Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pittige lentekoolstoofschotel

Kokosolie

Ingrediënten voor 2 personen:

- flinke scheut olijf- of sesamolie
- 1 eetlepel kokosvet (kokosolie)
- 8 bladeren palmkool
- 4 grote bladeren spitskool
- 2 bosuien, in ringetjes
- 2 flinke handen snijbiet
- 1 eetlepel gomasio
- 1 eetlepel currypasta (let op ze zijn lang niet allemaal vega, die op de foto iig wel )
- 1 hand ongezouten cashewnootjes
- 300 gram verse doperwten (in de dop)
- 20 gram santen (coconut creamed, biona organic)
- snufje zout naar smaak

Bereiding

Verwarm de olie en kokosvet langzaam in een hapjespan, voeg de bosui meteen toe en laat dit zachtjes garen.
De doperwten doppen.

Van de de bladeren van de palmkool en spitskool de nerven verwijderen, de bladeren in repen snijden en wassen. Deze dan met het aanhangende water in de pan doen. Even roeren. Daarna hetzelfde met de snijbiet.
de (rauwe) doperwten, gomasio, cashewnootjes, currypasta, santen en het zout toevoegen. Eventueel wat extra water als het droog lijkt te staan.

Vuur even hoog zetten zodat alles goed heet wordt, blijven roeren. Dan vuur laag, deksel op de pan.
Het is klaar als de ertjes gaar zijn.

Wie dat wil kan een salade, rijst en/of aardappelen erbij eten. Of iets anders natuurlijk.

Blaadjesjagers

categorieën: Alternatieve landbouw, Meningen, Permacultuur, Tuinieren

blaadjesjagers_vangst_(foto: Lucas Brouns)

Door Maranke
8 november 2010

Mijn vriend en ik zijn al een aantal jaren blaadjesjager. Als het herfst wordt dan is het altijd weer spannend in hoeverre de gemeentelijke bladblazers, veegwagentjes e.d. ons voor zijn of niet, maar wij gaan elke herfst op blaadjesjacht. Gewapend met bezem, fietskar en vuilniszakken gaan we de straat op, op zoek naar eenzame hoopjes afgevallen bladeren.

Die vegen we bij elkaar, stoppen ze in de zakken, stampen we eens flink aan, en binden we op de fietskar. Vervolgens mulchen we hier ons achtertuintje mee, zodat deze voorzien wordt van lokale voedingsstoffen. Hierdoor hoeven we geen potgrond, afkomstig van afgegraven hoogveengebieden, meer aan te voeren om ons voer (de groenten en het fruit in onze stadstuin) van voer te voorzien. Dit is een kleine moeite en je bent even lekker buiten bezig, heerlijk!