Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: chutney van perzik en tomaat

Tomaatjes

Recept van Barbara
Genoeg voor ongeveer 3 potten.

Ingredienten en benodigdheden

- 800 gram perzik - ik had hollandse
- 400 gram tomaten - ik gebruikte trostomaten
- 1/2 (dikke) rode ui - fijngesneden
- 1 laurierblad
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels (appel)azijn
- 50 gram sjalotjes -> fijngesneden
- 1 grote appel in stukjes
- 1 (ruime) theelepel kerriepoeder
- pijpkaneel, ca. 6 cm.
- 1,5 dl inmaakazijn
- 3/4 theelepel kruidnagelpoeder
- 200 gram lichtgele basterdsuiker (of 50 gram fructose)

- schone (uitgekookte) glazen potten met goede deksels.
- pan met dikke bodem. - ik gebruik een gietijzeren braadpan
- normale pan.
- vergiet
- houten plank om de gevulde kokendhete potten op zijn kop te zetten en af te laten koelen.
- mesje
- roerlepel van kunststof of hout
- kleine soeplepel of andere komvormige lepel voor het overhevelen in de glazen potjes.

Bereiding

1. Het schillen en ontvellen van perzik en tomaat.
Ruime pan water aan de kook brengen. Perziken er in leggen en na ca 1 minuut eruit halen, in het vergiet leggen en meteen onder de koude kraan afspoelen.
Tomaten inkruisen en 35 a 40 seconden in het kokende water leggen, eruit halen, in de vergiet doen en meteen onder de koude kraan afspoelen.
De perziken en de tomaten zijn nu gemakkelijk te ontvellen/schillen.

2. Het maken van de chutney
Snijd de perziken en tomaten in stukjes. Doe ze in de dikke bodempan met de suiker, ui, sjalot, kerrie, kruidnagel, appel, kaneel, zout, azijn. Breng het geheel al roerend aan de kook. Zet de pan op het kleinste pitje (spaarbrander) en laat de massa heel langzaam indikken. Regelmatig roeren. Het kan wel 1,5 uur duren. (heb je geen spaarbrander, houd de pan dan extra goed in de gaten. ik neem aan dat de indiktijd dan minder is, en dat je frequenter moet roeren)

3. Overhevelen in de potten.
Schep de kokendhete chutney in de glazen potten; maak ze goed vol sluit de ze meteen af en zet ze op de kop op de plank. Laat ze vacuüm trekken en afkoelen.

Blauwe aardappel

categorieën: producten

blauweaardappelchips blauweaardappel

Enkele soorten zijn de Vitelotte, de Blue Potato, oorspronkelijk uit Amerika, en de truffelaardappel.

Van de blauwe aardappels heb je er die alleen een blauwe schil hebben, maar van binnen wit zijn; je hebt er die van buiten en van binnen blauw zijn, maar die tijdens het koken wit worden. En je hebt soorten die van buiten en van binnen blauw zijn en dat ook blijven tijdens het koken. Het blauw is trouwens vaak meer een soort paars.

Het Amerikaanse bedrijf Terra, dat sinds 1990 biologische groente- en aardappelchips maakt, verkoopt chips van deze aardappels. De aardappels voor deze chips komen uit Peru.

Blauwe aardappels bevatten veel magnesium, een mineraal waar vrouwen tijdens de menstruatie extra behoefte aan kunnen hebben.

In Nederland zijn blauwe aardappels te koop bij onder andere:

Fijntuinderij Prinssen
Hoogeveenseweg 7
7921 PC Zuidwolde
Tel: 0528-370411

Biologisch Tuinbouwbedrijf 'n Groene Kans
Groenekanseweg 142
3737 AJ Groenekan
Tel:0346-574636
info@groenekans.nl