Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: linzen-prei bijgerecht

Prei

Ingrediënten

(bijgerecht voor 4 personen of voor 2 personen als hoofdgerecht)
- 100 gram dupuislinzen
- bouillonpoeder of -blokje
- water
- olijfolie
- 2 preien
- flinke lepel tomatenpuree
- paprikapoeder
- zout en peper naar smaak

Bereiding

Kook de linzen volgens aanwijzingen in water met bouillon tot ze gaar zijn. Laat ze uitlekken.

Snij de prei in ringen en was ze goed.

In een bakpan de olie doen en de prei al snel toevoegen. Het geeft niet als deze nog vochtig is van het spoelen. Vuur laag laten en de prei op deze manier ruim de tijd geven gaar te worden. Af en toe omscheppen.
Als de prei mooi zacht is geworden de linzen en andere ingrediënten er bij doen.

Alles goed warm laten worden terwijl je af en toe alles omschept. Als het te roog lijkt te worden beetje water toevoegen.

Serveersuggestie

Lekker bij een pompoengerecht.

Balsamico-azijn

categorieën: producten

balsamico

Balsamico-azijn (aceto balsamico) is er in twee varianten: de traditionele en de gewone. De eerste variant moet minstens twaalf jaar gerijpt zijn. Hier wordt maar een paar duizend liter per jaar van gemaakt, en deze is daarom dan ook erg duur. Gelukkig is er ook nog een gewone variant, deze wordt industrieel geproduceerd op grote schaal en in een kortere tijd (altijd nog wel een paar jaar). De prijs is dan ook een stuk lager. Hoe langer gerijpt, hoe duurder. Deze azijnsoort smaakt over het algemeen minder zuur en een stuk zoeter dan andere azijnsoorten. Wellicht is dit een van de redenen van zijn populariteit van de laatste jaren, behalve dan dat het gewoon in is om het te gebruiken. De zoete smaak komt doordat balsamico-azijn een hogere concentratie suikers (fructose en glucose) bevat. Het is een vrij stroperige, donkerkleurige vloeistof. Alle varianten moeten in ieder geval gemaakt zijn van druiven uit de streek van Modena of uit Reggio Emilia in Italië om balsamico te mogen heten.

De Nieuwe Band
(biologische groothandel) heeft vier soorten balsamico's met het Demeter-keurmerk van het Italiaanse merk Guerzoni. De ‘Gold', een echte ‘tradizionale' (dus 12 jaar gerijpt), de ‘zilver' (6 jaar gerijpt), de ‘rood' (1 jaar gerijpt) en een witte balsamico (de ‘condimento'). Deze witte balsamico heeft een intens parfum en heeft als pluspunt dat het de gerechten niet kleurt.
Ook de merken Manicardi en La Bioidea verkopen biologische balsamico-azijn.