Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: zomerse groentestoofpot

Spinazie

Ingrediënten

olie
ui in snippers of ringen
wortel in stukjes of schijven
snijboon in stukjes
knoflook
kerriepoeder
chilipoeder
verse spinazieblaadjes (veel)
shoyu (zoute sojasaus)
water

Bereiding

Olie in een grote bakpan gieten. Meteen alles behalve de spinazie, de shoyu en het water toevoegen. Gas hoog zetten en onder voortdurend roeren lekker bakken. Dit hoeft maar een paar minuten.

Het vuur laag zetten en shoyu en water toevoegen. Deksel op de pan en zo'n 15 minuten laten sudderen. Af en toe kijken of het niet droogkookt, dan wat water toevoegen.

Na 15 minuten de gewassen spinazieblaadjes erop leggen, (als het te veel is even doorroeren, het slinkt vanzelf) het deksel er weer op en nog 5 minuten laten staan.

Serveersuggestie

Een yofuknoflooksaus erbij en gierst.

Boerkozen

categorieën: Landbouw algemeen

Boerkozen waren oorspronkelijk hoveniers, boeren, die vanaf een gegeven moment een beetje van alles teelden en dus ook groenten. Zij vormden een ambacht en werkten oorspronkelijk in het broek in de stad Brussel. Later teelden ze buiten de standmuren en namen de nabijgelegen dorpelingen hun taak over. Zij verkochten hun waar op de markt op basis van een ‘vertrouwelijk gesprek’: de oude wijze van markten.

Bron en meer informatie
index.php/alle-artikelen/304-boerkoos-hovenier">waverlandsedingen.be