Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-sinaasappelsoep

Sinaasappel

Ingrediënten

- 1 grote aardappel
- 1 grote ui
- 1 sinaasappel (sap en geraspte schil, dus zorg dat het biologisch is)
- 4 middelgrote wortelen
- 3,5 dl bouillon
- sojaroom
- peterselie

Bereiding

Fruit de ui glazig. Doe er dan de aardappel in blokjes bij. Vervolgens voeg je de wortel toe en fruit alles nog eventjes.
Dan de bouillon erbij, het sinaasappelsap en de geraspte sinaasappelschil.
Kook zachtjes tot de groenten gaar zijn.
Pureer dan de soep en giet er een scheut sojaroom bij en eventueel wat peterselie (en/of anijs).

Bosbes

categorieën: producten

blauwe_bosbes (foto: Gwen Rijsdijk)

Vaccinium.

Dit geslacht kent nogal wat soorten met eetbare besvruchten. Sinds lange tijd vormen deze een bron van voedsel en vitaminen voor (vroeger) met name veel nomadische volken in Europa en Noord-Amerika. De bosbes behoort tot de familie van de heidekruidachtigen (Ericaceae). Hieronder vallen bij voorbeeld ook de struikheide en dopheide, de rododendrons en de azalea’s. Vrijwel allemaal dwergstruiken die laag bij de grond blijven en vooral voorkomen op zure bodems in gematigde streken, zowel op het noordelijk als op het zuidelijk halfrond.

Enkele soorten zijn:
- Rode bosbes of vossebes (Vaccinium vitis idaea)
- Blauwe bosbes of bosbes (Vaccinium myrtillus)
- Blauwe bes of trosveenbes (Vaccinium corymbosum)
- Cranberry of grote veenbes (Vaccinium macrocarpum)
- Rijsbes (Vaccinium uliginosum)
- Veenbes (Vaccinium oxycocus)