Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: snijbonen in vinaigrette

Ingrediënten

voor de snijbonen:
3 ½ theelepel grof zeezout
1 kleine rode ui in dunne plakjes
750 gram snijbonen
1 eetlepel azijn
snufje versgemalen zwarte peper

voor vinaigrette:
2 eetlepels versgeperst citroensap
1 eetlepel mosterd
1 klein teentje knoflook, geplet
1 eetlepel agavesiroop
½ theelepel grof zeezout
snufje peper
3 eetlepels extra vierge olijfolie

Bereiding

Spreid een schone theedoek uit op een bakplaat. Breng 3 liter water aan de kook in een grote pan en voeg 3 theelepels zout toe.

Leg de plakjes ui in een kom en overgiet ze met een halve liter kokend water. Dek de kom af met een bord en laat 10 à 15 minuten rusten.

Schep de bonen in de rest van het kokende water en laat ze in 4 à 6 minuten beetgaar koken. Laat ze hierna uitlekken en spreid ze uit over de bakplaat.

Laat de ui uitlekken en meng met azijn, de overblijvende ½ theelepel zout en peper.

Maak de vinaigrette door citroensap, mosterd, knoflook, agavesiroop, zout en peper te mengen in een grote kom. Roer alles glad en voeg de olie toe tot een romige saus ontstaat.

Laat de ui nog eens uitlekken en knijp ‘m goed droog. Voeg dit en de snijbonen bij de vinaigrette en meng alles goed door elkaar.
Laat voor het opdienen 15 minuten trekken op kamertemperatuur.

Basisrecept zuurdesembrood

categorieën: Brood, producten

Ingrediënten

500 gr meel
320 ml lauw water
2 theelepels zout
eventueel 1 eetlepel olie
zuurdesem

Bereiding

Deeg maken: meel in kom doen, kuiltje in het midden. In het kuiltje een groot gedeelte van het water plus de eventuele olie gieten. Het op kamertemperatuur gebrachte zuurdesem er bij doen. Roeren en kneden vanaf het midden. Nog geen zout bijvoegen!

Het deeg ongeveer 4 uur afgedekt met vochtige theedoek op een warme plaats laten rijzen. Hierna een stukje van het deeg afhalen, dit is het nieuwe zuurdesem. Nu zout er bij doen. Bij het deeg, niet bij het zuurdesem.
 
Alles kneden en in een met olie ingevet bakblik doen. Nog twee uur rijzen op warme plek, afgedekt met vochtige doek.

Oven voorverwarmen op 225 graden en brood plusminus 45 minuten bakken. Eventueel op bovenkant kloppen: als het hol klinkt is het brood klaar. Je kan er ook in prikken met een vork. Als die er schoon uitkomt, is het brood klaar.