland zijn: ooievaar, grauwe kiekendief, kwartel, kievit, kemphaan, watersnip, grutto, tureluur, kerkuil, steenuil, veldleeuwerik, boerenzwaluw, gele kwikstaart, roek, geelgors, ortolaan, grauwe gors.

Bronnen
- De Volkskrant
- Sovon
- Vogelbescherming Nederland