Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gebakken zuurkool

Ingrediënten

- 1 pakje zuurkool (500 gram)
- 400 gram aardappels
- olie
- 1 grote ui, in ringen
- 1 grote appel, liefst een harde die stevig blijft, dus geen moesappel
- 1 gehaktbal (Bonanza veggie steak van Viana, te vinden in de koeling van de biowinkel; dit product bevat suiker)
- zout en peper naar smaak

Bereiding

Snijd de aardappels in blokjes en kook ze 3 of 4 minuten. Afgieten en uit laten lekken.

Bak de aardappelblokjes in hete olie tot ze vrijwel gaar zijn. Doe dan de in ringen gesneden ui en de in blokjes gesneden appel erbij. Deze moeten ook even lekker bakken.

De gehaktbal kleingesneden toevoegen, net als het zout en peper.

De zuurkool uit laten te lekken en als de uien gaar zijn door de aardappels roeren. Vuur hoog zetten en blijven omscheppen.

Serveersuggesties

- In plaats van de gehaktbal kan ook een andere vleesvervanger gebruikt worden. Het kan ook gewoon weggelaten worden.
- Als je zuurkool te zuur vindt, kan je 'm spoelen onder de kraan. Dit scheelt veel. Daarna wel goed uit laten lekken.

Basisrecept gistbrood

categorieën: Brood, producten

Ingrediënten

500 gr meel
320 ml lauw water
2 theelepels zout
eventueel 1 eetlepel olie
1 zakje gist

 

Bereiding

Los de gist op in beetje van het water. Meng het meel, de olie en het zout in grote kom. Maak een kuiltje in het midden en giet daarin de opgeloste gist plus een groot gedeelte van het water.
Met één hand mengen vanuit het midden, eventueel meer water bijgieten. Als van het deeg een stevige bal gevormd kan worden, ga dan verder op een met meel bestrooide vlakke ondergrond. Nu goed kneden, rollen en slaan.

Leg het deeg weer in de kom met een vochtige doek erover. Een half uurtje laten rijzen op een warme plek. Daarna nog even doorkneden. Bakblik invetten met olie, deeg er in doen en nog 45 minuten laten rijzen op warme plek.

Oven voorverwarmen op 225 graden. Het brood in ongeveer 45 minuten bakken. Eventueel op bovenkant kloppen: als het hol klinkt is het brood klaar. Je kan er ook in prikken met een vork. Als die er schoon uitkomt, is het brood klaar.