Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: snijbonen in vinaigrette

Ingrediënten

voor de snijbonen:
3 ½ theelepel grof zeezout
1 kleine rode ui in dunne plakjes
750 gram snijbonen
1 eetlepel azijn
snufje versgemalen zwarte peper

voor vinaigrette:
2 eetlepels versgeperst citroensap
1 eetlepel mosterd
1 klein teentje knoflook, geplet
1 eetlepel agavesiroop
½ theelepel grof zeezout
snufje peper
3 eetlepels extra vierge olijfolie

Bereiding

Spreid een schone theedoek uit op een bakplaat. Breng 3 liter water aan de kook in een grote pan en voeg 3 theelepels zout toe.

Leg de plakjes ui in een kom en overgiet ze met een halve liter kokend water. Dek de kom af met een bord en laat 10 à 15 minuten rusten.

Schep de bonen in de rest van het kokende water en laat ze in 4 à 6 minuten beetgaar koken. Laat ze hierna uitlekken en spreid ze uit over de bakplaat.

Laat de ui uitlekken en meng met azijn, de overblijvende ½ theelepel zout en peper.

Maak de vinaigrette door citroensap, mosterd, knoflook, agavesiroop, zout en peper te mengen in een grote kom. Roer alles glad en voeg de olie toe tot een romige saus ontstaat.

Laat de ui nog eens uitlekken en knijp ‘m goed droog. Voeg dit en de snijbonen bij de vinaigrette en meng alles goed door elkaar.
Laat voor het opdienen 15 minuten trekken op kamertemperatuur.

Basisrecept gistbrood

categorieën: Brood, producten

Ingrediënten

500 gr meel
320 ml lauw water
2 theelepels zout
eventueel 1 eetlepel olie
1 zakje gist

 

Bereiding

Los de gist op in beetje van het water. Meng het meel, de olie en het zout in grote kom. Maak een kuiltje in het midden en giet daarin de opgeloste gist plus een groot gedeelte van het water.
Met één hand mengen vanuit het midden, eventueel meer water bijgieten. Als van het deeg een stevige bal gevormd kan worden, ga dan verder op een met meel bestrooide vlakke ondergrond. Nu goed kneden, rollen en slaan.

Leg het deeg weer in de kom met een vochtige doek erover. Een half uurtje laten rijzen op een warme plek. Daarna nog even doorkneden. Bakblik invetten met olie, deeg er in doen en nog 45 minuten laten rijzen op warme plek.

Oven voorverwarmen op 225 graden. Het brood in ongeveer 45 minuten bakken. Eventueel op bovenkant kloppen: als het hol klinkt is het brood klaar. Je kan er ook in prikken met een vork. Als die er schoon uitkomt, is het brood klaar.