Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: hutspot

Pastinaak 2

De meeste mensen kennen hutspot als een stamppot van aardappelen, ui en (winter)-wortel, maar het origineel werd niet met aardappelen maar met pastinaak bereid - de aardappel was toendertijd nog helemaal niet bekend als eetbare knol. Onderstaand recept is mijn eigen interpretatie.

Ingrediënten

- 1 grote pastinaak
- 1 winterwortel
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- water
- sojamelk
- plantaardige margarine
- bouillon (poeder of blokje)
- olijfolie
- peper
- zout
- 1 blok tamari- of rooktofu

Bereiding

Snij de ui in ringen, de wortels en de pastinaken in kleine blokjes. Giet de olie in een bakpan en voeg meteen de ui toe. Na een paar minuten op een laag vuur de pastinaak en wortel toevoegen. Het vuur hoger zetten en de groenten een paar minuten roeren zodat ze niet aanbranden. Dan de knoflook toevoegen en heel even meebakken, pas op dat deze niet zwart wordt.
Een bodempje water met bouillon toevoegen zodat alles nog niet onder staat.
Aan de kook laten komen en zachtjes laten stoven tot al het water verdwenen is. Af en toe roeren zodat het gelijkmatig gaar wordt. Opletten dat het niet droogkookt.

In een andere pan de in dobbelsteentjes gesneden tofu hard bakken tot ze knapperig zijn.

Als het mengsel droog is een beetje sojamelk en/of margarine toevoegen. De tofublokjes erdoor roeren en peper en zout naar behoefte toevoegen.

Binnenmelk

categorieën: Acties, Bio industrie, Vlees en veeteelt

Van de site binnenmelkvrij.nl

Misschien heb je de afgelopen dagen iets over Binnenmelk gehoord? “Melk van koeien die altijd binnen staan!” was de reclameleus. Via sociale media en e-mail werd gereageerd op dit nieuwe melkproduct, mensen spraken er schande van. En dat is precies wat WSPA wilde bereiken!

WSPA heeft Binnenmelk bedacht. Met een grote abri op het Leidseplein en advertenties in dagblad Trouw presenteerden we Binnenmelk aan het Nederlandse publiek. En die reageerden sterk op dit product: koeien horen niet binnen maar in de wei!

Helaas staan steeds meer koeien hun hele leven binnen. Ondanks dat het merk Binnenmelk gelukkig niet bestaat, worden er in Nederland wel degelijk vele liters binnenmelk geproduceerd. Inmiddels staan zo’n 400.000 Nederlandse melkkoeien het hele jaar op stal en hun aantal blijft groeien. WSPA wil dat alle Nederlandse koeien de wei in kunnen.

Binnenkaas

Het overgrote deel van de melk geproduceerd door binnenkoeien komt in kaas terecht. Binnenkaas dus. Daarom hebben we de Nederlandse kaasproducenten gevraagd om voortaan melk in te kopen van koeien die naar buiten mogen. Als de vraag naar weidemelk toeneemt zullen meer boeren hun koeien weer in de wei laten lopen.

Nu roepen we jou op om onze oproep te steunen en ook aan Nederlandse kaasmakers te vragen om alleen nog maar binnenmelkvrije kaas te produceren. Hoe meer Nederlanders hun kaasmakers een kaart sturen en laten weten dan binnenkaas niet kan, hoe eerder de kaasmakers voor binnenmelkvrij zullen kiezen.
Kies voor binnenmelkvrij en help onze koeien weer in de wei!