Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-sinaasappelsoep

Sinaasappel

Ingrediënten

- 1 grote aardappel
- 1 grote ui
- 1 sinaasappel (sap en geraspte schil, dus zorg dat het biologisch is)
- 4 middelgrote wortelen
- 3,5 dl bouillon
- sojaroom
- peterselie

Bereiding

Fruit de ui glazig. Doe er dan de aardappel in blokjes bij. Vervolgens voeg je de wortel toe en fruit alles nog eventjes.
Dan de bouillon erbij, het sinaasappelsap en de geraspte sinaasappelschil.
Kook zachtjes tot de groenten gaar zijn.
Pureer dan de soep en giet er een scheut sojaroom bij en eventueel wat peterselie (en/of anijs).

Ahornsiroop

categorieën: producten

Synoniemen: maplesirop, esdoornsiroop.

Ahornsiroop is een zoetmiddel dat gebuikt kan worden in plaats van suiker. Van het bakken van koekjes tot het zoeten van thee.

Het is in verschillende kwaliteiten verkrijgbaar: A- en C-graad. Deze kwaliteitsaanduiding zegt iets over de helderheid en smaak van de siroop. A-graad, verkregen bij de eerste tapping, is lichtbruin van kleur. C-graad is (donker)-bruin en heeft een sterkere caramelsmaak.
Het is rijk aan calcium, ijzer en thiamine. Verder bevat het ondermeer magnesium, fosfor en vitaminen, waaronder riboflavin.

Ahornsiroop wordt gemaakt van het sap van de esdoorn. Slechts twee soorten esdoorn zijn hiervoor geschikt: de suiker-esdoorn en de grijze esdoorn. Ze moeten ook nog eens minstens 30 tot 50 jaar oud zijn. Deze bomen groeien alleen in Noord-Amerika.
De indianen gebruikten deze siroop al vanwege het hoge gehalte aan vitamine C. Zij lieten het opgevangen sap indrogen in de zon. Tegenwoordig wordt het sap meestal ingekookt waardoor de vitamine C verdwijnt en de suiker carameliseert; dit verklaart de donkere kleur.

De siroop wordt tegenwoordig veel gebruikt door mensen die af willen vallen, tijdens reinigingskuren en omdat het gezonder is dan suiker.

Bij de productie van conventionele (niet-biologische) ahornsiroop wordt gebruik gemaakt van formaldehyde, om de inkervingen of geboorde gaten in de bomen langer open te houden. Formaldehyde is giftig en kankerverwekkend.

Biologisch is ahornsiroop onder andere verkrijgbaar van het merk TerraSana.