Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel-aubergine ovenschotel

Aardappel

Ingrediënten

aardappels
aubergine
tomatenstukjes op sap, in blik - (Als je verse tomaten gebruikt in ovenschotels kunnen ze een vervelend zure bijsmaak hebben. Dit is niet het geval bij tomaten uit blik.)
gistvlokken
zout
olie
ketchup
currypasta
ui
knoflook

Bereiding

Kook de aardappels in stukken een paar minuten, ze moeten niet helemaal gaar zijn. Afgieten en apart zetten.

De aubergine wassen en afdrogen, niet schillen, en het stekelige uiteinde verwijderen. In de lengte in plakken van ongeveer een halve centimeter dik snijden, deze plakken in vieren delen. Een behoorlijke hoeveelheid olie in een bakpan verhitten. Hoeveelheid en temperatuur van de olie zijn cruciaal. Te weinig olie zorgt voor een spons- of piepschuimstructuur en -smaak. Een te lage begintemperatuur kan leiden tot aanbranden.

Regelmatig omdraaien tot ze gaar zijn. Dan de ui, knoflook, gistvlokken, currypasta, ketchup en zout toevoegen. Even bakken en daarna het blik tomatenstukjes erbij doen. Goed roeren en een paar minuten door bakken.

Ondertussen de oven voorverwarmen tot zo'n 200 graden.

In een ovenschaal eerst de aardappelen en daarop de groenteprut doen. Uitsmeren zodat alle aardappelen onder het vocht liggen.

De schaal in de oven doen en ongeveer twintig à dertig minuten laten staan. Prikken of de aardappels gaar zijn; zo ja, opdienen en opeten!

Agrarische vogels

categorieën: Dieren, Landbouw algemeen

jaar_van_patrijs

Agrarische vogels of boerenlandvogels zijn vogels die van oudsher voorkomen op boerenland. Door schaalvergroting en intensivering van de moderne landbouw verdwenen veel elementen in het landschap waar deze vogels gebruik van maken. Het aantal heggen en houtwallen, braakliggende stukken land, brede grasstroken en ruige perceelranden verminderden (rommellandjes). Door het gebruik van pesticiden en herbiciden zijn er minder insecten en onkruid. Minder voedsel voor deze vogels dus.

De patrijs is een van deze vogels die hard achteruitgegaan zijn de laatste jaren. 2013 is zelfs uitgeroepen tot jaar van de patrijs door Sovon vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland.

Andere typische vogels van het platteland zijn: ooievaar, grauwe kiekendief, kwartel, kievit, kemphaan, watersnip, grutto, tureluur, kerkuil, steenuil, veldleeuwerik, boerenzwaluw, gele kwikstaart, roek, geelgors, ortolaan, grauwe gors.

Bronnen
- De Volkskrant
- Sovon
- Vogelbescherming Nederland