Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: indiase linzen met wilde groenten

Zevenblad1

Een recept uit het boek Van Nature van Ria Loohuizen.

Ingrediënten

- 150 gram groene of bruine linzen
- 3 sjalotten, fijngehakt
- 1 teen knoflook, gesnipperd
- 4 eetlepels olijfolie
- 750 gram wilde groenten, bv. zuring, zevenblad, weegbree, wilde kool, melkdistel of dovenetel
- 3/4 liter groentebouillon
- 1 1/2 theelepel geelwortelpoeder (kurkuma)
- 1 eetlepel korianderzaad
- 2 theelepels gemalen gemberwortel
- 3/4 theelepel chilipoeder
- 2 theelepels mosterdzaad
- zout en peper

Bereiding

Kook de linzen in de bouillon met eventueel nog wat zout en peper.

Was de groenten en laat ze uitlekken.

Fruit eerst de ui en na een paar minuten ook de knoflook met alle specerijen in de olijfolie tot ze glazig zijn, en roer dan de groenten erdoor. Laat ze even slinken.

Voeg de linzen met de eventuele overgebleven bouillon bij de groenten.

Bosbes

categorieën: producten

blauwe_bosbes (foto: Gwen Rijsdijk)

Vaccinium.

Dit geslacht kent nogal wat soorten met eetbare besvruchten. Sinds lange tijd vormen deze een bron van voedsel en vitaminen voor (vroeger) met name veel nomadische volken in Europa en Noord-Amerika. De bosbes behoort tot de familie van de heidekruidachtigen (Ericaceae). Hieronder vallen bij voorbeeld ook de struikheide en dopheide, de rododendrons en de azalea’s. Vrijwel allemaal dwergstruiken die laag bij de grond blijven en vooral voorkomen op zure bodems in gematigde streken, zowel op het noordelijk als op het zuidelijk halfrond.

Enkele soorten zijn:
- Rode bosbes of vossebes (Vaccinium vitis idaea)
- Blauwe bosbes of bosbes (Vaccinium myrtillus)
- Blauwe bes of trosveenbes (Vaccinium corymbosum)
- Cranberry of grote veenbes (Vaccinium macrocarpum)
- Rijsbes (Vaccinium uliginosum)
- Veenbes (Vaccinium oxycocus)