Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: herfstovenschotel

Herfstovenschotel

Ingrediënten

oranje pompoen
bataat
pastinaak
knolselderie
olie
knoflook
kerriepoeder
gomasio
chilipoeder

Bereiding

De groenten wassen of eventueel schillen en in niet al te grote stukken snijden. In een ovenschaal doen.
Mengen met de overige ingrediënten. Ruim olie gebruiken.

De oven voorverwarmen op ongeveer 175 graden. Schaal erin zetten. Na een kwartier de boel omscheppen.
Na nog een kwartier de prik-met-de-vork-test doen. Als het gaar is opeten, anders nog even laten staan.

Serveersuggestie

Gierst erbij koken en een yofuknoflooksaus, met verse korianderblaadjes erdoor, erbij serveren.

Biet

categorieën: producten

snijbietrood bieten

De biet (Beta vulgaris) is meer dan alleen de bekende rode biet. De bieten waarvan de (wortel)-knol wordt gegeten, is er in het rood maar ook andere kleuren als wit, geel, oranje en rood-wit. Deze laatste heeft hele mooie ringen als je 'm opensnijdt. Eén van de mooiste groenten die er zijn. De rode kleur, betacyanine, kan de ontlasting of urine rood kleuren (zie bietenpoep).

Er zijn langwerpige en ronde knollen. De langwerpige werden, en worden, soms nog kroten genoemd. De ronde:  biet of beet. Andere namen zijn: tuinbiet, keukenbiet of salaadbiet.

Een bietensoort die niet om zijn knol geteeld wordt maar om het blad, is de snijbiet of warmoes. Overigens kan je het blad van de gewone bieten ook heel goed eten.

Alle soorten doen het goed in ons klimaat, en worden dan ook veel geteeld in moestuinen. Ze hebben een zoete smaak door het hoge gehalte aan suikers.

Bieten zijn er vanaf ongeveer half juni tot en met half november.

De beschrijvingen over het koken en klaarmaken van bieten gaan vaak uit van lange kooktijden, tot wel een uur, omdat de biet in z'n geheel gekookt moet worden om z'n kleur niet te verliezen. Dat is ook de reden waarom aangeraden wordt de biet pas na het koken te schillen.
Volgens mij is dit onzin, sowieso hoef je bieten niet te schillen, hooguit met een groenteborstel even schoonmaken als er veel zand aan zit. je kan 'm gewoon in stukken snijden voor het koken zodat het veel minder lang duurt voor hij gaar is. Maar nog lekkerder is het om 'm te smoren in een beetje olie en vocht, te roosteren of rauw te raspen door een salade. Zonder te schillen.