Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met pesto

Zevenblad1

Ingrediënten

voor de pesto:
zevenblad, rucola en/of basilicum
olijfolie
pijnboompitjes
gistvlokken
knoflook
peper
zout

voor de pasta (spaghetti, macaroni of iets anders):
pasta
ui
knoflook
olijfolie
olijven

Bereiding

Pesto: meng alle ingrediënten in een vijzel of maal alles fijn met een staafmixer.

Kook de pasta beetgaar. Afspoelen onder koud water en uit laten lekken.
In een bakpan of wok de olie langzaam verwarmen. Meteen al de fijngesneden ui en knoflook meebakken, pas op dat de knoflook niet te bruin wordt. Als de uien mooi glazig zijn de pasta erbij bakken. Pesto en gehalveerde olijven (zonder de pitten) erdoor roeren en opdienen.

Serveersuggestie

Lekker met een frisse groene salade, van onkruid (boerenwormkruid, zuring, melde, zevenblad etc.) uit eigen tuin ofzo.

Bietenpoep

categorieën: Gezondheid algemeen

Niet schrikken als je ontlasting vol bloed lijkt te zitten. Bedenk eerst of je toevallig de dagen ervoor geen rode biet hebt gegeten. Deze groente bevat een kleurstof, bètacyanine, die door het menselijk lichaam niet verteerd kan worden en dus uitgescheiden wordt. Het lijkt op bloed maar het is het niet.
De kleurstof kan wel vlekken geven die moeilijk te verwijderen kunnen zijn. Je kan dus ook kleding verven met bietensap.

Er is een e-nummer gemaakt van deze kleurstof, E162, betanine. Een ongevaarlijk E-nummer dus.

Het is wel een handige manier om te kijken hoe lang voedsel erover doet om je hele lichaam te doorlopen.