Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bloemkoolcurry

Gember

Een recept van Andy McDonald, de tv-kok van wijlen omroep Llink.

Ingrediënten voor 4 personen

- 4 el olie  
- grote bloemkool, in roosjes
- 1 ui, in halve ringen gesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 50 g verse gemberwortel, geraspt (of 1 tl gemberpoeder)
- 2 aardappels, geschild, in blokjes
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl komijnzaad
- ½ tl chilipoeder of cayennepeper
- 1 tl kurkuma
- eventueel 1 tl garam masala (curry specerijenmengsel, kant-en-klaar te koop)
- 1 blik kokosmelk
- zout
- peper
- 200 gram basmatirijst

Bereiding

Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de bloemkoolroosjes ± 5 minuten. Voeg de aardappelblokjes toe en bak ± 10 minuten op middelhoog vuur. Rooster de komijnzaadjes in een droge koekenpan 1 minuut.

Verhit ondertussen een andere koekenpan met 2 el olie, voeg de uien, knoflook en gember toe, en bak zachtjes 10 minuten. Voeg nu het komijnzaad, korianderpoeder, chilipoeder, kurkuma en evt. de garam masala toe. Bak 2 minuten mee. Voeg de bloemkoolroosjes, aardappelblokjes en kokosmelk toe.

Breng op smaak met zout en peper. Laat nog 10 minuten zachtjes koken.

Serveer met basmatirijst.

Arrowroot

categorieën: producten

Arrowroot is een bindmiddel, gemaakt van het zetmeel van de wortel van de tropische pijlwortelplant. Deze plant groeit voornamelijk op het eiland St. Vincent in het Caribisch gebied. Arrowroot kan echter ook ergens anders vandaan komen. De Nieuwe band haalt het uit India.
Het heeft een neutrale smaak en ziet eruit als een licht en wit poeder.

Voor gebruik oplossen in koud water tot een glad papje, en dan voegen bij kokende saus om te binden. Niet te veel poeder gebruiken.

Onder de naam arrowroot wordt soms iets anders verkocht, aardappelzetmeel, cassave- of kudzumeel. Deze hebben echter niet dezelfde geleivormende eigenschappen.

Biologische merken zijn onder andere: Lima, Vetara en De Nieuwe Band.