Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rauwe appeltaart

Handmolentje

Deze herfsttaart wordt bereid zonder te bakken, de ingrediënten zijn allemaal rauw.

Ingrediënten
 

voor de bodem:
40 gram zonnebloempitten
75 gram sesamzaad
75 gram pecannoten of amandelen
30 gram geraspte kokos
100 gram rozijnen
75 gram ontpitte dadels

voor de vulling:
3 grote appels
de rasp en het sap van 1 citroen
1/2 theelepel kaneel
handje hazelnoten, amandelen of andere noten
ongeveer 10 ontpitte dadels

Bereiding
 

bodem:
Maal de pitten, zaden, noten en de kokos in een keukenmachine tot er een meel ontstaat. Voeg de rozijnen en dadels toe en meng alles goed door elkaar in de machine. Het moet een lekker deegje worden.
Als het te droog is kan een klein beetje water toegevoegd worden.

Druk het mengsel in een taartvorm.

vulling:
Maal de noten in een keukenmachine fijn, daarna de dadels erbij doen en nog even malen. Rasp de appels.

Meng dit met de geraspte appels, de citroenrasp en -sap, kaneel en dadels en stort dit mengsel op de bodem.

Opmerking

Bij gebrek aan een keukenmachine of electriciteit kan voor het malen van de nootjes ook een handmolentje, een vijzel of een deegroller gebruikt worden. De rozijnen en dadels dan heel fijn snijden. Op deze manier past de taart ook heel goed in een Low of No Impact levensstijl.

Ahornsiroop

categorieën: producten

Synoniemen: maplesirop, esdoornsiroop.

Ahornsiroop is een zoetmiddel dat gebuikt kan worden in plaats van suiker. Van het bakken van koekjes tot het zoeten van thee.

Het is in verschillende kwaliteiten verkrijgbaar: A- en C-graad. Deze kwaliteitsaanduiding zegt iets over de helderheid en smaak van de siroop. A-graad, verkregen bij de eerste tapping, is lichtbruin van kleur. C-graad is (donker)-bruin en heeft een sterkere caramelsmaak.
Het is rijk aan calcium, ijzer en thiamine. Verder bevat het ondermeer magnesium, fosfor en vitaminen, waaronder riboflavin.

Ahornsiroop wordt gemaakt van het sap van de esdoorn. Slechts twee soorten esdoorn zijn hiervoor geschikt: de suiker-esdoorn en de grijze esdoorn. Ze moeten ook nog eens minstens 30 tot 50 jaar oud zijn. Deze bomen groeien alleen in Noord-Amerika.
De indianen gebruikten deze siroop al vanwege het hoge gehalte aan vitamine C. Zij lieten het opgevangen sap indrogen in de zon. Tegenwoordig wordt het sap meestal ingekookt waardoor de vitamine C verdwijnt en de suiker carameliseert; dit verklaart de donkere kleur.

De siroop wordt tegenwoordig veel gebruikt door mensen die af willen vallen, tijdens reinigingskuren en omdat het gezonder is dan suiker.

Bij de productie van conventionele (niet-biologische) ahornsiroop wordt gebruik gemaakt van formaldehyde, om de inkervingen of geboorde gaten in de bomen langer open te houden. Formaldehyde is giftig en kankerverwekkend.

Biologisch is ahornsiroop onder andere verkrijgbaar van het merk TerraSana.