Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: herfsttoetje

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 8 speculaasjes
- 1 rijpe peer, doyenne de comice
- 1 pakje sojaslagroom
- scheutje ahornsiroop

Bereiding

Het pakje slagroom ongeopend een uur in de koelkast of, met koud weer, buiten zetten.

De speculaasjes verkruimelen.

De peer schillen en in kleine blokjes snijden.

Meng alle ingrediënten, behalve de ahornsiroop, met elkaar in een schaal en zet dit nog minimaal een uur in de koelkast.

Hierna kan je er bolletjes van scheppen en deze opdienen met ahornsiroop eroverheen gegoten.

Boomui

categorieën: Koken en eten, producten

boomui

Boomui of Egyptische ui (Egyptian walking onion) (Allium cepa var. Viviparum) is een meerjarige looksoort die als bijzonderheid heeft dat op de uiteinden van de stengels ook kleine uitjes groeien. Deze kan je gebruiken om nieuwe planten te kweken, maar je kan ze ook eten.
Als je niets met deze broedbolletjes doet, vallen ze van de plant en gaan ze wortelen.

Naast de voedzame en medicinale eigenschappen is de boomui ook een goede bijenplant.