Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gegratineerde venkel

Venkel

Ingrediënten

- 2 venkelknollen, in dunne plakjes
- sap van 2 citroenen
- 300 ml sojaroom
- 1 eetlepel rijststroop

Voor het gegratineerde laagje:
- 80 g havervlokken
- 80 g paneermeel
- 40 g bloem
- 50 g margarine

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.

Kook de venkel 5 minuten in water met 2 eetlepels citroensap. Spoel de venkel af met koud water en laat uitlekken op een vergiet.

Meng de venkel met de rest van het citroensap en de rijststroop. Doe het mengsel in een ovenschaal en giet er de sojaroom bij.

Meng voor het kruimellaagje de havervlokken, bloem en het paneermeel.
Verhit de margarine en giet over het haver-vlokkenmengsel. Strooi dit over de venkel.

Zet de schotel 30 minuten in de oven.

Bietenpoep

categorieën: Gezondheid algemeen

Niet schrikken als je ontlasting vol bloed lijkt te zitten. Bedenk eerst of je toevallig de dagen ervoor geen rode biet hebt gegeten. Deze groente bevat een kleurstof, bètacyanine, die door het menselijk lichaam niet verteerd kan worden en dus uitgescheiden wordt. Het lijkt op bloed maar het is het niet.
De kleurstof kan wel vlekken geven die moeilijk te verwijderen kunnen zijn. Je kan dus ook kleding verven met bietensap.

Er is een e-nummer gemaakt van deze kleurstof, E162, betanine. Een ongevaarlijk E-nummer dus.

Het is wel een handige manier om te kijken hoe lang voedsel erover doet om je hele lichaam te doorlopen.