Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pompoen-bonenragout

Pompoenen

Gebaseerd op een recept uit Puur vegetarisch van Peter Berley.


Ingrediënten

- 200 gram gedroogde bonen (of neem een blik of pot butterbeans, cannellinibonen of witte bonen)
- 3 el olijfolie
- 1 grote ui
- pond pompoen, eventueel geschild, in grove stukken gesneden
- 3 tenen knoflook, geperst
- stukje gemberwortel van ongeveer 2 cm, geschild en geperst (in knoflookpers)
- 2 blikken (400 gram) tomaten in stukjes
- kaneelpoeder of een stokje van 5 cm
- zout en peper

Bereiding

Week en kook de gedroogde bonen volgens de aanwijzingen.

Verwarm de olie in een zware bakpan (liefst gietijzer) met een dikke bodem op halfhoog vuur. Fruit hierin de ui met een snufje zout tot hij glazig is. Voeg dan de pompoen, de knoflook en de gember toe en bak ongeveer 5 minuten op een laag vuur.

Voeg de tomaten met het sap toe en breng aan de kook. Voeg de bonen en de kaneel toe.
Op een laag vuur laten koken tot de pompoen gaar is, voeg eventueel water toe.

Verwijder het kaneelstokje en voeg naar smaak zout en peper toe.

Serveersuggestie

Berley serveert dit gerecht met polenta, maar het combineert ook goed met een ander graan of met brood.
Ook een knoflooksaus is hier lekker bij.

Blaadjesjagers

categorieën: Alternatieve landbouw, Meningen, Permacultuur, Tuinieren

blaadjesjagers_vangst_(foto: Lucas Brouns)

Door Maranke
8 november 2010

Mijn vriend en ik zijn al een aantal jaren blaadjesjager. Als het herfst wordt dan is het altijd weer spannend in hoeverre de gemeentelijke bladblazers, veegwagentjes e.d. ons voor zijn of niet, maar wij gaan elke herfst op blaadjesjacht. Gewapend met bezem, fietskar en vuilniszakken gaan we de straat op, op zoek naar eenzame hoopjes afgevallen bladeren.

Die vegen we bij elkaar, stoppen ze in de zakken, stampen we eens flink aan, en binden we op de fietskar. Vervolgens mulchen we hier ons achtertuintje mee, zodat deze voorzien wordt van lokale voedingsstoffen. Hierdoor hoeven we geen potgrond, afkomstig van afgegraven hoogveengebieden, meer aan te voeren om ons voer (de groenten en het fruit in onze stadstuin) van voer te voorzien. Dit is een kleine moeite en je bent even lekker buiten bezig, heerlijk!