Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: indiase linzen met wilde groenten

Zevenblad1

Een recept uit het boek Van Nature van Ria Loohuizen.

Ingrediënten

- 150 gram groene of bruine linzen
- 3 sjalotten, fijngehakt
- 1 teen knoflook, gesnipperd
- 4 eetlepels olijfolie
- 750 gram wilde groenten, bv. zuring, zevenblad, weegbree, wilde kool, melkdistel of dovenetel
- 3/4 liter groentebouillon
- 1 1/2 theelepel geelwortelpoeder (kurkuma)
- 1 eetlepel korianderzaad
- 2 theelepels gemalen gemberwortel
- 3/4 theelepel chilipoeder
- 2 theelepels mosterdzaad
- zout en peper

Bereiding

Kook de linzen in de bouillon met eventueel nog wat zout en peper.

Was de groenten en laat ze uitlekken.

Fruit eerst de ui en na een paar minuten ook de knoflook met alle specerijen in de olijfolie tot ze glazig zijn, en roer dan de groenten erdoor. Laat ze even slinken.

Voeg de linzen met de eventuele overgebleven bouillon bij de groenten.

Bodemboeren

categorieën: Alternatieve landbouw, films

Bodemboeren is een Nederlandse documentaire van 40 minuten over agrarische koplopers in het duurzame beheer van de levende bodem.

Vijf eigenwijze Nederlandse boeren doken met een kleine filmploeg letterlijk hun bodem in, en vertellen waarom en hoe zij voortdurend experimenteren en observeren om die duurzamer te beheren. Samen verzetten zij de bakens tot een grondig ‘nieuw bodemverhaal’. Daarin is duurzame voedselproductie meer dan verliezen compenseren en bedreigingen afwenden. Met oude, soms vergeten, en nieuwe, soms verrassende kennis bouwen zij pro-actief aan hun natuurlijke kapitaal: een bruisend bodemleven met voldoende lucht, water, koolstof en mineralen.

Bodemboeren is een productie van Joris van der Kamp en Fransjan de Waard, en kwam tot stand dankzij de samenwerking met anderen.