Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: chocoladekoekjes

Chocoladekoekjes

Ingrediënten

1 kop* havermout
1/4 kop + 2 eetlepels zonnebloemolie
1/2 kop + 2 eetlepels rijstemoutstroop
1/2 theelepel vanille
100 gram pure chocola (met of zonder suiker)
1 kop gebuild meel
1/2 theelepel natriumbicarbonaat
1/2 theelepel wijnsteenbakpoeder
1/2 theelepel zout

Bereiding

Alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom doen. De pure chocola in kleine stukjes breken of heel kort in een keukenmachine malen en ook hierbij doen. Alles mengen.
In een andere kom alle vloeibare ingrediënten goed mengen.
De twee kommen bij elkaar voegen en alles goed roeren.

Met een eetlepel hoopjes hiervan maken op een bakplaat. Eventueel bakpapier gebruiken. De hoopjes een beetje mooi rond en plat duwen met achterkant lepel of met de hand. Leg ze niet te dicht bij elkaar want ze lopen iets uit.

Oven voorverwarmen op 180 graden. De koekjes ongeveer 15 minuten bakken in de oven, de randjes moeten lichtbruin zijn. Het is het lekkerst om ze af te laten koelen voor je ze op eet.

* Een kop is ongeveer 230 ml.

Ahornsiroop

categorieën: producten

Synoniemen: maplesirop, esdoornsiroop.

Ahornsiroop is een zoetmiddel dat gebuikt kan worden in plaats van suiker. Van het bakken van koekjes tot het zoeten van thee.

Het is in verschillende kwaliteiten verkrijgbaar: A- en C-graad. Deze kwaliteitsaanduiding zegt iets over de helderheid en smaak van de siroop. A-graad, verkregen bij de eerste tapping, is lichtbruin van kleur. C-graad is (donker)-bruin en heeft een sterkere caramelsmaak.
Het is rijk aan calcium, ijzer en thiamine. Verder bevat het ondermeer magnesium, fosfor en vitaminen, waaronder riboflavin.

Ahornsiroop wordt gemaakt van het sap van de esdoorn. Slechts twee soorten esdoorn zijn hiervoor geschikt: de suiker-esdoorn en de grijze esdoorn. Ze moeten ook nog eens minstens 30 tot 50 jaar oud zijn. Deze bomen groeien alleen in Noord-Amerika.
De indianen gebruikten deze siroop al vanwege het hoge gehalte aan vitamine C. Zij lieten het opgevangen sap indrogen in de zon. Tegenwoordig wordt het sap meestal ingekookt waardoor de vitamine C verdwijnt en de suiker carameliseert; dit verklaart de donkere kleur.

De siroop wordt tegenwoordig veel gebruikt door mensen die af willen vallen, tijdens reinigingskuren en omdat het gezonder is dan suiker.

Bij de productie van conventionele (niet-biologische) ahornsiroop wordt gebruik gemaakt van formaldehyde, om de inkervingen of geboorde gaten in de bomen langer open te houden. Formaldehyde is giftig en kankerverwekkend.

Biologisch is ahornsiroop onder andere verkrijgbaar van het merk TerraSana.