Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-radijsjes-puree

Wortel

Deze puree kan net als andere groente- en peulvruchten-purees en smeersels gebruikt worden als onderdeel in de warme maaltijd, maar ook als broodbeleg of als dipsaus. Je kan 'm dikker of vloeibaarder maken door te variëren met de hoeveelheid olijfolie.
Onderstaand gerecht kan gegeten worden van het vroege voorjaar tot in de zomer.

Ingrediënten

- 250 gram jonge worteltjes
- 250 gram radijsjes
- 2 uien
- stukje gemberwortel, geschild
- theelepel kerriepoeder of andere kruiden naar smaak
- olijfolie
- zout en peper

Bereiding

Maak de wortels en de radijsjes schoon, schil de uien en snijd alles in stukken. Kook ze gaar in een bodempje water, dit duurt een minuut of 10.
Laat ze uitlekken en bewaar het vocht voor bv. een bouillon.

Rasp de gemberwortel en fruit dit met de kruiden in een beetje olie.

Meng alle ingrediënten met een vork of een staafmixer. Giet meer olie erbij om een smeuïger smeerseltje te krijgen.

Bloed

categorieën: films

Dinanda Luttikhedde en Nelleke Koop volgden de kunstenaars Sjef Meijman en Elles Kiers met een van hun varkens naar het slachthuis, waar ze hun dierbare Bom lieten afmaken. Drie dagen later haalden ze Bom in twee helften op, om het slachten vanaf daar eigenhandig voort te zetten. In de film zien we hoe het levende dier verandert in een worst om uiteindelijk in de mond van de mens te verdwijnen.

De film Bloed laat alles zien wat je in de film Goddelijk Varken niet te zien krijgt, het daadwerkelijk slachten van een varken. Kijken waar het vlees dat we eten vandaan komt en hoe het op ons bord terecht komt. Want vlees is lekker, maar de karbonades groeien niet aan de boom maar aan een beest en als we dat onthouden is het eten van vlees opeens een hele andere aangelegenheid. Wel voor de mensen met sterke magen.