Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: romige slasoep

Bieslookbloem

Tegenwoordig wordt sla (kropsla, romeinse sla, bataviasla of ijsbergsla) voornamelijk rauw gegeten, in een salade. Maar vroeger werd er ook vaak soep van gemaakt. Mensen met een tuin hebben vaak veel kroppen tegelijk die snel kunnen doorschieten. In de vroege zomer kost deze groente ook vaak bijna niets. Sla in de soep is een manier om veel hiervan te verwerken.

Ingrediënten

- scheut olie
- 1 (bos-, of rode) ui
- 1 teentje knoflook
- 1 krop sla
- 2 bouillonblokjes
- liter water
- 50 gram aardappel
- peper en zout naar smaak

Bereiding

Stoof de ui (in ringen) en de gewassen of geschilde en in kleine blokjes gesneden aardappels met de olie in een pan. Voeg na een paar minuten de uitgeperste knoflook en de gewassen en grof gesneden sla toe.

Daarna het water met de bouillon erbij doen en alles nog zo'n 10 minuten doorkoken. In een stukje aardappel prikken of die gaar is en als dat het geval is met de staafmixer de soep pureren. Eventueel peper en zout toevoegen.

Serveersuggesties

- Op het bord kleingeknipte bieslook over de soep strooien.
- In plaats van aardappel kan ook sojaroom of bloem gebruikt worden om een romige structuur te krijgen.

Arrowroot

categorieën: producten

Arrowroot is een bindmiddel, gemaakt van het zetmeel van de wortel van de tropische pijlwortelplant. Deze plant groeit voornamelijk op het eiland St. Vincent in het Caribisch gebied. Arrowroot kan echter ook ergens anders vandaan komen. De Nieuwe band haalt het uit India.
Het heeft een neutrale smaak en ziet eruit als een licht en wit poeder.

Voor gebruik oplossen in koud water tot een glad papje, en dan voegen bij kokende saus om te binden. Niet te veel poeder gebruiken.

Onder de naam arrowroot wordt soms iets anders verkocht, aardappelzetmeel, cassave- of kudzumeel. Deze hebben echter niet dezelfde geleivormende eigenschappen.

Biologische merken zijn onder andere: Lima, Vetara en De Nieuwe Band.