Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met winterpostelein

Knoflook1

Ingrediënten (voor 2 personen)

150 gram pasta naar keuze
250 gram kastanjechampignons (1 bakje)
1 ui
1 teentje knoflook
1/2 potje zongedroogde tomaatjes op olie
20 gram cashewnoten, ongebrand en ongezouten
1 bosje winterpostelein

Bereiding

Snijd de ui in dunne ringen en de champignons doormidden. Knip de tomaatjes in stukjes. Was de winterpostelein. Hak de noten grof.

Kook de pasta volgens aanwijzingen op het pak.

Verwarm de olie uit het potje tomaatjes in een bakpan en bak hier de ui en de champignons in. Daarna de knoflook, de noten en de tomaatjes toevoegen.

Doe de gare en afgegoten pasta bij de groenten in de pan, en dan de postelein erbij. Laat even doorwarmen. Naar smaak peper en zout toevoegen.

Bietenpoep

categorieën: Gezondheid algemeen

Niet schrikken als je ontlasting vol bloed lijkt te zitten. Bedenk eerst of je toevallig de dagen ervoor geen rode biet hebt gegeten. Deze groente bevat een kleurstof, bètacyanine, die door het menselijk lichaam niet verteerd kan worden en dus uitgescheiden wordt. Het lijkt op bloed maar het is het niet.
De kleurstof kan wel vlekken geven die moeilijk te verwijderen kunnen zijn. Je kan dus ook kleding verven met bietensap.

Er is een e-nummer gemaakt van deze kleurstof, E162, betanine. Een ongevaarlijk E-nummer dus.

Het is wel een handige manier om te kijken hoe lang voedsel erover doet om je hele lichaam te doorlopen.