Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: tjap-tjoi

Tjap-tjoi

De naam tjap-tjoi komt van de twee Kantonese woorden: tjap en tjoi. Tjap betekent gemengd, en tjoi groente. In de VS, Frankrijk en Duitsland noemen ze dit gerecht ook wel chop suey.

Allerlei groenten kunnen gebruikt worden, vooral de beetje harde groenten zijn geschikt. Naast de hieronder genoemde zijn dit bv. (witte) kool, prei, courgette, bleekselderij, taugé en sperzieboontjes.
Daarnaast kunnen er andere ingrediënten als tofu, kokos en pinda's toegevoegd worden.

Ingrediënten

- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels olie
- 250 gram paksoi
- 150 gram wortel
- 150 gram venkel
- 1 1/2 dl water
- 100 gram kastanjechampignons
- 1/2 eetlepel geraspte gemberwortel
- (kruiden)zout

Bereiding

De ui snipperen en fruiten in de olie. Een paar minuten later de knoflook er uitgeperst bijdoen, en even mee fruiten.
De paksoi en venkel in reepjes en de wortel en paddestoelen in plakjes snijden.
De groenten toevoegen aan de ui en op een laag vuur smoren tot de paksoi geslonken is. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Daarna het water en de gember toevoegen en nog een paar minuten stoven. De groenten moeten liefst enigzins knapperig blijven.

Serveersuggestie

Opdienen met rijst, pindasaus en gebakken tempeh.

Agrarische vogels

categorieën: Dieren, Landbouw algemeen

jaar_van_patrijs

Agrarische vogels of boerenlandvogels zijn vogels die van oudsher voorkomen op boerenland. Door schaalvergroting en intensivering van de moderne landbouw verdwenen veel elementen in het landschap waar deze vogels gebruik van maken. Het aantal heggen en houtwallen, braakliggende stukken land, brede grasstroken en ruige perceelranden verminderden (rommellandjes). Door het gebruik van pesticiden en herbiciden zijn er minder insecten en onkruid. Minder voedsel voor deze vogels dus.

De patrijs is een van deze vogels die hard achteruitgegaan zijn de laatste jaren. 2013 is zelfs uitgeroepen tot jaar van de patrijs door Sovon vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland.

Andere typische vogels van het platteland zijn: ooievaar, grauwe kiekendief, kwartel, kievit, kemphaan, watersnip, grutto, tureluur, kerkuil, steenuil, veldleeuwerik, boerenzwaluw, gele kwikstaart, roek, geelgors, ortolaan, grauwe gors.

Bronnen
- De Volkskrant
- Sovon
- Vogelbescherming Nederland