Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: tomatensalade

Tomatensalade

Een heel eenvoudige maar smakelijke en simpele salade voor in de lente en zomer. Te eten als aparte gang of als maaltijdsalade. In dat laatste geval kunnen de hoeveelheden vergroot worden.

Ingrediënten

voor de salade:
- 4 stevige, rijpe tomaten
- halve komkommer
- bosui
- verse blaadjes munt en/of basilicum

voor de dressing:
- flinke scheut olijfolie
- 2 tenen knoflook
- scheut agave- of ahornsiroop
- sap van halve citroen
- naar smaak een beetje zout en peper

Bereiding

Snijd de tomaten en komkommer in grove stukken. Knip de bosui in fijne stukjes. Meng alles en voeg de verse blaadjes er aan toe.

Maak een dressing van de overige ingrediënten en meng die door de groenten.

Ahornsiroop

categorieën: producten

Synoniemen: maplesirop, esdoornsiroop.

Ahornsiroop is een zoetmiddel dat gebuikt kan worden in plaats van suiker. Van het bakken van koekjes tot het zoeten van thee.

Het is in verschillende kwaliteiten verkrijgbaar: A- en C-graad. Deze kwaliteitsaanduiding zegt iets over de helderheid en smaak van de siroop. A-graad, verkregen bij de eerste tapping, is lichtbruin van kleur. C-graad is (donker)-bruin en heeft een sterkere caramelsmaak.
Het is rijk aan calcium, ijzer en thiamine. Verder bevat het ondermeer magnesium, fosfor en vitaminen, waaronder riboflavin.

Ahornsiroop wordt gemaakt van het sap van de esdoorn. Slechts twee soorten esdoorn zijn hiervoor geschikt: de suiker-esdoorn en de grijze esdoorn. Ze moeten ook nog eens minstens 30 tot 50 jaar oud zijn. Deze bomen groeien alleen in Noord-Amerika.
De indianen gebruikten deze siroop al vanwege het hoge gehalte aan vitamine C. Zij lieten het opgevangen sap indrogen in de zon. Tegenwoordig wordt het sap meestal ingekookt waardoor de vitamine C verdwijnt en de suiker carameliseert; dit verklaart de donkere kleur.

De siroop wordt tegenwoordig veel gebruikt door mensen die af willen vallen, tijdens reinigingskuren en omdat het gezonder is dan suiker.

Bij de productie van conventionele (niet-biologische) ahornsiroop wordt gebruik gemaakt van formaldehyde, om de inkervingen of geboorde gaten in de bomen langer open te houden. Formaldehyde is giftig en kankerverwekkend.

Biologisch is ahornsiroop onder andere verkrijgbaar van het merk TerraSana.