Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pompoensaus

Pompoen1

Ingrediënten

pompoen
olijfolie
sjalot of bosui
knoflook
kerriepoeder
kurkuma
koriander
gember vers (eventueel)
gouillon
shoyu (zoute sojasaus)
water
pindakaas en/of sambal

Bereiding

Elke soort pompoen is hiervoor geschikt. De groene is wat zoeter dan de oranje en de butternut. De (verse) oranje hoeft alleen maar geborsteld te worden, tenzij de schil hard geworden is. Dan wel schillen, net als de groene en de butternut.

Met een lepel de pitten verwijderen. Deze kan je drogen en pellen. Een lastig karweitje, maar ze zijn erg lekker en gezond.

In de pan een beetje olijfolie verwarmen en hierin heel fijn gesnipperde sjalot of bosui en uitgeperste knoflook doen. Goed blijven roeren zodat de knoflook niet aanbrandt. Kerriepoeder, kurkuma, koriander en eventueel wat heel klein gesneden verse gember toevoegen.
Snijd de pompoen in kleine stukken. Doe deze in de pan en voeg water toe. De pompoen mag onder water staan.
Voeg bouillon en een scheutje shoyu toe en laat aan de kook komen. Tijdens het koken regelmatig roeren zodat de pompoen stuk gaat en de saus zacht en romig wordt. Eventueel meer water toevoegen.
Op het laatst kan er naar smaak pindakaas en/of sambal toegevoegd worden.

Serveersuggestie

Pompoensaus is niet alleen lekker bij granen zoals rijst of gierst, maar ook erg smakelijk met pasta.

Biodiversiteit

categorieën: Dieren, Klimaatverandering, Landbouw algemeen, natuur en milieu

biodiversiteit

Biodiversiteit is het totaal aan verschillende plant- en diersoorten in een bepaald gebied. Op aarde zijn ongeveer 4 miljoen soorten levensvormen beschreven, maar er zijn er veel meer doordat lang niet alle soorten insecten, wormen en andere dieren en planten beschreven zijn. Schattingen van biologen gaan tot wel 40 miljoen soorten.
Een achteruitgang van de biodiversiteit betekent een vermindering van het aantal soorten. In de afgelopen 50 jaar alleen al zijn honderdduizenden plant- en diersoorten uitgestorven.

In de eerste 'Monitor Duurzaam Nederland' die 10 februari 2009 gepresenteerd is, staat dat er van de oorspronkelijke biodiversiteit in Nederland nu nog maar 15% over is. Oftewel 85% van de oorspronkelijk in Nederland voorkomende plant- en diersoorten is hier weg of uitgestorven. Wereldwijd is de biodiversiteit nog maar 70% van wat het geweest is.

Volgens de onderzoekers van de Monitor (gemaakt door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het Centraal Planbureau (CPB), het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek, (CBS) in opdracht van het kabinet) is de voornaamste oorzaak voor deze achteruitgang de landbouw.

Teruggang van biodiversiteit kan verschillende oorzaken en gevolgen hebben.

Oorzaken teruggang biodiversiteit

Volgens de onderzoekers van de Monitor is niet alleen landbouw maar ook vlees eten een oorzaak, dus het eten van minder vlees zou de verdere teruggang kunnen helpen voorkomen. Dit is ook goed voor het klimaat.
Andere oorzaken van de teruggang in Nederland zijn de ontbossingen, in vooral het verleden, en de hoge bevolkingsdichtheid.
Ook de verandering van het klimaat, habitatfragmentatie (het oorspronkelijke leefgebied van een organisme wordt opgedeeld in kleinere gebieden door bv. de aanleg van wegen, akkers en steden en ontbossing) en milieuvervuiling, leiden tot het versneld uitsterven van soorten en dus tot een vermindering van de biodiversiteit.

Gevolgen teruggang biodiversiteit

Doordat er steeds minder plant- en diersoorten overblijven, wordt het moeilijker nieuwe medicijnen te vinden en kan het steeds moeilijker worden om schone lucht, grondstoffen en drinkwater te vinden. Een grote soortenrijkdom zorgt voor meer en stabielere ecosystemen. Bossen en moerassen zullen minder CO2 opslaan, wilde verwanten van onze voedingsgewassen zullen met uitsterven worden bedreigd.

Het uitsterven van een soort kan leiden tot het uitsterven van andere soorten en zo een keten aan uitstervingen veroorzaken. Sommige dieren zijn afhankelijk van één soort plant als voedsel; bv. koalaberen (buideldier) eten vrijwel alleen de bladeren van de eucalyptusboom. Als deze boom verdwijnt verdwijnen ook deze dieren.

22 mei is Internationale Dag voor Biodiversiteit.
2010 is het jaar van de biodiversiteit.

Bronnen:

- Monitor Duurzaam Nederland
- Feiten over Biodiversiteit