Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pittige lentekoolstoofschotel

Kokosolie

Ingrediënten voor 2 personen:

- flinke scheut olijf- of sesamolie
- 1 eetlepel kokosvet (kokosolie)
- 8 bladeren palmkool
- 4 grote bladeren spitskool
- 2 bosuien, in ringetjes
- 2 flinke handen snijbiet
- 1 eetlepel gomasio
- 1 eetlepel currypasta (let op ze zijn lang niet allemaal vega, die op de foto iig wel )
- 1 hand ongezouten cashewnootjes
- 300 gram verse doperwten (in de dop)
- 20 gram santen (coconut creamed, biona organic)
- snufje zout naar smaak

Bereiding

Verwarm de olie en kokosvet langzaam in een hapjespan, voeg de bosui meteen toe en laat dit zachtjes garen.
De doperwten doppen.

Van de de bladeren van de palmkool en spitskool de nerven verwijderen, de bladeren in repen snijden en wassen. Deze dan met het aanhangende water in de pan doen. Even roeren. Daarna hetzelfde met de snijbiet.
de (rauwe) doperwten, gomasio, cashewnootjes, currypasta, santen en het zout toevoegen. Eventueel wat extra water als het droog lijkt te staan.

Vuur even hoog zetten zodat alles goed heet wordt, blijven roeren. Dan vuur laag, deksel op de pan.
Het is klaar als de ertjes gaar zijn.

Wie dat wil kan een salade, rijst en/of aardappelen erbij eten. Of iets anders natuurlijk.

Basilicum en brandnetels

categorieën: films

Basilicum_Brandnetels

Korte afstudeerspeelfilm van Leyla Everaers. Sylvia Hoeks speelt de jonge Julie, die in een dorpje waar de tijd stil is blijven staan met haar moeder een eethuis runt. De gerechten die ze serveert zijn huiselijk en geweldig lekker – met liefde verzamelde ingrediënten worden door Julie met hulp van haar grote receptenplakboek tot heerlijke maaltijden gekookt. Het leven is mooi en gemakkelijk, tot haar lang verdwenen vader plotseling opduikt. Hij is eveneens kok, maar dan in een kamp van milieuactivisten. Zijn aanwezigheid verstoort het leven van de koppige Julie danig. En wat heeft hij te maken met Julies geliefde receptenplakboek?

Basilicum & Brandnetels is prachtig gefilmd. Niet alleen is het Limburgse dorpje bijna sprookjesachtig knus, vooral ook het eten wordt liefdevol in beeld gebracht. Als een zeventiende-eeuws stilleven dat de rijkdom van het leven moet verbeelden. Je kunt het bijna ruiken.