Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Doperwtenburgers

Verse doperwten

Deze burgers worden met verse doperwten of kapucijners gemaakt. Het is niet erg als ze wat ouder zijn, dan moeten ze misschien wel iets langer koken om goed gaar te worden.

Ingrediënten

- 400 gram gare doperwten of kapucijners
- 2 koppen gare rijst of gekookte havervlokken
- 1 kleine ui, fijngehakt
- 1 kleine rode paprika
- 1 verse chilipeper, naar behoefte
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 3 theelepels gedroogde of verse kruiden als oregano, tijm, salie
- zout en peper
- olie

Bereiding

Als je chili wilt gebruiken, verwijder dan de zaadjes en hak de chili fijn.
Doe hetzelfde met de paprika.

Pureer of stamp de erwten.

Meng alle ingrediënten behalve de olie tot een stevige massa.
Vorm met natte handen schijven. Bak deze een paar minuten per kant in een pan met hete olie. Of rooster ze op de barbeque.

Binnenmelk

categorieën: Acties, Bio industrie, Vlees en veeteelt

Van de site binnenmelkvrij.nl

Misschien heb je de afgelopen dagen iets over Binnenmelk gehoord? “Melk van koeien die altijd binnen staan!” was de reclameleus. Via sociale media en e-mail werd gereageerd op dit nieuwe melkproduct, mensen spraken er schande van. En dat is precies wat WSPA wilde bereiken!

WSPA heeft Binnenmelk bedacht. Met een grote abri op het Leidseplein en advertenties in dagblad Trouw presenteerden we Binnenmelk aan het Nederlandse publiek. En die reageerden sterk op dit product: koeien horen niet binnen maar in de wei!

Helaas staan steeds meer koeien hun hele leven binnen. Ondanks dat het merk Binnenmelk gelukkig niet bestaat, worden er in Nederland wel degelijk vele liters binnenmelk geproduceerd. Inmiddels staan zo’n 400.000 Nederlandse melkkoeien het hele jaar op stal en hun aantal blijft groeien. WSPA wil dat alle Nederlandse koeien de wei in kunnen.

Binnenkaas

Het overgrote deel van de melk geproduceerd door binnenkoeien komt in kaas terecht. Binnenkaas dus. Daarom hebben we de Nederlandse kaasproducenten gevraagd om voortaan melk in te kopen van koeien die naar buiten mogen. Als de vraag naar weidemelk toeneemt zullen meer boeren hun koeien weer in de wei laten lopen.

Nu roepen we jou op om onze oproep te steunen en ook aan Nederlandse kaasmakers te vragen om alleen nog maar binnenmelkvrije kaas te produceren. Hoe meer Nederlanders hun kaasmakers een kaart sturen en laten weten dan binnenkaas niet kan, hoe eerder de kaasmakers voor binnenmelkvrij zullen kiezen.
Kies voor binnenmelkvrij en help onze koeien weer in de wei!