Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: chutney van perzik en tomaat

Tomaatjes

Recept van Barbara
Genoeg voor ongeveer 3 potten.

Ingredienten en benodigdheden

- 800 gram perzik - ik had hollandse
- 400 gram tomaten - ik gebruikte trostomaten
- 1/2 (dikke) rode ui - fijngesneden
- 1 laurierblad
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels (appel)azijn
- 50 gram sjalotjes -> fijngesneden
- 1 grote appel in stukjes
- 1 (ruime) theelepel kerriepoeder
- pijpkaneel, ca. 6 cm.
- 1,5 dl inmaakazijn
- 3/4 theelepel kruidnagelpoeder
- 200 gram lichtgele basterdsuiker (of 50 gram fructose)

- schone (uitgekookte) glazen potten met goede deksels.
- pan met dikke bodem. - ik gebruik een gietijzeren braadpan
- normale pan.
- vergiet
- houten plank om de gevulde kokendhete potten op zijn kop te zetten en af te laten koelen.
- mesje
- roerlepel van kunststof of hout
- kleine soeplepel of andere komvormige lepel voor het overhevelen in de glazen potjes.

Bereiding

1. Het schillen en ontvellen van perzik en tomaat.
Ruime pan water aan de kook brengen. Perziken er in leggen en na ca 1 minuut eruit halen, in het vergiet leggen en meteen onder de koude kraan afspoelen.
Tomaten inkruisen en 35 a 40 seconden in het kokende water leggen, eruit halen, in de vergiet doen en meteen onder de koude kraan afspoelen.
De perziken en de tomaten zijn nu gemakkelijk te ontvellen/schillen.

2. Het maken van de chutney
Snijd de perziken en tomaten in stukjes. Doe ze in de dikke bodempan met de suiker, ui, sjalot, kerrie, kruidnagel, appel, kaneel, zout, azijn. Breng het geheel al roerend aan de kook. Zet de pan op het kleinste pitje (spaarbrander) en laat de massa heel langzaam indikken. Regelmatig roeren. Het kan wel 1,5 uur duren. (heb je geen spaarbrander, houd de pan dan extra goed in de gaten. ik neem aan dat de indiktijd dan minder is, en dat je frequenter moet roeren)

3. Overhevelen in de potten.
Schep de kokendhete chutney in de glazen potten; maak ze goed vol sluit de ze meteen af en zet ze op de kop op de plank. Laat ze vacuüm trekken en afkoelen.

Bijenhotel

categorieën: natuur en milieu

bijenhotel

Het is onderhand algemeen bekend dat de bijen met uitsterven worden bedreigd (Colony Collapse Disorder (CCD)). Dit is niet alleen erg vanuit het oogpunt van biodiversiteit en natuur, maar ook omdat bijen - waaronder ook de hommels vallen - samen met andere insecten zorgen voor de bestuiving van planten en dus ook van ons voedsel.

Het steeds minder voorkomen van geschikte plekken voor wilde bijen om nesten en schuilplaatsen te bouwen is mogelijk één van de oorzaken van het uitsterven van deze beestjes. Een manier om deze achteruitgang een klein beetje tegen te gaan is het geven van nestgelegenheid in de vorm van een bijenhotel. Een andere manier om te helpen is het planten van drachtplanten voor voedsel.

Bijenhotels

Ik bedoel hier niet het ophangen en plaatsen van kasten door imkers met als doel honing te verzamelen, maar het geven van ruimte aan wilde bijen. Door het bouwen en plaatsen van bijenhotels.

Simpel

Gebruik hiervoor een blok niet-tropisch hardhout zoals eiken of kastanje en boor hier gaatjes in. Verdeel deze gaatjes willekeurig over het blok, nette rijtjes kunnen juist zorgen voor desoriëntatie van de bijen. De houtblokken moeten onbeschilderd zijn en liefst al wat ouder.
Boor gaten van verschillende diameter, variërend van 2 tot 12 mm. Laat een zijde van de boorgaten dicht. Houd de diepte van een normale boorlengte. De gaten mogen zowel horizontaal, diagonaal of zelfs verticaal worden geboord.

Een andere manier om een bijenhotel te maken is het bundelen van holle stengels van bv. bamboe of strootjes tot een blok.

De hotels kunnen al vanaf februari worden opgehangen op een droog en zonnig plekje. Bij voorkeur een beetje uit de wind. De ophanghoogte maakt niet zovele uit, maar voor goede observaties is op kijkhoogte wel zo makkelijk. Zorg dat er binnen een straal van ongeveer 500 meter voldoende goede drachtplanten binnen bereik zijn.

Andere nestgelegenheden

Andere plekken voor bijen om in te nestelen kunnen zijn:
- in de grond: laat hiertoe een stukje grond onbedekt en met rust
- in gaten in (oude) muren
- in holle stengels van afgestorven planten, een argument om niet meteen alle afgestorven planten te ruimen
- een met rust gelaten berg zand
- voegen tussen tegels
- tussen dichte beplanting

Bronnen:

- bijenhotels.nl
- plantaardigheden.nl/