Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Knollenpot

Pastinaak

Een recept uit de folder 'Vergeten Groenten' van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN).

Ingrediënten, voor 4 personen

- 3 flinke pastinaken (ongeveer een kilo), in stukken
- 4 wortelpeterselies, in repen
- een handvol schorseneren, schoongemaakt en in stukken
- 4 flinke aardperen, in stukken
- 1 kleine pompoen, in stukken
- gemalen komijn
- korianderzaad
- venkelzaad
- zout en peper

Bereiding

Breng water aan de kook en laat hierin de in stukken gesneden knollen 5 tot 7 minuten meekoken.
Verwarm de oven voor op 250 graden C. Leg alle gesneden groenten in een ingevette ovenschaal en schep de kruiden door de groenten.

30 minuten bakken in de oven, halverwege een keer omscheppen.

Biofortificatie

categorieën: Genetische modificatie, Gezond voedsel, Landbouw algemeen, nutriënten

biofortificatie

Biofortificatie is een manier om via veredeling het gehalte aan micronutriënten zoals ijzer, zink en vitamines van gewassen te verhogen. Dit is belangrijk omdat veel mensen tegenwoordig moeite hebben om genoeg mineralen binnen te krijgen of om ze op te nemen.

Zowel in de moderne westerse landen als in ontwikkelingslanden lijden veel mensen aan ondervoeding met betrekking tot mineralen en vitaminen, omdat de kwaliteit van hun voedsel ontoereikend is of omdat hun darmstelsel minder goed werkt. Dit komt voor bij ouderen en mensen met kanker, obesitas en andere ziekten.

Biofortificatie gebeurt door plantenveredeling en door genetische modificatie. Een voorbeeld van dat laatst is de zogenaamde Golden Rice. Een rijstsoort die meer vitamine A bevat dan de oorspronkelijke soort.
Een verschil met de meeste genetisch gemodificeerde planten is dat bij biofortificatie de planten meer nutriënten zelf aanmaken in plaats van dat ze toegevoegd worden. Dit laatste is wel het geval bij de Golden Rice, bij deze rijstsoort zit extra betacaroteen in het binnenste van de korrel. Die betacaroteen wordt aangemaakt door genen uit de narcis en een bacterie, die samen met een plantenvirus zijn ingebouwd.
Over dit product is lang niet iedereen even enthousiast.

Biofortificatie wordt nog niet op uitgebreide schaal toegepast. Veredeling is vooral gericht op kwantiteit (hogere opbrengsten) en niet op kwaliteit.

In Nederland is met name Louise Fresco een voorstander van deze techniek.

Kanttekening

Het is maar de vraag of deze technische benadering van de productie van voedsel zo geweldig is. Natuurlijk is het goed als meer mensen de beschikking krijgen over gezond en volwaardig voedsel maar of steeds meer gesleutel het antwoord is durf ik te betwijfelen.
Een reden waarom voedingsmiddelen steeds minder voedingsstoffen bevatten is de uitputting van de bodem door met name de moderne landbouw en het daaraan gekoppelde gebruik van kunstmest, pesticiden en andere chemische middelen en het verarmen van de bodem door erosie. Een uitgeputte bodem zal de planten die erop groeien ook minder voedingsstoffen mee kunnen geven.
Daarom zou het misschien zinniger zijn om hier iets aan te doen.

Bronnen

- Nederlands Platform Gentechnologie
- Noorderlicht
- Wikipedia