Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel-ui-ovenschotel

Aardappel

Ingrediënten

aardappels
uien
zout
peper
nootmuskaat
sojamelk
margarine

Bereiding

De aardappels en de uien in plakken snijden. In een ovenschaal eerst een laagje aardappels en dan een laag uienschijven leggen. Op elke laag aardappels zout, peper en/of nootmuskaat strooien. Dit herhalen tot alles (de aardappels en de uien) op zijn.
Op het laast klontjes margarine erop leggen en de sojamelk er in gieten. Niet te weinig.

In een voorverwarmde oven (plusminus 200 graden) zetten en na een half uur prikken of de aardappels gaar zijn en controleren of het niet droogkookt. Eventueel melk toevoegen.
Als de aardappels gaar zijn opdienen.

Serveersuggestie

Serveren met een spitskoolsalade.

Basilicum en brandnetels

categorieën: films

Basilicum_Brandnetels

Korte afstudeerspeelfilm van Leyla Everaers. Sylvia Hoeks speelt de jonge Julie, die in een dorpje waar de tijd stil is blijven staan met haar moeder een eethuis runt. De gerechten die ze serveert zijn huiselijk en geweldig lekker – met liefde verzamelde ingrediënten worden door Julie met hulp van haar grote receptenplakboek tot heerlijke maaltijden gekookt. Het leven is mooi en gemakkelijk, tot haar lang verdwenen vader plotseling opduikt. Hij is eveneens kok, maar dan in een kamp van milieuactivisten. Zijn aanwezigheid verstoort het leven van de koppige Julie danig. En wat heeft hij te maken met Julies geliefde receptenplakboek?

Basilicum & Brandnetels is prachtig gefilmd. Niet alleen is het Limburgse dorpje bijna sprookjesachtig knus, vooral ook het eten wordt liefdevol in beeld gebracht. Als een zeventiende-eeuws stilleven dat de rijkdom van het leven moet verbeelden. Je kunt het bijna ruiken.