Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: indiase linzen met wilde groenten

Zevenblad1

Een recept uit het boek Van Nature van Ria Loohuizen.

Ingrediënten

- 150 gram groene of bruine linzen
- 3 sjalotten, fijngehakt
- 1 teen knoflook, gesnipperd
- 4 eetlepels olijfolie
- 750 gram wilde groenten, bv. zuring, zevenblad, weegbree, wilde kool, melkdistel of dovenetel
- 3/4 liter groentebouillon
- 1 1/2 theelepel geelwortelpoeder (kurkuma)
- 1 eetlepel korianderzaad
- 2 theelepels gemalen gemberwortel
- 3/4 theelepel chilipoeder
- 2 theelepels mosterdzaad
- zout en peper

Bereiding

Kook de linzen in de bouillon met eventueel nog wat zout en peper.

Was de groenten en laat ze uitlekken.

Fruit eerst de ui en na een paar minuten ook de knoflook met alle specerijen in de olijfolie tot ze glazig zijn, en roer dan de groenten erdoor. Laat ze even slinken.

Voeg de linzen met de eventuele overgebleven bouillon bij de groenten.

Bermgroenten

categorieën: Alternatieve landbouw, Koken en eten, producten

kraailook

Term van Jac Nijskens, oprichter van de Stichting Vergeten Groenten. Het slaat op groenten die vroeger gegeten werden, maar nu vrijwel alleen nog maar als onkruid gezien worden. Ze groeien nog overal spontaan, maar er zijn nog maar weinig mensen die weten dat ze eetbaar zijn.

Enkele voorbeelden zijn: aardbeispinazie, brandnetel, daslook, kardoen, klaroen (amarant, incatarwe), kraailook, melde (rood, donkergroen of lichtgroen), paardebloem (molsla), weegbree, zevenblad en zuring.