Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: witlofschuitjes

Sinaasappel

Ingrediënten

3 struikjes witlof
1 grote sinaasappel
½ citroen
cayennepeper
1 rode grapefruit
200 gram gemengde notenpasta (van Horizon of Monki)

Bereiding

Van de witlof 20 mooie blaadjes wassen en droogdeppen. Sinaasappel en citroen uitpersen en het sap zeven. Dit beetje bij beetje door de notenpasta roeren.
Op smaak brengen met de cayennepeper.

De grapefruit dik schillen en de partjes tussen de vliezen uitsnijden.

De witlofblaadjes vullen met de notenpuree en garneren met partjes grapefruit.

Basisrecept zuurdesembrood

categorieën: Brood, producten

Ingrediënten

500 gr meel
320 ml lauw water
2 theelepels zout
eventueel 1 eetlepel olie
zuurdesem

Bereiding

Deeg maken: meel in kom doen, kuiltje in het midden. In het kuiltje een groot gedeelte van het water plus de eventuele olie gieten. Het op kamertemperatuur gebrachte zuurdesem er bij doen. Roeren en kneden vanaf het midden. Nog geen zout bijvoegen!

Het deeg ongeveer 4 uur afgedekt met vochtige theedoek op een warme plaats laten rijzen. Hierna een stukje van het deeg afhalen, dit is het nieuwe zuurdesem. Nu zout er bij doen. Bij het deeg, niet bij het zuurdesem.
 
Alles kneden en in een met olie ingevet bakblik doen. Nog twee uur rijzen op warme plek, afgedekt met vochtige doek.

Oven voorverwarmen op 225 graden en brood plusminus 45 minuten bakken. Eventueel op bovenkant kloppen: als het hol klinkt is het brood klaar. Je kan er ook in prikken met een vork. Als die er schoon uitkomt, is het brood klaar.