Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: chapatie

Olijfolie

Chapaties, ook wel geschreven als chapati, zijn, net als bv. roti, nan, paratha en wraps, een soort pannekoekjes of (ongerezen) broodjes die gegeten worden bij de warme maaltijd. Oorspronkelijk uit India worden ze tegenwoordig veel gegeten in Oost-Afrika, maar ook steeds meer in West-Europa en de Verenigde Staten.

Je kan ze kant-en-klaar kopen maar ook eenvoudig zelf maken.

Ingrediënten

250 gram volkorenmeel
1 theelepel zeezout
1,8 dl. lauw water
2 eetlepels olijfolie

Bereiding

240 gram van het meel en het zout mengen in een schaal. Het water en de olie erbij gieten en kneden tot een dik deeg.
De rest van het meel op een werkvlak strooien en daarop nog een kwartier het deeg kneden. Tot het glad en veerkrachtig is. Met een vinger in het deeg prikken. Hij moet er schoon uitkomen, anders nog wat meel toevoegen. Een vochtige schone doek erover en een uur laten rusten op kamertemperatuur.

Het deeg verdelen in 8 stukken. Telkens een deel bewerken en de andere afgedekt laten. Rol het stuk tussen de handpalmen tot een balletje. Druk dit plat tot een rondje van ongeveer 1,5 mm dik. Doe dit met alle stukken.
Verwarm een droge gietijzeren pan of bakplaat tot die heet is. Bak de chapaties een voor een tot ze lichtbruin zijn met donkere spikkels, ongeveer 3 à 4 minuten aan elke kant.

Binden

categorieën: Bereidingstechnieken

Het binden, verdikken, van dunne gerechten kan met bindmiddelen gebeuren, maar het kan ook gedaan worden door emulgeren of inkoken.

Bindmiddelen zijn over het algemeen zetmeelhoudend, zoals aardappelmeel, aardappelsago, arrowroot (pijlstaartwortel), bloem of meel, custard, maïzena, tapioca van cassavemeel of aardappel. Maar ook grovere ingrediënten kunnen worden gebruikt, zoals vlokken, grutten of hele graankorrels, stukken aardappel, vermicelli, gort, griesmeel, rijst of havermout.
Van de grovere middelen is meer nodig en het duurt ook langer voor alles gebonden, en gaar, is.

Andere plantaardige bindmiddelen zijn agar-agar, margarine en pectine.