Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met winterpostelein

Knoflook1

Ingrediënten (voor 2 personen)

150 gram pasta naar keuze
250 gram kastanjechampignons (1 bakje)
1 ui
1 teentje knoflook
1/2 potje zongedroogde tomaatjes op olie
20 gram cashewnoten, ongebrand en ongezouten
1 bosje winterpostelein

Bereiding

Snijd de ui in dunne ringen en de champignons doormidden. Knip de tomaatjes in stukjes. Was de winterpostelein. Hak de noten grof.

Kook de pasta volgens aanwijzingen op het pak.

Verwarm de olie uit het potje tomaatjes in een bakpan en bak hier de ui en de champignons in. Daarna de knoflook, de noten en de tomaatjes toevoegen.

Doe de gare en afgegoten pasta bij de groenten in de pan, en dan de postelein erbij. Laat even doorwarmen. Naar smaak peper en zout toevoegen.

Basisrecept gistbrood

categorieën: Brood, producten

Ingrediënten

500 gr meel
320 ml lauw water
2 theelepels zout
eventueel 1 eetlepel olie
1 zakje gist

 

Bereiding

Los de gist op in beetje van het water. Meng het meel, de olie en het zout in grote kom. Maak een kuiltje in het midden en giet daarin de opgeloste gist plus een groot gedeelte van het water.
Met één hand mengen vanuit het midden, eventueel meer water bijgieten. Als van het deeg een stevige bal gevormd kan worden, ga dan verder op een met meel bestrooide vlakke ondergrond. Nu goed kneden, rollen en slaan.

Leg het deeg weer in de kom met een vochtige doek erover. Een half uurtje laten rijzen op een warme plek. Daarna nog even doorkneden. Bakblik invetten met olie, deeg er in doen en nog 45 minuten laten rijzen op warme plek.

Oven voorverwarmen op 225 graden. Het brood in ongeveer 45 minuten bakken. Eventueel op bovenkant kloppen: als het hol klinkt is het brood klaar. Je kan er ook in prikken met een vork. Als die er schoon uitkomt, is het brood klaar.