Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: ontbijtsalade

Rozijnen

Ingrediënten

water

 

gedroogde vijgen
rozijnen
sesamzaadjes
appel
sinaasappel
walnoten
venkel
bleekselderij

Bereiding

De avond ervoor de vijgen, in stukjes gesneden of geknipt, samen met de rozijnen en de sesamzaadjes weken in een schaal. Zet ze ruim onder water, als niet alle vocht wordt opgenomen is dit zeer goed nog te drinken.

's Morgens in de schaal de overige ingrediënten, in stukjes gesneden of gebroken, toevoegen.
Mengen en meteen opeten.

Bewaargroenten

categorieën: producten

Bewaargroenten zijn groenten die een tijdlang bewaard kunnen blijven, en op deze manier in voedsel kunnen voorzien op die momenten dat er weinig of geen oogst is: in de winter en het vroege voorjaar.
Deze groenten kunnen over het algemeen het beste bewaard blijven op een koele, donkere en droge plek. Al kunnen sommige soorten ook wel een iets vochtigere omgeving hebben.
Traditioneel werd hier de kelder voor gebruikt.

Typische bewaargroenten zijn zetmeelrijke gewassen als: aardappel, aardpeer, pompoen, wortel, boterraap, biet, knolselderij en pastinaak.
Maar ook kool, venkel, rammenas, witlof, uien en knoflook kunnen lang goed blijven.

Peulvruchten kunnen ook als een soort bewaargroenten gezien worden. Door ze te doppen en te drogen blijven de meeste jarenlang goed.