Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: couscous lente-salade

Munt2

Het eind van de winter en het begin van de lente was vroeger, toen mensen nog afhankelijk waren van hun zelfverbouwde en bewaarde voedsel, de periode waarin het meeste honger werd geleden. De voorraden knollen en wortels raakten op, of waren dusdanig verschrompeld en/of uitgelopen, dat ze niet meer te eten waren - maar nieuwe verse groente was er nog niet. Terwijl er juist in dit seizoen veel behoefte is aan verse vitaminen.

Die kunnen gevonden worden in al het eetbare blad en spriet dat nu supersnel opkomt.
Tegenwoordig is dit allemaal veel makkelijker, omdat er altijd van alles te krijgen is. Maar toch is het vanuit diverse standpunten (duurzaamheid, groenten uit het seizoen, voedsel zonder transportkosten) goed om hier af en toe bij stil te staan, en hier iets mee te doen.

Iedereen die een tuin of balkon heeft kan daar van alles vinden of zaaien. Ook binnen in potten kan een hoop gekweekt worden. Vooral kruiden en slasoorten zijn geschikt.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 100 gram cous cous (droog)
- 2 handjes walnoten (gepeld)
- een flinke scheut walnotenolie

Van onderstaande bladeren ongeveer 2 handen vol per persoon, neem wat je lekker vindt en wat je tot je beschikking hebt:
- zuring
- spinaziezuring
- jong paardebloemblad (molsla)
- pluksla
- venkelgroen
- kleine pimpernel
- munt

Onderstaande kruiden naar smaak en beschikbaarheid toevoegen:
- bies- of kraailook
- madeliefjes (meizoentjes) (de kopjes) om mee te garneren
- knoflookuitlopers (zie tweedehands groenten)
- tuinkers
- zout
- peper

Bereiding

Kook of stoom de cous cous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Af laten koelen en in een schaal doen.

Was al het blad voorzichtig. Grote bladeren in stukken scheuren.
De walnoten in kleine stukken breken.
Alles bij de cous cous doen, de olie toevoegen en voorzichtig omscheppen tot alles goed gemengd is.

Serveersuggestie

Dit gerecht kan als bijgerecht gegeten worden, maar ook als op zichzelf staand gerecht. Bijvoorbeeld als lunch. Het blijft goed van smaak en kan dus ook meegenomen worden voor een picknick ofzo.

Akkervogels

categorieën: Dieren, Landbouw algemeen, natuur en milieu

veldleeuwerik

Akkervogels zijn vogels die van oudsher voorkomen op en rond akkers. Enkele soorten zijn de patrijs, grauwe gors, grauwe kiekendief, veldleeuwerik, gele kwikstaart, kwartel, kwartelkoning, kneu, ringmus, bontbekplevier en de graspieper.

Drie factoren spelen een belangrijke rol bij het in stand houden van een akkervogelsoort:
- voldoende veilige broedplekken;
- voldoende voedsel in het broedseizoen;
- voldoende voedsel in de winter.

Deze factoren worden slechter door de schaalvergroting in de moderne akkerbouw. Hierdoor verdwijnt broedgebied, en ontstaat er een tekort aan voedsel door gebruik van pesticiden en kunstmest. Op deze manier verdwijnen deze vogels uit het Nederlandse landschap.
Dit blijkt uit een rapport van de Vogelbescherming Nederland dat 24 april 2009 gepresenteerd werd in Lelystad. Uit schattingen van de Vogelbescherming blijkt ook dat het omzetten van ongeveer 8% van het akkerland in natuurlijke akkerranden veel soorten kan redden.