Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rostipannenkoekjes van aardappel en pompoen

Aardappel

Ingrediënten

200 gram aardappel
200 gram oranje pompoen
het witte deel van een grote prei, in ringetjes gesneden
zout en peper
olie

Bereiding

De aardappels schillen en raspen. De pompoen borstelen of als die oud is schillen, en op dezelfde manier raspen.

Meng alle ingrediënten in een ruime schaal goed door elkaar.

Op een laag vuur de olie verwarmen in een grote koekepan met dikke bodem.

Maak kleine pannenkoekjes van het groentemengsel en leg er zoveel van in de pan dat je er nog bij kunt om ze te draaien. Wacht ongeveer 10 minuten met draaien. Laat het vuur de hele tijd zo laag mogelijk staan.

Na 10 minuten de pannenkoekjes draaien en de andere kant op dezelfde manier bakken.

Opmerking

Het aan elkaar plakken van de ingrediënten hangt af van de soort aardappel en pompoen. Als er geen kleine pannenkoekjes gemaakt kunnen worden kan de massa in z'n geheel gebakken worden. Als een dikke plak. Omdraaien kan ook een probleem zijn. Als het niet lukt: de groenten af en toe omscheppen en langzaam laten garen. De smaak wordt er niet minder om.

Serveersuggestie

De pannenkoekjes kunnen als hoofdgerecht gegeten worden of als bijgerecht.
Serveer ze bv. met knoflooksaus.

Basisrecept zuurdesembrood

categorieën: Brood, producten

Ingrediënten

500 gr meel
320 ml lauw water
2 theelepels zout
eventueel 1 eetlepel olie
zuurdesem

Bereiding

Deeg maken: meel in kom doen, kuiltje in het midden. In het kuiltje een groot gedeelte van het water plus de eventuele olie gieten. Het op kamertemperatuur gebrachte zuurdesem er bij doen. Roeren en kneden vanaf het midden. Nog geen zout bijvoegen!

Het deeg ongeveer 4 uur afgedekt met vochtige theedoek op een warme plaats laten rijzen. Hierna een stukje van het deeg afhalen, dit is het nieuwe zuurdesem. Nu zout er bij doen. Bij het deeg, niet bij het zuurdesem.
 
Alles kneden en in een met olie ingevet bakblik doen. Nog twee uur rijzen op warme plek, afgedekt met vochtige doek.

Oven voorverwarmen op 225 graden en brood plusminus 45 minuten bakken. Eventueel op bovenkant kloppen: als het hol klinkt is het brood klaar. Je kan er ook in prikken met een vork. Als die er schoon uitkomt, is het brood klaar.