Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: kikkererwtensalade

Rozemarijn

Ingrediënten

- kikkererwten, geweekt en gekookt of kant en klaar uit een potje
- rode paprika
- walnoten
- sjalotjes

- rozemarijn, goed fijngestampt in een vijzel
- mais- of rijstemoutstroop
- balsamico-azijn
- olijfolie
- cayennepeper

Bereiding

De walnoten in stukjes breken en licht roosteren.

Meng de kikkererwten met de zeer klein gesneden sjalotjes en de in stukken gesneden paprika en walnoten. De kikkererwten moeten goed afgekoeld zijn, anders trekt de dressing erin terwijl deze erop moet blijven liggen.

Maak de dressing door de rest van de ingrediënten te mengen en roer de erwten en dressing pas vlak voor het opdienen door elkaar.

Appel- en peervorm

categorieën: lichaam, Over gewicht

appels_en_peren

Mensen met overgewicht zijn in twee typen te verdelen: de appelvormigen en de peervormigen. Bij de appelvormige mensen zit het teveel aan vet vooral rond het middel: het vet wordt in de buik opgeslagen terwijl de heupen smal blijven; dit komt meer voor bij mannen.
Bij de peervorm zit het teveel aan vet lager, namelijk rond de billen en heupen, de taille is smal; dit komt meer bij vrouwen voor.

Mensen met een appelvorm (ook wel buikzwaarlijvigheid genoemd) lopen een groter risico op hart- en vaatziekte, verhoogde bloeddruk en suikerziekte (diabetes type 2) dan mensen met een peervorm. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het stresshormoon cortison, dat zorgt voor forse problemen in de hormoonhuishouding (insuline). Het enzym dat hiervoor verantwoordelijk is (11-bèta HSC-1) komt drie keer zo veel voor in de vetcellen van de appelvormige mensen.

Jarenlang is aan mensen die hun vet opgeslagen hebben in dijen en achterzijde, de peervormige figuren dus, verteld dat zij minder kans lopen op hoge bloeddruk en hartziekten dan appelvormige mensen, die het vet opslaan in de buik. Maar een nieuwe ontdekking door voedingsdeskundigen van de Washington Universiteit van St. Louis wijzen er op dat de lichaamsvorm niet een volledige verklaring geeft.

Er is echter ook een studie waarin deskundigen zeggen dat het vet in de lever de werkelijke oorsprong is van insuline-resistentie, cholesterolafwijkingen en andere problemen die bijdragen aan diabetes en hartziekten. Te veel vet opgeslagen in de lever is een aandoening die beter bekend is als niet-alcoholische leverziekte.

In de studie werden dikke volwassenen onderzocht. Deze werden in twee groepen ingedeeld, de een met de leververvetting-aandoening en de andere zonder de symptomen. Beide groepen werden vergeleken op leeftijd, geslacht, BMI, percentage lichaamsvet en mate van overgewicht. De onderzoekers ontdekten dat personen met leververvetting ook problemen hadden met hun glucose en vetvertering, inclusief lage waarden van HDL, het zogenaamde 'goede cholesterol'. Personen zonder leververvetting toonden geen sporen van stofwisselingstoornissen. Vet in de lever, en niet de appel- of peervorm, is dus volgens deze studie de oorzaak van stofwisselingsstoornissen.

Bron:
-
Medical News Today (7 december 2008)