Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Chinese groentesoep met tofoe

Paksoy

Een recept uit Het 2 dagen dieet van Michelle Harvie & Tony Howell.

Ingrediënten, voor 1 persoon

- 250 ml (zoutarme) bouillon
- 1 kleine stronk paksoi (paksoy), schoongemaakt (ongeveer 60 gram)
- 3 champignons, in dunne plakken
- 3 lente-uitjes, schoongemaakt en in dunne ringen
- 1 teen knoflook, gepeld
- 1 stukje verse gemberwortel, geschild (ongeveer 6 cm)
- 150 gram stevige tofoe
- scheutje sojasaus

Bereiding

Breng de bouillon aan de kook.

Haal de bladeren van de paksoi uit elkaar en snijd de stengels in staafjes en de bladeren in dunne reepjes. Doe de stengels bij de bouillon samen met de champignons en de lente-uitjes en laat alles pruttelen op een laag vuur.

Rasp de knoflook en de gember boven de pan en laat ze 3 minuten meekoken.

Snijd de tofoe in blokjes van ongeveer 1,5 cm. Voeg dan de kleingesneden bladeren en de tofoe toe aan de bouillon. Laat alles nog 2 minuten pruttelen.

Neem de pan van het vuur en schep met een schuimspaan de groenten en de tofoe in een kom. Giet er voorzichtig de bouillon over en voeg een scheutje sojasaus toe.

Binden

categorieën: Bereidingstechnieken

Het binden, verdikken, van dunne gerechten kan met bindmiddelen gebeuren, maar het kan ook gedaan worden door emulgeren of inkoken.

Bindmiddelen zijn over het algemeen zetmeelhoudend, zoals aardappelmeel, aardappelsago, arrowroot (pijlstaartwortel), bloem of meel, custard, maïzena, tapioca van cassavemeel of aardappel. Maar ook grovere ingrediënten kunnen worden gebruikt, zoals vlokken, grutten of hele graankorrels, stukken aardappel, vermicelli, gort, griesmeel, rijst of havermout.
Van de grovere middelen is meer nodig en het duurt ook langer voor alles gebonden, en gaar, is.

Andere plantaardige bindmiddelen zijn agar-agar, margarine en pectine.