Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: broodpap

Rozijnen

Ingrediënten

oud brood
rozijnen
water
eventueel sojaroom

Bereiding

De rozijnen in een redelijke hoeveelheid water op het vuur zetten en aan de kook brengen. Daarna het gas uitzetten en een nacht laten weken, of een half uur laten koken voor direct gebruik. Door het weken in heet water wordt het water lekker zoet.

Het oude gedroogde brood in stukken breken en meekoken met de rozijnen. Een kwartier tot een half uurtje. Het ligt eraan hoe hard het brood was.

Op het laatst kan er wat sojaroom bij gedaan worden. Hier wel mee wachten tot de pap dik genoeg is, anders kan het gaan schiften. Dit is op zich niet erg, het ziet er alleen niet zo fris uit. Als de pap te dun is kan het verdikt worden met wat havermout of vlokken.

Serveersuggestie

Er kan eindeloos gevarieerd worden op dit basisidee. Andere gedroogde vruchten zoals abrikozen, pruimen of vijgen kunnen erbij. Om het zoeter te maken kan diksap, rijstestroop of iets dergelijks toegevoegd worden.
Lekker is ook om er kaneel door te roeren.

Allerlei pitjes, zaadjes en noten geven een aparte smaak.

Bewaargroenten

categorieën: producten

Bewaargroenten zijn groenten die een tijdlang bewaard kunnen blijven, en op deze manier in voedsel kunnen voorzien op die momenten dat er weinig of geen oogst is: in de winter en het vroege voorjaar.
Deze groenten kunnen over het algemeen het beste bewaard blijven op een koele, donkere en droge plek. Al kunnen sommige soorten ook wel een iets vochtigere omgeving hebben.
Traditioneel werd hier de kelder voor gebruikt.

Typische bewaargroenten zijn zetmeelrijke gewassen als: aardappel, aardpeer, pompoen, wortel, boterraap, biet, knolselderij en pastinaak.
Maar ook kool, venkel, rammenas, witlof, uien en knoflook kunnen lang goed blijven.

Peulvruchten kunnen ook als een soort bewaargroenten gezien worden. Door ze te doppen en te drogen blijven de meeste jarenlang goed.