Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-spruitjessalade

Spruiten

Ingrediënten

- 1 grote wortel
- een handvol spruitjes
- 1 prei
- 1/2 blok rooktofu
- 1/2 pak yofu (sojayoghurt)
- 1 teen knoflook
- kruidenzout
- 1 theelepel chilimosterd
- scheutje diksap
- scheut olijfolie

Bereiding

De spruitjes schoonmaken en halveren. Ongeveer een minuut of acht koken, afhankelijk van de grootte. Ze moeten niet heel zacht zijn. De tofu in blokjes snijden en in hete olie knapperig bakken.

De wortel raspen en van de prei een klein wit stukje in hele dunne ringetjes snijden. Mengen.

Een sausje maken van yofu, olie, mosterd, knoflook, kruidenzout en diksap. Dit mengen door de wortel en prei.
Als de spruiten en tofu enigzins zijn afgekoeld kunnen ze er ook door.

Binden

categorieën: Bereidingstechnieken

Het binden, verdikken, van dunne gerechten kan met bindmiddelen gebeuren, maar het kan ook gedaan worden door emulgeren of inkoken.

Bindmiddelen zijn over het algemeen zetmeelhoudend, zoals aardappelmeel, aardappelsago, arrowroot (pijlstaartwortel), bloem of meel, custard, maïzena, tapioca van cassavemeel of aardappel. Maar ook grovere ingrediënten kunnen worden gebruikt, zoals vlokken, grutten of hele graankorrels, stukken aardappel, vermicelli, gort, griesmeel, rijst of havermout.
Van de grovere middelen is meer nodig en het duurt ook langer voor alles gebonden, en gaar, is.

Andere plantaardige bindmiddelen zijn agar-agar, margarine en pectine.