Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: dahl, basisrecept

Rode linzen1

Dahl, daal of dal is een dikke linzensaus uit de Indiase keuken. In Tibet, Nepal en andere landen worden soortgelijke schotels met linzen ook veel gegeten.
Voor dit gerecht worden meestal rode of gele (split) linzen gebruikt omdat die bij het koken uit elkaar vallen. De rode meer dan de gele.

Onderstaan recept is een simpel basisrecept. Er zijn zeer veel varianten van deze schotel.

Ingrediënten (voor 2 personen)

- olie om in te bakken
- 1 ui, in ringen of stukjes gesneden
- stukje gemberwortel van ongeveer 2 cm, geschild
- 1 teen knoflook
- 1/2 theelepel chilipoeder
- theelepel gemalen koriander
- theelepel kurkuma
- linzen (ongeveer 100 gram, ongekookt)
- water
- eventueel zout en peper

Bereiding

Spoel de linzen een paar keer goed uit en zorg dat er geen steentjes meer tussen zitten.

Fruit de ui in de olie tot ze glazig is. Voeg dan de knoflook, gember en de kruiden toe. Zowel de knoflook als de gember kunnen door de knoflookpers.
Roer dit een paar minuten door en doe dan de linzen erbij. Voeg genoeg water toe tot alles net onder staat.
Breng aan de kook en laat ongeveer 20 à 30 minuten sudderen met het deksel op de pan. Het moet een soort dikke, bijna droge soep lijken.

Proeven en eventueel zout en peper toevoegen.

Serveersuggestie

Dahl kan gegeten worden bij een curry en/of met een chapati en yofuknoflooksaus.

Bijenhotel

categorieën: natuur en milieu

bijenhotel

Het is onderhand algemeen bekend dat de bijen met uitsterven worden bedreigd (Colony Collapse Disorder (CCD)). Dit is niet alleen erg vanuit het oogpunt van biodiversiteit en natuur, maar ook omdat bijen - waaronder ook de hommels vallen - samen met andere insecten zorgen voor de bestuiving van planten en dus ook van ons voedsel.

Het steeds minder voorkomen van geschikte plekken voor wilde bijen om nesten en schuilplaatsen te bouwen is mogelijk één van de oorzaken van het uitsterven van deze beestjes. Een manier om deze achteruitgang een klein beetje tegen te gaan is het geven van nestgelegenheid in de vorm van een bijenhotel. Een andere manier om te helpen is het planten van drachtplanten voor voedsel.

Bijenhotels

Ik bedoel hier niet het ophangen en plaatsen van kasten door imkers met als doel honing te verzamelen, maar het geven van ruimte aan wilde bijen. Door het bouwen en plaatsen van bijenhotels.

Simpel

Gebruik hiervoor een blok niet-tropisch hardhout zoals eiken of kastanje en boor hier gaatjes in. Verdeel deze gaatjes willekeurig over het blok, nette rijtjes kunnen juist zorgen voor desoriëntatie van de bijen. De houtblokken moeten onbeschilderd zijn en liefst al wat ouder.
Boor gaten van verschillende diameter, variërend van 2 tot 12 mm. Laat een zijde van de boorgaten dicht. Houd de diepte van een normale boorlengte. De gaten mogen zowel horizontaal, diagonaal of zelfs verticaal worden geboord.

Een andere manier om een bijenhotel te maken is het bundelen van holle stengels van bv. bamboe of strootjes tot een blok.

De hotels kunnen al vanaf februari worden opgehangen op een droog en zonnig plekje. Bij voorkeur een beetje uit de wind. De ophanghoogte maakt niet zovele uit, maar voor goede observaties is op kijkhoogte wel zo makkelijk. Zorg dat er binnen een straal van ongeveer 500 meter voldoende goede drachtplanten binnen bereik zijn.

Andere nestgelegenheden

Andere plekken voor bijen om in te nestelen kunnen zijn:
- in de grond: laat hiertoe een stukje grond onbedekt en met rust
- in gaten in (oude) muren
- in holle stengels van afgestorven planten, een argument om niet meteen alle afgestorven planten te ruimen
- een met rust gelaten berg zand
- voegen tussen tegels
- tussen dichte beplanting

Bronnen:

- bijenhotels.nl
- plantaardigheden.nl/