Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: boskip in tomatensaus, nassa con pomodori

Handboek paddestoelen zoeken en bereiden

Boskip is een andere naam voor zwavelzwam, een in Nederland en België voorkomende paddestoel die met name groeit op oude eiken maar ook op andere loofbomen. De smaak doet denken aan die van kip, vandaar de benaming.
Dit recept heb ik (iets gewijzigd) overgenomen uit het Handboek paddestoelen van Mark Janssen. Hij heeft het weer van de Amerikaanse auteur Joe Maruca.

Ingrediënten

- 350 gram zwavelzwam
- olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 sjalotje
- 4 tomaten
- rode wijn
- tijm
- basilicum
- oregano
- eventueel iets van room

Bereiding

Snijd de zwam in reepjes. Bak ze 10 tot 15 minuten met de knoflook op matig vuur (de zwam kleurt dan dieporanje).

Ontvel de tomaten, snijd ze klein en laat ze met de kruiden en het sjalotje sudderen in de wijn.

Voeg deze tomatensaus toe aan de zwam en  laat nog 10 tot 15 minuten sudderen.

Voeg eventueel een scheutje room toe.

Serveersuggestie

Serveer als voorgerecht met brood of als een bijgerecht bij de maaltijd.

Bewaargroenten

categorieën: producten

Bewaargroenten zijn groenten die een tijdlang bewaard kunnen blijven, en op deze manier in voedsel kunnen voorzien op die momenten dat er weinig of geen oogst is: in de winter en het vroege voorjaar.
Deze groenten kunnen over het algemeen het beste bewaard blijven op een koele, donkere en droge plek. Al kunnen sommige soorten ook wel een iets vochtigere omgeving hebben.
Traditioneel werd hier de kelder voor gebruikt.

Typische bewaargroenten zijn zetmeelrijke gewassen als: aardappel, aardpeer, pompoen, wortel, boterraap, biet, knolselderij en pastinaak.
Maar ook kool, venkel, rammenas, witlof, uien en knoflook kunnen lang goed blijven.

Peulvruchten kunnen ook als een soort bewaargroenten gezien worden. Door ze te doppen en te drogen blijven de meeste jarenlang goed.