Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gebakken zuurkool

Ingrediënten

- 1 pakje zuurkool (500 gram)
- 400 gram aardappels
- olie
- 1 grote ui, in ringen
- 1 grote appel, liefst een harde die stevig blijft, dus geen moesappel
- 1 gehaktbal (Bonanza veggie steak van Viana, te vinden in de koeling van de biowinkel; dit product bevat suiker)
- zout en peper naar smaak

Bereiding

Snijd de aardappels in blokjes en kook ze 3 of 4 minuten. Afgieten en uit laten lekken.

Bak de aardappelblokjes in hete olie tot ze vrijwel gaar zijn. Doe dan de in ringen gesneden ui en de in blokjes gesneden appel erbij. Deze moeten ook even lekker bakken.

De gehaktbal kleingesneden toevoegen, net als het zout en peper.

De zuurkool uit laten te lekken en als de uien gaar zijn door de aardappels roeren. Vuur hoog zetten en blijven omscheppen.

Serveersuggesties

- In plaats van de gehaktbal kan ook een andere vleesvervanger gebruikt worden. Het kan ook gewoon weggelaten worden.
- Als je zuurkool te zuur vindt, kan je 'm spoelen onder de kraan. Dit scheelt veel. Daarna wel goed uit laten lekken.

Bakken

categorieën: Bereidingstechnieken

Het in een open pan gaar maken van gerechten in een vorm van vet: margarine, boter of olie. Temperaturen liggen tussen 120 en 220 graden.

Olie kan hetere temperaturen hebben dan margarine of boter, en kan dus beter gebruikt worden bij voedingsmiddelen die relatief veel vocht bevatten zoals groenten en pannekoeken.