Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappels bakken

Aardappel

Aardappels kunnen op verschillende manieren gebakken worden. Ze kunnen rauw in hete olie gebakken worden of eerst een paar minuten gekookt, vervolgens afgegoten en dan gebakken worden. 
De meest gebruikte vorm is in schijfjes, maar als ze eerst gekookt worden kan je ze ook in vierkantjes of grove blokjes snijden (dit doen voor je ze kookt), en dan bakken. Op deze manier nemen ze minder ruimte in, in de pan.

Het lekkerste is het om de aardappels met schil te bakken maar dat is alleen aan te raden als ze nog niet oud en uitgelopen zijn. De uitlopers bevatten namelijk een giftige stof (solanine) die je beter niet teveel binnen kan krijgen. Dit is ook het geval als de aardappels groenig kleuren onder de schil, je kan ze dan beter wat dikker schillen.
Aardappelschillen worden ook wel los als een soort chips gefrituurd.

Zeer belangrijk bij het bakken is geduld, een grote pan met een dikke bodem en hete olie.

Het beste is het om elk schijfje of blokje op de bodem te leggen en ze stuk voor stuk om te draaien, dit gaat vanzelf als er een korstje op komt. Het vuur in het begin goed hoog houden om een lekker korstje te krijgen, daarna lager om de aardappels goed gaar te krijgen. Blijven omdraaien. Prik met een vork in één van de dikkere stukken om de gaarheid te testen.
Als de aardappels, vrijwel, gaar zijn kan je er eventueel andere (snelgarende) groenten zoals ui, spinazie, paprika, knoflook, kruiden (zout!) en wat je nog meer wilt, toevoegen om even mee te bakken. Zet het vuur dan hoog en blijf erbij om regelmatig alles om te scheppen.

Het lijkt moeilijk maar op deze manier moet het eigenlijk altijd lukken, zelfs in een pan zonder anti-aanbaklaag.

Antibiotica

categorieën: Gezondheid algemeen, voedselveiligheid

Als antibiotica gebruikt worden tegen een bacteriële infectie gaan er ook een hoop zogenaamde goede bacteriën dood. De weerstand gaat hierdoor omlaag en (nieuwe) ziektes krijgen een kans. Daarom is het belangrijk om tijdens of na zo'n kuur ook probiotica en/of prebiotica te nemen.
Het tijdens een kuur eten van zuivelproducten als kaas, melk en yoghurt kan de werking verminderen.

Een ander nadeel van antibiotica is dat het veel toegepast wordt in de niet-biologische veehouderij (bio-industrie). Dieren krijgen vaak antibiotica tegen ziekten of om de groei te bevorderen. De eerste zijn dezelfde als bij mensen gebruikt worden. Resten hiervan blijven achter in vis-, vlees- en zuivelproducten. Door het eten van dit soort producten is het mogelijk dit binnen te krijgen, waardoor je eigen weerstand minder kan worden of je zelfs helemaal resistent voor een bepaald type antbioticum kan worden. Ook gebeurt het af en toe dat mensen allergische reacties ontwikkelen na het eten van deze producten.
De dieren zelf ontwikkelen ook resistente micro-organismen die de effecten van een antibioticum-kuur bij mensen teniet kan doen.

De WHO heeft plannen om het gebruik van antibiotica bij dieren radicaal te beperken (augustus 2008). Hiertegen wordt weer geprotesteerd door de WVA (belangenbehartiger van dierenartsen).

Bronnen:

- Voeding die Schaadt Voeding die Baat
- http://www.gezondheid.be/
- http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/print/)/components/actueel/rtlnieuws/2007/05_mei/28/binnenland/0528_930_antibiotica_vee_toedienen.xml
- de Volkskrant (27 augustus 2008)