Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bataat en pompoenpuree

Bataat

Ingrediënten

1 bataat (zoete aardappel)
water
1/2 kleine pompoen
2 theelepels kaneel
1 eetlepel chilipoeder
1 theelepel komijn
olijfolie
3 eetlepels gomasio

Bereiding

- Schil de bataat en snijd 'm in kleine blokjes. Zet deze op in ruim water en alle kruiden behalve de gomasio.

- Halveer de pompoen en haal de pitjes eruit. (Als je deze droogt en bewaart kan je ze weer gebruiken om te zaaien, je kan ze ook roosteren en opeten.)
Schil de pompoen en snijd deze ook in kleine blokjes. Omdat pompoen veel sneller gaar is dan de bataat doe je deze pas bij de bataat als die al een minuut of 7 gekookt heeft. Daarna alles nog even koken tot de pompoen zacht is.

- Dan afgieten en olijfolie en de gomasio toevoegen. Alles stampen tot puree.

Serveersuggestie

Deze puree combineert goed met broccoli en een kikkererwtenschotel.

Balsamico-azijn

categorieën: producten

balsamico

Balsamico-azijn (aceto balsamico) is er in twee varianten: de traditionele en de gewone. De eerste variant moet minstens twaalf jaar gerijpt zijn. Hier wordt maar een paar duizend liter per jaar van gemaakt, en deze is daarom dan ook erg duur. Gelukkig is er ook nog een gewone variant, deze wordt industrieel geproduceerd op grote schaal en in een kortere tijd (altijd nog wel een paar jaar). De prijs is dan ook een stuk lager. Hoe langer gerijpt, hoe duurder. Deze azijnsoort smaakt over het algemeen minder zuur en een stuk zoeter dan andere azijnsoorten. Wellicht is dit een van de redenen van zijn populariteit van de laatste jaren, behalve dan dat het gewoon in is om het te gebruiken. De zoete smaak komt doordat balsamico-azijn een hogere concentratie suikers (fructose en glucose) bevat. Het is een vrij stroperige, donkerkleurige vloeistof. Alle varianten moeten in ieder geval gemaakt zijn van druiven uit de streek van Modena of uit Reggio Emilia in Italië om balsamico te mogen heten.

De Nieuwe Band
(biologische groothandel) heeft vier soorten balsamico's met het Demeter-keurmerk van het Italiaanse merk Guerzoni. De ‘Gold', een echte ‘tradizionale' (dus 12 jaar gerijpt), de ‘zilver' (6 jaar gerijpt), de ‘rood' (1 jaar gerijpt) en een witte balsamico (de ‘condimento'). Deze witte balsamico heeft een intens parfum en heeft als pluspunt dat het de gerechten niet kleurt.
Ook de merken Manicardi en La Bioidea verkopen biologische balsamico-azijn.