Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Chinese groentesoep met tofoe

Paksoy

Een recept uit Het 2 dagen dieet van Michelle Harvie & Tony Howell.

Ingrediënten, voor 1 persoon

- 250 ml (zoutarme) bouillon
- 1 kleine stronk paksoi (paksoy), schoongemaakt (ongeveer 60 gram)
- 3 champignons, in dunne plakken
- 3 lente-uitjes, schoongemaakt en in dunne ringen
- 1 teen knoflook, gepeld
- 1 stukje verse gemberwortel, geschild (ongeveer 6 cm)
- 150 gram stevige tofoe
- scheutje sojasaus

Bereiding

Breng de bouillon aan de kook.

Haal de bladeren van de paksoi uit elkaar en snijd de stengels in staafjes en de bladeren in dunne reepjes. Doe de stengels bij de bouillon samen met de champignons en de lente-uitjes en laat alles pruttelen op een laag vuur.

Rasp de knoflook en de gember boven de pan en laat ze 3 minuten meekoken.

Snijd de tofoe in blokjes van ongeveer 1,5 cm. Voeg dan de kleingesneden bladeren en de tofoe toe aan de bouillon. Laat alles nog 2 minuten pruttelen.

Neem de pan van het vuur en schep met een schuimspaan de groenten en de tofoe in een kom. Giet er voorzichtig de bouillon over en voeg een scheutje sojasaus toe.

Antikanker

categorieën: boeken, Gezond voedsel, Gezondheid algemeen

antikanker

Auteur: David Servan-Schreiber
Uitgever: Kosmos
Oorspronkelijke titel: Anticancer (2007)
Vertaling: Dick van Alkemade
ISBN: 9789021554914
ondertitel: Een nieuwe levensstijl

Recensie door Mirjam Vaes

De psychiater David Servan-Schreiber heeft zich, nadat bij hemzelf een hersentumor gevonden werd, verdiept in de ziekte kanker en vooral ook in wat een patiënt kan doen om deze onder controle te houden. Eerder schreef hij ook al Uw brein als medicijn.

Kanker

In Antikanker geeft de auteur een heldere uitleg over wat kanker eigenlijk precies is en hoe deze te werk gaat in een lichaam. Daarop door filosoferend komt hij tot ideeën over hoe kanker afgeremd of eventueel zelfs gestopt zou kunnen worden. Dit heeft voor een groot deel te maken met het versterken van het immuunsysteem van het lichaam.

Voeding is daarbij een groot aspect naast een gezonde, niet-toxische omgeving, beweging, stress(vermindering) en een positieve houding. Hij benadert dit alles met een wetenschappelijke houding en komt erachter dat met name op het gebied van voeding er al best veel bewezen is zonder dat dat echt bekend is.

Aanbevolen

Enkele aanbevolen voedingsmiddelen zijn:
- kruiden als: gember, kurkuma (geelwortel), oregano
- groenten: alle soorten kolen, knoflook, ui, spinazie, tomaten
- fruit: frambozen, bessen, pruimen, perzik
- paddestoelen, peulvruchten, groene thee

Persoonlijk

Dit boek is ook een persoonlijk relaas van een arts die niets moet weten van alles dat niet wetenschappelijk aangetoond is maar die als patiënt iemand wordt die uiteindelijk alles aangrijpt om beter te worden. En dus open gaat staan voor andere ideeën.

De auteur is helaas zelf in 2011 wel overleden aan zijn ziekte. Wat weer bewijst dat we kanker en andere ziektes misschien toch niet helemaal zelf in de hand hebben. Wat uiteraard niet wil zeggen dat we niet enige invloed uit kunnen oefenen op onze gezondheid.

Persoonlijk streef ik zelf zo veel mogelijk naar een goede gezondheid en ik denk dat het slim is daar niet mee te wachten tot je eenmaal echt zwaar ziek bent. Natuurlijk denk ik niet dat ik daarmee alles kan voorkomen maar het versterken van mijn immuunsysteem en me op die manier enigszins wapenen tegen allerlei ellende kan in ieder geval geen kwaad. Gezond eten is een manier die ik zelf in de hand heb en waarop ik dus zelf controle kan uitoefenen.

Auteur: Lionel Shriver
Uitgever: Atlas contact
Oorspronkelijke titel: Big Brother
Vertaling: Maarten Polman
ISBN: 978 90 254 4152 4

Recensie door Mirjam Vaes

- See more at: http://www.voedselencyclopedie.nl/big_brother#sthash.N6YpVuYs.dpuf