Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gebakken spruiten met hazelnoten

Hazelnootblad

Ingrediënten

- 450 gram spruiten
- 60 ml olijfolie
- 60 ml water
- zout en peper
- 75 gram hazelnoten, gehakt
- 1 el balsamicoazijn of vers citroensap
- 20 gram verse munt, dille en/of peterselie, fijngehakt

Bereiding

Snij de onderkant van de spruiten en verwijder eventuele gele blaadjes, snij de spruiten in plakken. Doe de helft van de olie in een grote hapjespan en zet op matig vuur. Doe de spruiten erbij als de olie heet is en voeg 60 ml water toe. Voorzichtig.
Zout en peper toevoegen en vuur laag zetten. Met deksel op de pan ongeveer 5 minuten koken.

Verhit ondertussen de rest van de olie in een andere pan op matig vuur. Voeg dan de noten toe en bak ze, onder voortdurend roeren tot ze geuren maar nauwelijks verkleurd zijn.

Haal het deksel van de pan met spruitjes en zet het vuur weer hoog. Bak nog 5 à 10 minuten tot het water is verdampt en de spruiten zacht zijn. Roer de azijn of het citroensap door de spruiten en garneer met de noten en hun olie en de kruiden.

Suggestie

Spruiten en noten gaan goed samen met pompoengerechten.

Bron

De dikke vegetariër

Arrowroot

categorieën: producten

Arrowroot is een bindmiddel, gemaakt van het zetmeel van de wortel van de tropische pijlwortelplant. Deze plant groeit voornamelijk op het eiland St. Vincent in het Caribisch gebied. Arrowroot kan echter ook ergens anders vandaan komen. De Nieuwe band haalt het uit India.
Het heeft een neutrale smaak en ziet eruit als een licht en wit poeder.

Voor gebruik oplossen in koud water tot een glad papje, en dan voegen bij kokende saus om te binden. Niet te veel poeder gebruiken.

Onder de naam arrowroot wordt soms iets anders verkocht, aardappelzetmeel, cassave- of kudzumeel. Deze hebben echter niet dezelfde geleivormende eigenschappen.

Biologische merken zijn onder andere: Lima, Vetara en De Nieuwe Band.