Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: zoete aardappelen uit de oven met omega humus

Houmous

Een recept uit het boek Eten als medicijn van Dale Pinnock

Ingrediënten voor 2 personen

 - 2 middelgrote zoete aardappelen
- 1 blik van 400 gram kikkererwten, uitgelekt
- 1 eetlepel sesamzaad
- 2 eetlepels lijnzaadolie
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- sap van 1/2 citroen
- handvol verse peterselie of koriander, grofgehakt (desgewenst)
- zeezout en zwarte peper

Bereiding

Verhit de oven tot 200 graden. Leg de zoete aardappelen op een bakplaat en zet ze 40 minuten in de oven tot ze zacht aanvoelen als je er in knijpt.

Doe intussen de kikkererwten met sesamzaadjes, lijnzaadolie, knoflook en citroensap in een blender of keukenmachine, voeg naar smaak peper en zout toe en hak het tot een gladde humus.

Snijd de gare aardappelen in de lengte doormidden en schep er een flinke klodder van de humus op. strooi er eventueel de kruiden op en zet meteen op tafel.

Binnenmelk

categorieën: Acties, Bio industrie, Vlees en veeteelt

Van de site binnenmelkvrij.nl

Misschien heb je de afgelopen dagen iets over Binnenmelk gehoord? “Melk van koeien die altijd binnen staan!” was de reclameleus. Via sociale media en e-mail werd gereageerd op dit nieuwe melkproduct, mensen spraken er schande van. En dat is precies wat WSPA wilde bereiken!

WSPA heeft Binnenmelk bedacht. Met een grote abri op het Leidseplein en advertenties in dagblad Trouw presenteerden we Binnenmelk aan het Nederlandse publiek. En die reageerden sterk op dit product: koeien horen niet binnen maar in de wei!

Helaas staan steeds meer koeien hun hele leven binnen. Ondanks dat het merk Binnenmelk gelukkig niet bestaat, worden er in Nederland wel degelijk vele liters binnenmelk geproduceerd. Inmiddels staan zo’n 400.000 Nederlandse melkkoeien het hele jaar op stal en hun aantal blijft groeien. WSPA wil dat alle Nederlandse koeien de wei in kunnen.

Binnenkaas

Het overgrote deel van de melk geproduceerd door binnenkoeien komt in kaas terecht. Binnenkaas dus. Daarom hebben we de Nederlandse kaasproducenten gevraagd om voortaan melk in te kopen van koeien die naar buiten mogen. Als de vraag naar weidemelk toeneemt zullen meer boeren hun koeien weer in de wei laten lopen.

Nu roepen we jou op om onze oproep te steunen en ook aan Nederlandse kaasmakers te vragen om alleen nog maar binnenmelkvrije kaas te produceren. Hoe meer Nederlanders hun kaasmakers een kaart sturen en laten weten dan binnenkaas niet kan, hoe eerder de kaasmakers voor binnenmelkvrij zullen kiezen.
Kies voor binnenmelkvrij en help onze koeien weer in de wei!