Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: chutney van perzik en tomaat

Tomaatjes

Recept van Barbara
Genoeg voor ongeveer 3 potten.

Ingredienten en benodigdheden

- 800 gram perzik - ik had hollandse
- 400 gram tomaten - ik gebruikte trostomaten
- 1/2 (dikke) rode ui - fijngesneden
- 1 laurierblad
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels (appel)azijn
- 50 gram sjalotjes -> fijngesneden
- 1 grote appel in stukjes
- 1 (ruime) theelepel kerriepoeder
- pijpkaneel, ca. 6 cm.
- 1,5 dl inmaakazijn
- 3/4 theelepel kruidnagelpoeder
- 200 gram lichtgele basterdsuiker (of 50 gram fructose)

- schone (uitgekookte) glazen potten met goede deksels.
- pan met dikke bodem. - ik gebruik een gietijzeren braadpan
- normale pan.
- vergiet
- houten plank om de gevulde kokendhete potten op zijn kop te zetten en af te laten koelen.
- mesje
- roerlepel van kunststof of hout
- kleine soeplepel of andere komvormige lepel voor het overhevelen in de glazen potjes.

Bereiding

1. Het schillen en ontvellen van perzik en tomaat.
Ruime pan water aan de kook brengen. Perziken er in leggen en na ca 1 minuut eruit halen, in het vergiet leggen en meteen onder de koude kraan afspoelen.
Tomaten inkruisen en 35 a 40 seconden in het kokende water leggen, eruit halen, in de vergiet doen en meteen onder de koude kraan afspoelen.
De perziken en de tomaten zijn nu gemakkelijk te ontvellen/schillen.

2. Het maken van de chutney
Snijd de perziken en tomaten in stukjes. Doe ze in de dikke bodempan met de suiker, ui, sjalot, kerrie, kruidnagel, appel, kaneel, zout, azijn. Breng het geheel al roerend aan de kook. Zet de pan op het kleinste pitje (spaarbrander) en laat de massa heel langzaam indikken. Regelmatig roeren. Het kan wel 1,5 uur duren. (heb je geen spaarbrander, houd de pan dan extra goed in de gaten. ik neem aan dat de indiktijd dan minder is, en dat je frequenter moet roeren)

3. Overhevelen in de potten.
Schep de kokendhete chutney in de glazen potten; maak ze goed vol sluit de ze meteen af en zet ze op de kop op de plank. Laat ze vacuüm trekken en afkoelen.

Akkervogels

categorieën: Dieren, Landbouw algemeen, natuur en milieu

veldleeuwerik

Akkervogels zijn vogels die van oudsher voorkomen op en rond akkers. Enkele soorten zijn de patrijs, grauwe gors, grauwe kiekendief, veldleeuwerik, gele kwikstaart, kwartel, kwartelkoning, kneu, ringmus, bontbekplevier en de graspieper.

Drie factoren spelen een belangrijke rol bij het in stand houden van een akkervogelsoort:
- voldoende veilige broedplekken;
- voldoende voedsel in het broedseizoen;
- voldoende voedsel in de winter.

Deze factoren worden slechter door de schaalvergroting in de moderne akkerbouw. Hierdoor verdwijnt broedgebied, en ontstaat er een tekort aan voedsel door gebruik van pesticiden en kunstmest. Op deze manier verdwijnen deze vogels uit het Nederlandse landschap.
Dit blijkt uit een rapport van de Vogelbescherming Nederland dat 24 april 2009 gepresenteerd werd in Lelystad. Uit schattingen van de Vogelbescherming blijkt ook dat het omzetten van ongeveer 8% van het akkerland in natuurlijke akkerranden veel soorten kan redden.