Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: geroosterde wortel en biet

Geroosterde biet en wortel

Een ovenschotel die zowel als bij- als als hoofdschotel gegeten kan worden.

Ingrediënten (hoofdschotel voor 2 personen of bijgerecht voor 4 personen)

- 400 gram biet
- 400 gram wortel
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- zout naar smaak
- 2 eetlepels ahornsiroop of agavesiroop

Bereiding

Borstel de bieten en wortels tot ze schoon zijn, en snijd de wortels in de lengte een aantal keer door - afhankelijk van de dikte van de wortel. Het moeten smalle repen worden. Snijd de bieten in plakjes van ongeveer een 1/2 cm dikte.
Kook de groenten ongeveer 5 minuten, ze hoeven niet gaar te worden. Afgieten.

In een platte ovenschaal de overige ingrediënten mengen en daar de groenten in wentelen, zodat overal olie zit.

De oven op ongeveer 200 graden zetten en de schaal erin doen. Na een kwartier de temperatuur verlagen tot 100 graden. Nu nog een kwartier laten staan.

Serveersuggesties

- Bij de groenten kunnen ook nog stukken pompoen gevoegd worden, deze hoeven niet eerst gekookt te worden. Met meer groenten wel meer olie gebruiken.
- Dit gerecht combineert goed met een graan- of peulvruchtgerecht.
- Serveren met appelmoes of knoflooksaus.

Arrowroot

categorieën: producten

Arrowroot is een bindmiddel, gemaakt van het zetmeel van de wortel van de tropische pijlwortelplant. Deze plant groeit voornamelijk op het eiland St. Vincent in het Caribisch gebied. Arrowroot kan echter ook ergens anders vandaan komen. De Nieuwe band haalt het uit India.
Het heeft een neutrale smaak en ziet eruit als een licht en wit poeder.

Voor gebruik oplossen in koud water tot een glad papje, en dan voegen bij kokende saus om te binden. Niet te veel poeder gebruiken.

Onder de naam arrowroot wordt soms iets anders verkocht, aardappelzetmeel, cassave- of kudzumeel. Deze hebben echter niet dezelfde geleivormende eigenschappen.

Biologische merken zijn onder andere: Lima, Vetara en De Nieuwe Band.