Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: oliekoek

Olijfolie

Een oliekoek is een variant op de bekende boterkoek.


Ingrediënten

700 gram gebuild meel
250 ml olie
400 gram rijstestroop
½ theelepel zout
geraspte citroenschil
2 eetlepels water

Bereiding

Alles met elkaar mengen en in een ingevette springvorm doen.
Bakken in de voorverwarmde oven op 225 graden, ongeveer 25 minuten.

Bloed

categorieën: films

Dinanda Luttikhedde en Nelleke Koop volgden de kunstenaars Sjef Meijman en Elles Kiers met een van hun varkens naar het slachthuis, waar ze hun dierbare Bom lieten afmaken. Drie dagen later haalden ze Bom in twee helften op, om het slachten vanaf daar eigenhandig voort te zetten. In de film zien we hoe het levende dier verandert in een worst om uiteindelijk in de mond van de mens te verdwijnen.

De film Bloed laat alles zien wat je in de film Goddelijk Varken niet te zien krijgt, het daadwerkelijk slachten van een varken. Kijken waar het vlees dat we eten vandaan komt en hoe het op ons bord terecht komt. Want vlees is lekker, maar de karbonades groeien niet aan de boom maar aan een beest en als we dat onthouden is het eten van vlees opeens een hele andere aangelegenheid. Wel voor de mensen met sterke magen.