Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: fruit-noten-ontbijt

Walnoot2

In het kader van de ontwikkeling van de methode-vaes ('Wat en hoe moet ik eten om gezond oud te worden?') hier het recept voor een ontbijt. Het kan uiteraard ook op elk ander moment van de dag gegeten worden. Het bevat fruit voor onder andere vitaminen en anti-oxidanten, noten en zaadjes voor omega-3 en -6 en veel vezels, eiwitten en allerlei ander gezond spul.

Ingrediënten

yofu (soja-yoghurt)
appel
banaan
walnoten
lijnzaadjes, liefst de rauwe, ongebrande, variant
geraspte kokos

Bereiding

In een kom een laagje yofu gieten, niet te veel. Goed roeren zodat de klontjes verdwijnen. Appel en banaan in stukjes erbij doen (elk ander fruit is uiteraard ook goed).
Walnoot verbrokkelen en toevoegen. De lijnzaadjes eventueel in een vijzel iets verpulveren zodat de omega's beter opgenomen worden. De zaadjes zijn zo klein dat ze moeilijk vermalen kunnen worden tussen de kiezen. Een schepje geraspte kokos erbij en alles doorroeren, zodat de yofu alles bedekt.

Serveersuggestie

Zoetekauwen kunnen een scheutje diksap, ahornsiroop of agavesiroop toevoegen.

Balsamico-azijn

categorieën: producten

balsamico

Balsamico-azijn (aceto balsamico) is er in twee varianten: de traditionele en de gewone. De eerste variant moet minstens twaalf jaar gerijpt zijn. Hier wordt maar een paar duizend liter per jaar van gemaakt, en deze is daarom dan ook erg duur. Gelukkig is er ook nog een gewone variant, deze wordt industrieel geproduceerd op grote schaal en in een kortere tijd (altijd nog wel een paar jaar). De prijs is dan ook een stuk lager. Hoe langer gerijpt, hoe duurder. Deze azijnsoort smaakt over het algemeen minder zuur en een stuk zoeter dan andere azijnsoorten. Wellicht is dit een van de redenen van zijn populariteit van de laatste jaren, behalve dan dat het gewoon in is om het te gebruiken. De zoete smaak komt doordat balsamico-azijn een hogere concentratie suikers (fructose en glucose) bevat. Het is een vrij stroperige, donkerkleurige vloeistof. Alle varianten moeten in ieder geval gemaakt zijn van druiven uit de streek van Modena of uit Reggio Emilia in Italië om balsamico te mogen heten.

De Nieuwe Band
(biologische groothandel) heeft vier soorten balsamico's met het Demeter-keurmerk van het Italiaanse merk Guerzoni. De ‘Gold', een echte ‘tradizionale' (dus 12 jaar gerijpt), de ‘zilver' (6 jaar gerijpt), de ‘rood' (1 jaar gerijpt) en een witte balsamico (de ‘condimento'). Deze witte balsamico heeft een intens parfum en heeft als pluspunt dat het de gerechten niet kleurt.
Ook de merken Manicardi en La Bioidea verkopen biologische balsamico-azijn.