Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: afrikaanse stoofschotel

Paprika

Ingrediënten

aubergine
olie
zout
wortel
rode paprika, die is zoeter dan de groene omdat de groene nog niet rijp is
ui
rozijnen
tomaat in stukjes (uit een blikje)
mais (uit een potje of vers)

sambal
knoflook
kaneel
gemberwortel, klein stukje door de knoflookpers
paprikapoeder
komijn (naar smaak)
chilipeper

ongezouten cashewnoten
gedroogde kokos

Bereiding

De aubergine in blokjes of plakjes snijden.
Er zijn diverse manieren om 'm te bakken. De eerste en meest toegepaste manier is om de auberginestukjes met zout te bestrooien en in een vergiet weg te zetten zodat het vocht er uitkomt, afspoelen en daarna te bakken, je kan ze dan meteen met andere groenten samen bakken.
De tweede manier is om de stukjes apart te bakken in ruim olie op een hoog vuur en daarna zout eroverheen te strooien.
Van belang is dan wel om genoeg olie te gebruiken anders gaat de aubergine piepen als je 'm eet en dat betekent dat ie niet goed gaar is, en ook niet lekker.

De wortel, ui en paprika in stukjes snijden en bakken bij de aubergine of de aubergine toevoegen als de groenten een paar minuten gebakken zijn. De rozijnen toevoegen.

De kruiden mengen en door de groenten roeren.

Dan de tomaten met al het sap en de mais toevoegen en het geheel nog ongeveer een half uur laten stoven.

De nootjes malen of in kleine stukjes snijden en mengen met de kokos.

Serveersuggestie

Opdienen met bulgur of gierst.
Het noten/kokosmengsel apart in een schaaltje opdienen zodat iedereen het er naar smaak op het eigen bord toe kan voegen.

Allemaal beestjes

categorieën: boeken, Dieren, Gezondheid algemeen

allemaal_beestjes

Hoe bacteriën ons gezond houden

Auteur: Jop de Vrieze
Uitgever: Maven Publishing
ISBN: 978 94 9184 513 0

Tekst van de uitgever

Ons lichaam bevat zo’n 1,5 kilo beestjes. En dat is maar goed ook: ze reguleren onze spijsvertering, maken deel uit van ons immuunsysteem, verzorgen onze huid, produceren vitamines en beïnvloeden zelfs ons gedrag.

In Allemaal Beestjes gaat Jop de Vrieze op safari langs de miljarden bacteriën van het menselijk lichaam. Op heldere wijze beschrijft hij hoe lichaam en micro-organismen vanaf de geboorte met elkaar samenwerken en hoezeer onze gezondheid van deze samenwerking afhangt. Het onderzoek op dit gebied bevindt zich in een stroomversnelling: er zijn opzienbarende wetenschappelijke ontdekkingen gedaan over hoe voeding, sport, medicijnen, leefomgeving en probiotica de gezondheid van ons microbioom beïnvloeden. De Vrieze brengt deze nieuwe ontwikkelingen in beeld en vertaalt ze naar inzichten voor het dagelijks leven. Het zal je kijk op je lichaam voorgoed veranderen.

  • Heb je ooit beseft dat er in je navel zo’n vijftig tot honderd verschillende bacteriesoorten voorkomen? Het is een soort vochtige oase midden in de woestijn die je huid is.

  • Zou je een bril hebben waarmee je bacteriën kon waarnemen, dan zou alles om je heen er anders uit zien – heel onze omgeving is namelijk bedekt met een laagje bacteriën.

  • Schud je vandaag mensen de hand? Dikke kans dat je poepbacteriën van hen overneemt, en zij van jou. Zo’n 38% van de volwassenen heeft ze op zijn handen. Ziek word je er maar heel zelden van, trouwens.

  • Dacht je dat jij de baas bent over je eigen lijf? Meer dan een derde van de moleculen in je bloed is afkomstig van bacteriën. Die beïnvloeden je immuunsysteem, je stofwisseling en zelfs je hersenen.

  • Verkouden? Dat komt maar zelden doordat je recent een ziekteverwekker hebt opgelopen. Om een of andere reden is je weerstand verlaagd, en daardoor grijpen virussen die je al bij je draagt hun kans.

  • Heb je thuis een hond? Dan is dat waarschijnlijk terug te zien aan je huidbacteriën. Hondenbezitters delen zelfs meer huidbacteriën met hun huisdier dan met andere huisgenoten.