Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pastasaus

Aubergine

Ingrediënten

aubergine
olijfolie
ui
paprika
paprikapoeder
oregano
cayennepeper
basilicum
tomatenpuree
knoflook
gistvlokken
water

Bereiding

Begin met de aubergine te schillen en in stukjes of plakjes te snijden. Meteen daarna bakken in (veel) olijfolie op hoog vuur. Daarna ui, paprika, knoflook en alle kruiden behalve de basilicum toevoegen.

Vuur hoog houden en blijven roeren. Ongeveer 10 minuten. Dan water, tomatenpuree en gistvlokken toevoegen.

Een half uur op een laag vuur laten pruttelen. Af en toe doorroeren. Op het allerlaatst de basilicum erdoor roeren.

Bermgroenten

categorieën: Alternatieve landbouw, Koken en eten, producten

kraailook

Term van Jac Nijskens, oprichter van de Stichting Vergeten Groenten. Het slaat op groenten die vroeger gegeten werden, maar nu vrijwel alleen nog maar als onkruid gezien worden. Ze groeien nog overal spontaan, maar er zijn nog maar weinig mensen die weten dat ze eetbaar zijn.

Enkele voorbeelden zijn: aardbeispinazie, brandnetel, daslook, kardoen, klaroen (amarant, incatarwe), kraailook, melde (rood, donkergroen of lichtgroen), paardebloem (molsla), weegbree, zevenblad en zuring.