Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: kastanjepuree

Tamme kastanje

Ingrediënten

kastanjes
water met daarin opgelost bouillon (poeder of blokje)
sojaroom

Bereiding

Voor dit recept moet je de (tamme) kastanjes minimaal 12 minuten koken zonder ze van te voren in te kruisen. (Dit doe je normaal gesproken wel omdat ze dan makkelijker te pellen zijn.)
Na het koken afgieten en de kastanjes overdwars doorsnijden. Als ze lang genoeg gekookt hebben kan je het vruchtvlees er makkelijk uit scheppen of peuteren.
Al het vruchtvlees weer in een pan met bouillon doen zodat het net onder water staat.

Ongeveer 40 minuten op een laag vuurtje koken, het moet net niet droogkoken. Gas uitzetten.
Sojaroom toevoegen en met de staafmixer, of een vork, lekker smeuïg maken.

Serveersuggestie

Je kan deze puree zien als vervanging voor aardappels of graan. Serveer hem dan met gekookte of gestoofde groenten en gebakken tofu.

Ook lekker is het om kastanjepuree met stoofpeertjes te combineren. En misschien wat vanillevla, dan wordt het wel echt een snoeppartijtje.

Balsamico-azijn

categorieën: producten

balsamico

Balsamico-azijn (aceto balsamico) is er in twee varianten: de traditionele en de gewone. De eerste variant moet minstens twaalf jaar gerijpt zijn. Hier wordt maar een paar duizend liter per jaar van gemaakt, en deze is daarom dan ook erg duur. Gelukkig is er ook nog een gewone variant, deze wordt industrieel geproduceerd op grote schaal en in een kortere tijd (altijd nog wel een paar jaar). De prijs is dan ook een stuk lager. Hoe langer gerijpt, hoe duurder. Deze azijnsoort smaakt over het algemeen minder zuur en een stuk zoeter dan andere azijnsoorten. Wellicht is dit een van de redenen van zijn populariteit van de laatste jaren, behalve dan dat het gewoon in is om het te gebruiken. De zoete smaak komt doordat balsamico-azijn een hogere concentratie suikers (fructose en glucose) bevat. Het is een vrij stroperige, donkerkleurige vloeistof. Alle varianten moeten in ieder geval gemaakt zijn van druiven uit de streek van Modena of uit Reggio Emilia in Italië om balsamico te mogen heten.

De Nieuwe Band
(biologische groothandel) heeft vier soorten balsamico's met het Demeter-keurmerk van het Italiaanse merk Guerzoni. De ‘Gold', een echte ‘tradizionale' (dus 12 jaar gerijpt), de ‘zilver' (6 jaar gerijpt), de ‘rood' (1 jaar gerijpt) en een witte balsamico (de ‘condimento'). Deze witte balsamico heeft een intens parfum en heeft als pluspunt dat het de gerechten niet kleurt.
Ook de merken Manicardi en La Bioidea verkopen biologische balsamico-azijn.