Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pastasalade met voorjaarsgroenten

Jonge peul

Ingrediënten voor 2 personen

- 150 gram pasta naar keuze
- 400 gram verse voorjaarsgroenten naar keuze zoals asperges (wit of groen), doperwtjes, peultjes
- 200 gram verse blaadjes als spinazie, zuring, rucola
- olijfolie
- 1 teen knoflook
- 50 gram olijven en/of gedroogde tomaatjes (in olie)
- verse basilicum en bieslook
- zout, peper, gistvlokken naar smaak

Bereiding

Kook de groenten tot ze net gaar zijn. Jonge peultjes en doperwten hoeven niet meer dan een paar minuten.
Was de blaadjes.

Maak een dressing van knoflook, olijfolie, zout, peper, gistvlokken en de kruiden.

Kook de pasta beetgaar en spoel 'm na het koken af met koud water. Doe de pasta in een schaal en schenk er meteen een scheutje olijfolie door. Voeg de gekookte groenten, de olijven, de tomaatjes en de verse baadjes toe.
Goed mengen met de dressing.

De salade minimaal een uur af laten koelen zodat de smaken er goed in kunnen trekken.

Basilicum en brandnetels

categorieën: films

Basilicum_Brandnetels

Korte afstudeerspeelfilm van Leyla Everaers. Sylvia Hoeks speelt de jonge Julie, die in een dorpje waar de tijd stil is blijven staan met haar moeder een eethuis runt. De gerechten die ze serveert zijn huiselijk en geweldig lekker – met liefde verzamelde ingrediënten worden door Julie met hulp van haar grote receptenplakboek tot heerlijke maaltijden gekookt. Het leven is mooi en gemakkelijk, tot haar lang verdwenen vader plotseling opduikt. Hij is eveneens kok, maar dan in een kamp van milieuactivisten. Zijn aanwezigheid verstoort het leven van de koppige Julie danig. En wat heeft hij te maken met Julies geliefde receptenplakboek?

Basilicum & Brandnetels is prachtig gefilmd. Niet alleen is het Limburgse dorpje bijna sprookjesachtig knus, vooral ook het eten wordt liefdevol in beeld gebracht. Als een zeventiende-eeuws stilleven dat de rijkdom van het leven moet verbeelden. Je kunt het bijna ruiken.