Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: hutspot

Pastinaak 2

De meeste mensen kennen hutspot als een stamppot van aardappelen, ui en (winter)-wortel, maar het origineel werd niet met aardappelen maar met pastinaak bereid - de aardappel was toendertijd nog helemaal niet bekend als eetbare knol. Onderstaand recept is mijn eigen interpretatie.

Ingrediënten

- 1 grote pastinaak
- 1 winterwortel
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- water
- sojamelk
- plantaardige margarine
- bouillon (poeder of blokje)
- olijfolie
- peper
- zout
- 1 blok tamari- of rooktofu

Bereiding

Snij de ui in ringen, de wortels en de pastinaken in kleine blokjes. Giet de olie in een bakpan en voeg meteen de ui toe. Na een paar minuten op een laag vuur de pastinaak en wortel toevoegen. Het vuur hoger zetten en de groenten een paar minuten roeren zodat ze niet aanbranden. Dan de knoflook toevoegen en heel even meebakken, pas op dat deze niet zwart wordt.
Een bodempje water met bouillon toevoegen zodat alles nog niet onder staat.
Aan de kook laten komen en zachtjes laten stoven tot al het water verdwenen is. Af en toe roeren zodat het gelijkmatig gaar wordt. Opletten dat het niet droogkookt.

In een andere pan de in dobbelsteentjes gesneden tofu hard bakken tot ze knapperig zijn.

Als het mengsel droog is een beetje sojamelk en/of margarine toevoegen. De tofublokjes erdoor roeren en peper en zout naar behoefte toevoegen.

Allemaal beestjes

categorieën: boeken, Dieren, Gezondheid algemeen

allemaal_beestjes

Hoe bacteriën ons gezond houden

Auteur: Jop de Vrieze
Uitgever: Maven Publishing
ISBN: 978 94 9184 513 0

Tekst van de uitgever

Ons lichaam bevat zo’n 1,5 kilo beestjes. En dat is maar goed ook: ze reguleren onze spijsvertering, maken deel uit van ons immuunsysteem, verzorgen onze huid, produceren vitamines en beïnvloeden zelfs ons gedrag.

In Allemaal Beestjes gaat Jop de Vrieze op safari langs de miljarden bacteriën van het menselijk lichaam. Op heldere wijze beschrijft hij hoe lichaam en micro-organismen vanaf de geboorte met elkaar samenwerken en hoezeer onze gezondheid van deze samenwerking afhangt. Het onderzoek op dit gebied bevindt zich in een stroomversnelling: er zijn opzienbarende wetenschappelijke ontdekkingen gedaan over hoe voeding, sport, medicijnen, leefomgeving en probiotica de gezondheid van ons microbioom beïnvloeden. De Vrieze brengt deze nieuwe ontwikkelingen in beeld en vertaalt ze naar inzichten voor het dagelijks leven. Het zal je kijk op je lichaam voorgoed veranderen.

  • Heb je ooit beseft dat er in je navel zo’n vijftig tot honderd verschillende bacteriesoorten voorkomen? Het is een soort vochtige oase midden in de woestijn die je huid is.

  • Zou je een bril hebben waarmee je bacteriën kon waarnemen, dan zou alles om je heen er anders uit zien – heel onze omgeving is namelijk bedekt met een laagje bacteriën.

  • Schud je vandaag mensen de hand? Dikke kans dat je poepbacteriën van hen overneemt, en zij van jou. Zo’n 38% van de volwassenen heeft ze op zijn handen. Ziek word je er maar heel zelden van, trouwens.

  • Dacht je dat jij de baas bent over je eigen lijf? Meer dan een derde van de moleculen in je bloed is afkomstig van bacteriën. Die beïnvloeden je immuunsysteem, je stofwisseling en zelfs je hersenen.

  • Verkouden? Dat komt maar zelden doordat je recent een ziekteverwekker hebt opgelopen. Om een of andere reden is je weerstand verlaagd, en daardoor grijpen virussen die je al bij je draagt hun kans.

  • Heb je thuis een hond? Dan is dat waarschijnlijk terug te zien aan je huidbacteriën. Hondenbezitters delen zelfs meer huidbacteriën met hun huisdier dan met andere huisgenoten.