Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel bloemkoolschotel

Aardappel

Ingrediënten

3 el slaolie
500 gram aardappels, geschild en in blokjes
1 kleine bloemkool, in kleine roosjes
1 el verse gehakte gember
1 teentje knoflook, gehakt
100 gram doperwten (diepvries)
100 ml yofu naturel
1 tl kurkuma
1 tl kerriepoeder
1 tl cayennepeper
200 ml water
sap van halve citroen
zout

Bereiding

Verhit de olie in een grote braadpan. Voeg de bloemkoolroosjes toe en roerbak deze tot ze beginnen te bruinen. Haal ze uit de pan.
Doe de gember en knoflook in de achtergebleven olie en fruit deze 30 seconden. Voeg de aardappels toe en de kruiden. Roerbak tot de aardappels beginnen te bruinen en voeg dan de bloemkoolroosjes en het water toe. Sluit de pan en laat ongeveer 8 minuten stoven.

Controleer of alles gaar is (de bloemkool moet slechts beetgaar zijn) en voeg dan de yofu, de doperwten en citroensap toe. Laat nog 2 minuten sudderen en maak op smaak af met zout.

Bodemboeren

categorieën: Alternatieve landbouw, films

Bodemboeren is een Nederlandse documentaire van 40 minuten over agrarische koplopers in het duurzame beheer van de levende bodem.

Vijf eigenwijze Nederlandse boeren doken met een kleine filmploeg letterlijk hun bodem in, en vertellen waarom en hoe zij voortdurend experimenteren en observeren om die duurzamer te beheren. Samen verzetten zij de bakens tot een grondig ‘nieuw bodemverhaal’. Daarin is duurzame voedselproductie meer dan verliezen compenseren en bedreigingen afwenden. Met oude, soms vergeten, en nieuwe, soms verrassende kennis bouwen zij pro-actief aan hun natuurlijke kapitaal: een bruisend bodemleven met voldoende lucht, water, koolstof en mineralen.

Bodemboeren is een productie van Joris van der Kamp en Fransjan de Waard, en kwam tot stand dankzij de samenwerking met anderen.