Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: witlofschuitjes

Sinaasappel

Ingrediënten

3 struikjes witlof
1 grote sinaasappel
½ citroen
cayennepeper
1 rode grapefruit
200 gram gemengde notenpasta (van Horizon of Monki)

Bereiding

Van de witlof 20 mooie blaadjes wassen en droogdeppen. Sinaasappel en citroen uitpersen en het sap zeven. Dit beetje bij beetje door de notenpasta roeren.
Op smaak brengen met de cayennepeper.

De grapefruit dik schillen en de partjes tussen de vliezen uitsnijden.

De witlofblaadjes vullen met de notenpuree en garneren met partjes grapefruit.

Aromatiseren

categorieën: Bereidingstechnieken

Het geven van smaak en geur, of het benadrukken daarvan door middel van kruiden (vers of gedroogd), specerijen (vrijwel altijd gedroogd), aroma's of (alcoholische) dranken.

Verse kruiden, en dan vooral de bladdelen, moeten meestal maar kort meegekookt of gebakken worden omdat ze snel hun smaak verliezen. Gedroogde kruiden, stengel- en worteldelen van verse kruiden en specerijen kunnen meestal gewoon meegebakken of gekookt worden.

Kruiden kunnen apart gebruikt worden, in een bouquet garnie of als kruidenbuiltje of -mengsel.

Aroma's kunnen extracten van bv. groenten of kruiden zijn. Dit zijn bij voorbeeld pepermuntolie, shoyu of ketjap.
Het kunnen ook essences zijn. Deze zijn altijd plantaardig, bij voorbeeld van vanille.