Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: indiase bloemkool met linzenschotel

Rode linzen1

Ingrediënten voor 4 personen

- 200 g gare linzen
- 1 kleine bloemkool
- olijfolie
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel cajunkruiden
- 200 gram verse spinazie
- 3 eetlepels currypasta

Bereiding

- Snijd de bloemkool in roosjes en kook ze een minuut of 5, zet dan het vuur uit en laat ze in het water nagaren.
- Verwarm de olie en bak hierin de linzen met de ui, knoflook en kruiden.
- Was de spinazie en scheur in stukken.
- Voeg dan de spinazie, de afgegoten bloemkool en de currypasta toe en laat nog even goed opwarmen onder voortdurend roeren.

Aromatiseren

categorieën: Bereidingstechnieken

Het geven van smaak en geur, of het benadrukken daarvan door middel van kruiden (vers of gedroogd), specerijen (vrijwel altijd gedroogd), aroma's of (alcoholische) dranken.

Verse kruiden, en dan vooral de bladdelen, moeten meestal maar kort meegekookt of gebakken worden omdat ze snel hun smaak verliezen. Gedroogde kruiden, stengel- en worteldelen van verse kruiden en specerijen kunnen meestal gewoon meegebakken of gekookt worden.

Kruiden kunnen apart gebruikt worden, in een bouquet garnie of als kruidenbuiltje of -mengsel.

Aroma's kunnen extracten van bv. groenten of kruiden zijn. Dit zijn bij voorbeeld pepermuntolie, shoyu of ketjap.
Het kunnen ook essences zijn. Deze zijn altijd plantaardig, bij voorbeeld van vanille.