Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: risotto

Spinazie

Risotto is een rijstgerecht dat meestal met een speciaal soort rijst - arborio - klaargemaakt wordt. Deze rijstsoort is zo geschikt omdat hij heel kleverig wordt en toch van binnen stevig blijft. Sommige mensen hebben het idee dat hij van binnen ongaar blijft, dus laten ze de rijst langer koken dan aangegeven staat. Op het pak wordt een hoeveelheid van 100 gram rijst en 0,25 liter bouillon per persoon aangegeven, maar om het gaarder te krijgen is het mogelijk om de hoeveelheid vocht te verhogen en de rijst langer te laten koken.

Ingrediënten

arborio rijst
olijfolie
bouillon
ui
knoflook
wortel
bieslook (gedroogd)
dille (gedroogd)
gistvlokken
doperwten (diepvries.dan wel ontdooid, of potje, Als je dit gerecht in de zomer maakt natuurlijk vers!)
veel blaadjes bv. spinazie, veldsla of iets anders dat vers te krijgen is

Bereiding

Bak de ui, wortel en knoflook in de olie. Gebruik een pan met een dikke bodem. Ongeveer 10 minuten bakken op een niet te hoog vuur, de knoflook mag niet aanbranden. Roer ondertussen de bieslook en dille erdoor.

Hierna de rijst (ongekookt) erbij doen en blijven roeren. Weer ongeveer 10 minuten. Daarna beetje bij beetje de, hete, bouillon toevoegen. Blijven roeren, dit is echt een gerecht waar je continu bij moet blijven om te roeren. Net zo lang doorgaan tot de bouillon bijna op is of totdat jij vindt dat de rijst bijna gaar genoeg is. Dan de doperwten, de gistvlokken en de blaadjes erdoor roeren tot alles goed heet is.

Serveersuggestie

Opdienen met een salade en bv. gebakken pompoen of pastinaak.

Bosbes

categorieën: producten

blauwe_bosbes (foto: Gwen Rijsdijk)

Vaccinium.

Dit geslacht kent nogal wat soorten met eetbare besvruchten. Sinds lange tijd vormen deze een bron van voedsel en vitaminen voor (vroeger) met name veel nomadische volken in Europa en Noord-Amerika. De bosbes behoort tot de familie van de heidekruidachtigen (Ericaceae). Hieronder vallen bij voorbeeld ook de struikheide en dopheide, de rododendrons en de azalea’s. Vrijwel allemaal dwergstruiken die laag bij de grond blijven en vooral voorkomen op zure bodems in gematigde streken, zowel op het noordelijk als op het zuidelijk halfrond.

Enkele soorten zijn:
- Rode bosbes of vossebes (Vaccinium vitis idaea)
- Blauwe bosbes of bosbes (Vaccinium myrtillus)
- Blauwe bes of trosveenbes (Vaccinium corymbosum)
- Cranberry of grote veenbes (Vaccinium macrocarpum)
- Rijsbes (Vaccinium uliginosum)
- Veenbes (Vaccinium oxycocus)