Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: herfsttoetje

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 8 speculaasjes
- 1 rijpe peer, doyenne de comice
- 1 pakje sojaslagroom
- scheutje ahornsiroop

Bereiding

Het pakje slagroom ongeopend een uur in de koelkast of, met koud weer, buiten zetten.

De speculaasjes verkruimelen.

De peer schillen en in kleine blokjes snijden.

Meng alle ingrediënten, behalve de ahornsiroop, met elkaar in een schaal en zet dit nog minimaal een uur in de koelkast.

Hierna kan je er bolletjes van scheppen en deze opdienen met ahornsiroop eroverheen gegoten.

Bermgroenten

categorieën: Alternatieve landbouw, Koken en eten, producten

kraailook

Term van Jac Nijskens, oprichter van de Stichting Vergeten Groenten. Het slaat op groenten die vroeger gegeten werden, maar nu vrijwel alleen nog maar als onkruid gezien worden. Ze groeien nog overal spontaan, maar er zijn nog maar weinig mensen die weten dat ze eetbaar zijn.

Enkele voorbeelden zijn: aardbeispinazie, brandnetel, daslook, kardoen, klaroen (amarant, incatarwe), kraailook, melde (rood, donkergroen of lichtgroen), paardebloem (molsla), weegbree, zevenblad en zuring.