Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gebakken spruitjes

Spruiten

Ingrediënten

- spruitjes
- net zoveel kastanjes als spruitjes
- 1 ui
- olie
- gomasio
- kerrie

Bereiding

Kastanjes inkruisen en ongeveer 10 à 15 min. koken. Pellen, het liefst ook het bruine velletje eraf. In stukjes breken.

De spruitjes schoonmaken en halveren.

In een bakpan of wok olie verwarmen. Ui in ringetjes erbij doen. Dan de gehalveerde spruitjes. Het vuur niet te hoog zetten en blijven roeren. Je kan er nog prei, spitskool en andere groenten bij doen. Na een minuut of 10, 15 de gare kastanjestukjes en knoflook erbij. Kruiden met gomasio en kerrie. Als het droog lijkt te worden of aan dreigt te branden iets water toevoegen.

Serveersuggestie

Serveren met rijst, pompoen- of yofusaus en salade.

Binden

categorieën: Bereidingstechnieken

Het binden, verdikken, van dunne gerechten kan met bindmiddelen gebeuren, maar het kan ook gedaan worden door emulgeren of inkoken.

Bindmiddelen zijn over het algemeen zetmeelhoudend, zoals aardappelmeel, aardappelsago, arrowroot (pijlstaartwortel), bloem of meel, custard, maïzena, tapioca van cassavemeel of aardappel. Maar ook grovere ingrediënten kunnen worden gebruikt, zoals vlokken, grutten of hele graankorrels, stukken aardappel, vermicelli, gort, griesmeel, rijst of havermout.
Van de grovere middelen is meer nodig en het duurt ook langer voor alles gebonden, en gaar, is.

Andere plantaardige bindmiddelen zijn agar-agar, margarine en pectine.