Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gierst met pompoenschotel

Pompoen1

Ingrediënten

gierst

groene pompoen
ui
prei
wortel
knoflook
cashewnoten (het liefst ongezouten en ongebrand)
bouillon
kerrie
currypasta (naar eigen smaak pittig of minder pittig)
koriander (gedroogd)
olie

Bereiding

De gierst aan de kook brengen met ruim twee keer zoveel water met bouillon. Na tien minuten koken wegzetten in hooikist of bed.

Groene pompoen schillen en in stukken snijden, ongeveer een vierkante cm, het luistert niet heel erg nauw. Opzetten met niet te veel water. De bedoeling is dat al het water verdwenen is op het moment dat de pompoen heel zacht is geworden. Eventueel tijdens het koken water toevoegen. Bouillon, kerry, koriander en currypasta meekoken. Af en toe roeren zodat alle stukken pompoen regelmatig onder water komen te staan en alles gelijktijdig gaart.

In een bakpan olie doen en vrijwel meteen de kleingesneden ui, prei en wortel toevoegen. Iets later de knoflook erbij. Het vuur laag laten en onder af en toe omscheppen in ongeveer een kwartier gaar laten worden zonder het echt te bakken, eventueel wat vocht toevoegen als het te hard gaat. Op het laatst de gehakte cashewnoten erbij.

Tenslotte de supergare, uit elkaar vallende, pompoenprut hierbij doen en alles goed door elkaar roeren. De gierst uit bed halen en alles opdienen.

Biofortificatie

categorieën: Genetische modificatie, Gezond voedsel, Landbouw algemeen, nutriënten

biofortificatie

Biofortificatie is een manier om via veredeling het gehalte aan micronutriënten zoals ijzer, zink en vitamines van gewassen te verhogen. Dit is belangrijk omdat veel mensen tegenwoordig moeite hebben om genoeg mineralen binnen te krijgen of om ze op te nemen.

Zowel in de moderne westerse landen als in ontwikkelingslanden lijden veel mensen aan ondervoeding met betrekking tot mineralen en vitaminen, omdat de kwaliteit van hun voedsel ontoereikend is of omdat hun darmstelsel minder goed werkt. Dit komt voor bij ouderen en mensen met kanker, obesitas en andere ziekten.

Biofortificatie gebeurt door plantenveredeling en door genetische modificatie. Een voorbeeld van dat laatst is de zogenaamde Golden Rice. Een rijstsoort die meer vitamine A bevat dan de oorspronkelijke soort.
Een verschil met de meeste genetisch gemodificeerde planten is dat bij biofortificatie de planten meer nutriënten zelf aanmaken in plaats van dat ze toegevoegd worden. Dit laatste is wel het geval bij de Golden Rice, bij deze rijstsoort zit extra betacaroteen in het binnenste van de korrel. Die betacaroteen wordt aangemaakt door genen uit de narcis en een bacterie, die samen met een plantenvirus zijn ingebouwd.
Over dit product is lang niet iedereen even enthousiast.

Biofortificatie wordt nog niet op uitgebreide schaal toegepast. Veredeling is vooral gericht op kwantiteit (hogere opbrengsten) en niet op kwaliteit.

In Nederland is met name Louise Fresco een voorstander van deze techniek.

Kanttekening

Het is maar de vraag of deze technische benadering van de productie van voedsel zo geweldig is. Natuurlijk is het goed als meer mensen de beschikking krijgen over gezond en volwaardig voedsel maar of steeds meer gesleutel het antwoord is durf ik te betwijfelen.
Een reden waarom voedingsmiddelen steeds minder voedingsstoffen bevatten is de uitputting van de bodem door met name de moderne landbouw en het daaraan gekoppelde gebruik van kunstmest, pesticiden en andere chemische middelen en het verarmen van de bodem door erosie. Een uitgeputte bodem zal de planten die erop groeien ook minder voedingsstoffen mee kunnen geven.
Daarom zou het misschien zinniger zijn om hier iets aan te doen.

Bronnen

- Nederlands Platform Gentechnologie
- Noorderlicht
- Wikipedia