Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pastinaaksoep met gember en sinaasappel

Gember

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 1 eetlepel olijfolie
- 1 teen knoflook
- 1 ui, gesnipperd
- 2 theelepels korianderzaad (ketoembar)
- ongeveer 600 ml groentebouillon
- ongeveer 5 cm gemberwortel, eventueel geschild en geraspt
- 600 gram pastinaak, in plakjes of blokjes
- sap van 3 sinaasappels
- 125 ml sojaroom (soja cuisine)
- naar smaak zout en peper
- schil van 1 sinaasappel, geraspt

Bereiding

Bak de ui in de olie ongeveer 3 minuten op een laag vuur en voeg hierna de knoflook en ketoembar toe. Bak nog een paar minuten.

Voeg de bouillon, de pastinaak en de gember toe en breng aan de kook. Kook totdat de pastinaak zacht is (ongeveer 8 minuten).

Pureer de soep en roer er dan de sinaasappelsap en soja cuisine door.

Breng nog even aan de kook en maak af met zout en peper. Bestrooi met de sinaasappelschilletjes.

Bietenpoep

categorieën: Gezondheid algemeen

Niet schrikken als je ontlasting vol bloed lijkt te zitten. Bedenk eerst of je toevallig de dagen ervoor geen rode biet hebt gegeten. Deze groente bevat een kleurstof, bètacyanine, die door het menselijk lichaam niet verteerd kan worden en dus uitgescheiden wordt. Het lijkt op bloed maar het is het niet.
De kleurstof kan wel vlekken geven die moeilijk te verwijderen kunnen zijn. Je kan dus ook kleding verven met bietensap.

Er is een e-nummer gemaakt van deze kleurstof, E162, betanine. Een ongevaarlijk E-nummer dus.

Het is wel een handige manier om te kijken hoe lang voedsel erover doet om je hele lichaam te doorlopen.