Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: uientaart

Dit is oorspronkelijk een Duits recept. Het kan zowel als hoofd- als als bijgerecht gegeten worden. Met bijvoorbeeld een uitgebreide salade erbij is het al snel een hele maaltijd. Ook lekker om 'm koud als hapje tussendoor te nuttigen.

Ingrediënten

- 250 gram bloem
- 150 ml water
- 3 gram droge gist
- peper
- zout
- 500 gram uien
- olie
- 1 teentje knoflook
- half pakje sojaroom
- 50 gram tamari-tofu

Bereiding

Kneed een soepel deeg van bloem, water, gist en 2 theelepels zout. Zet dit op een warme plek met een vochtige theedoek erover. Laat het ongeveer twee uur rijzen.

Kneed het deeg nog een keer en laat het nog een uur rijzen.

Snijd de uien in smalle ringetjes. Fruit ze in de olie lichtbruin, voeg bijna op het laatst de knoflook, peper en zout toe. Net als de sojaroom. Het vuur uitzetten.

De tofu in stukjes snijden en knapperig bakken in olie.

De oven voorverwarmen op 200 graden. Het deeg uitrollen tot een dikte van ongeveer een halve centimeter en in een taartvorm een opstaand randje vormen. De tofu op de bodem van de taart verspreiden. Hierover het uienmengsel smeren.

De randjes van de taart insmeren met olie.
De taart ongeveer 20 minuten bakken in de voorverwarmde oven.

Arrowroot

categorieën: producten

Arrowroot is een bindmiddel, gemaakt van het zetmeel van de wortel van de tropische pijlwortelplant. Deze plant groeit voornamelijk op het eiland St. Vincent in het Caribisch gebied. Arrowroot kan echter ook ergens anders vandaan komen. De Nieuwe band haalt het uit India.
Het heeft een neutrale smaak en ziet eruit als een licht en wit poeder.

Voor gebruik oplossen in koud water tot een glad papje, en dan voegen bij kokende saus om te binden. Niet te veel poeder gebruiken.

Onder de naam arrowroot wordt soms iets anders verkocht, aardappelzetmeel, cassave- of kudzumeel. Deze hebben echter niet dezelfde geleivormende eigenschappen.

Biologische merken zijn onder andere: Lima, Vetara en De Nieuwe Band.