Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: spaghetti met rucola

Rucola

Ingrediënten

200 gram spaghetti
2 teentjes knoflook
200 gram rucola
2 tomaten
2 eetlepels olijfolie
60 milliliter groentebouillon
3 eetlepels balsamicoazijn
0,5 theelepel zout
gemalen peper
eventueel 80 gram gistvlokken
60 gram pijnboompitten

Bereiding

Kook de spaghetti volgens gebruiksaanwijzing. Giet 'm af en laat 'm uitlekken. Doe terug in de pan en houd 'm warm.

Pel en pers de teentjes knoflook, was de rucola en slinger 'm droog. Scheur de blaadjes in stukken.

Was de tomaten en snij ze in stukken.

Verhit de olijfolie en bak hierin de knoflook. Voeg de bouillon, de azijn, peper en zout toe en breng alles aan de kook.

Neem de pan van het vuur en roer er de pasta, rucola en blokjes tomaat door.

Verdeel de spaghetti over vier borden en bestrooi 'm met gistvlokken en pijnboompitten; serveer direct.

Blaadjesjagers

categorieën: Alternatieve landbouw, Meningen, Permacultuur, Tuinieren

blaadjesjagers_vangst_(foto: Lucas Brouns)

Door Maranke
8 november 2010

Mijn vriend en ik zijn al een aantal jaren blaadjesjager. Als het herfst wordt dan is het altijd weer spannend in hoeverre de gemeentelijke bladblazers, veegwagentjes e.d. ons voor zijn of niet, maar wij gaan elke herfst op blaadjesjacht. Gewapend met bezem, fietskar en vuilniszakken gaan we de straat op, op zoek naar eenzame hoopjes afgevallen bladeren.

Die vegen we bij elkaar, stoppen ze in de zakken, stampen we eens flink aan, en binden we op de fietskar. Vervolgens mulchen we hier ons achtertuintje mee, zodat deze voorzien wordt van lokale voedingsstoffen. Hierdoor hoeven we geen potgrond, afkomstig van afgegraven hoogveengebieden, meer aan te voeren om ons voer (de groenten en het fruit in onze stadstuin) van voer te voorzien. Dit is een kleine moeite en je bent even lekker buiten bezig, heerlijk!