Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: dupuis-linzen met gedroogde tomaten

Dupuis linzen-1

Ingrediënten

dupuis-linzen
bouillonblokje
olie
ui
knoflook
bleekselderij
paprika
korianderpoeder
zongedroogde tomaten in een potje met olijfolie

Bereiding

De dupuis-linzen koken met een bouillonblokje en eventueel uit laten lekken.
In een andere pan de olijfolie uit het potje tomaten langzaam verhitten. Eventueel meer olie toevoegen als het te weinig is. Ui en knoflook toevoegen, doorroeren en zorgen dat de knoflook niet verbrandt. Stukjes bleekselderij en paprika meebakken. Korianderpoeder toevoegen. Zongedroogde tomaatjes in stukjes erbij en op het laatst de linzen erbij.
Goed warm laten worden.

Basisrecept zuurdesembrood

categorieën: Brood, producten

Ingrediënten

500 gr meel
320 ml lauw water
2 theelepels zout
eventueel 1 eetlepel olie
zuurdesem

Bereiding

Deeg maken: meel in kom doen, kuiltje in het midden. In het kuiltje een groot gedeelte van het water plus de eventuele olie gieten. Het op kamertemperatuur gebrachte zuurdesem er bij doen. Roeren en kneden vanaf het midden. Nog geen zout bijvoegen!

Het deeg ongeveer 4 uur afgedekt met vochtige theedoek op een warme plaats laten rijzen. Hierna een stukje van het deeg afhalen, dit is het nieuwe zuurdesem. Nu zout er bij doen. Bij het deeg, niet bij het zuurdesem.
 
Alles kneden en in een met olie ingevet bakblik doen. Nog twee uur rijzen op warme plek, afgedekt met vochtige doek.

Oven voorverwarmen op 225 graden en brood plusminus 45 minuten bakken. Eventueel op bovenkant kloppen: als het hol klinkt is het brood klaar. Je kan er ook in prikken met een vork. Als die er schoon uitkomt, is het brood klaar.