Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: ananas-banaan-kokos-taart

Rijpe bananen2

Ingrediënten

voor de bodem:
40 gram zonnebloempitten
75 gram sesamzaad
75 gram amandelen
30 gram kokos
75 gram rozijnen
75 gram dadels, ontpit
1 theelepel geraspte nootmuskaat

voor de vulling::
4 rijpe bananen
25 gram geraspte kokos
1 klein potje ananasstukjes
2 theelepels diksap
1 zakje agar-agar
3 eetlepels geraspte kokos

Bereiding

Alle ingrediënten voor de bodem, behalve de nootmuskaat, in een keukenmachine fijn malen. Een klein beetje water toevoegen en dan deze massa in een springvorm goed aandrukken. Bestrooi deze taartbodem met nootmuskaat.

De bananen in plakjes snijden en over de bodem verdelen. De ananasstukjes met het sap, de agar-agar, 25 gram geraspte kokos en diksap mengen met staafmixer.
Dit een paar minuten zachtjes laten doorkoken in een pannetje en daarna over de taartbodem gieten.

Bestrooien met de kokos en af laten koelen in de springvorm. Minsten twee uur in de koelkast zetten. Daarna pas uit de vorm halen.

Aromatiseren

categorieën: Bereidingstechnieken

Het geven van smaak en geur, of het benadrukken daarvan door middel van kruiden (vers of gedroogd), specerijen (vrijwel altijd gedroogd), aroma's of (alcoholische) dranken.

Verse kruiden, en dan vooral de bladdelen, moeten meestal maar kort meegekookt of gebakken worden omdat ze snel hun smaak verliezen. Gedroogde kruiden, stengel- en worteldelen van verse kruiden en specerijen kunnen meestal gewoon meegebakken of gekookt worden.

Kruiden kunnen apart gebruikt worden, in een bouquet garnie of als kruidenbuiltje of -mengsel.

Aroma's kunnen extracten van bv. groenten of kruiden zijn. Dit zijn bij voorbeeld pepermuntolie, shoyu of ketjap.
Het kunnen ook essences zijn. Deze zijn altijd plantaardig, bij voorbeeld van vanille.