Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: ananas-banaan-kokos-taart

Rijpe bananen2

Ingrediënten

voor de bodem:
40 gram zonnebloempitten
75 gram sesamzaad
75 gram amandelen
30 gram kokos
75 gram rozijnen
75 gram dadels, ontpit
1 theelepel geraspte nootmuskaat

voor de vulling::
4 rijpe bananen
25 gram geraspte kokos
1 klein potje ananasstukjes
2 theelepels diksap
1 zakje agar-agar
3 eetlepels geraspte kokos

Bereiding

Alle ingrediënten voor de bodem, behalve de nootmuskaat, in een keukenmachine fijn malen. Een klein beetje water toevoegen en dan deze massa in een springvorm goed aandrukken. Bestrooi deze taartbodem met nootmuskaat.

De bananen in plakjes snijden en over de bodem verdelen. De ananasstukjes met het sap, de agar-agar, 25 gram geraspte kokos en diksap mengen met staafmixer.
Dit een paar minuten zachtjes laten doorkoken in een pannetje en daarna over de taartbodem gieten.

Bestrooien met de kokos en af laten koelen in de springvorm. Minsten twee uur in de koelkast zetten. Daarna pas uit de vorm halen.

Basisrecept gistbrood

categorieën: Brood, producten

Ingrediënten

500 gr meel
320 ml lauw water
2 theelepels zout
eventueel 1 eetlepel olie
1 zakje gist

 

Bereiding

Los de gist op in beetje van het water. Meng het meel, de olie en het zout in grote kom. Maak een kuiltje in het midden en giet daarin de opgeloste gist plus een groot gedeelte van het water.
Met één hand mengen vanuit het midden, eventueel meer water bijgieten. Als van het deeg een stevige bal gevormd kan worden, ga dan verder op een met meel bestrooide vlakke ondergrond. Nu goed kneden, rollen en slaan.

Leg het deeg weer in de kom met een vochtige doek erover. Een half uurtje laten rijzen op een warme plek. Daarna nog even doorkneden. Bakblik invetten met olie, deeg er in doen en nog 45 minuten laten rijzen op warme plek.

Oven voorverwarmen op 225 graden. Het brood in ongeveer 45 minuten bakken. Eventueel op bovenkant kloppen: als het hol klinkt is het brood klaar. Je kan er ook in prikken met een vork. Als die er schoon uitkomt, is het brood klaar.