Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: winterwraps

Ingrediënten

- 150 gram knolselderij
- 150 gram wortel
- 100 gram venkel
- 100 gram ijsbergsla
- 200 gram rooktofu
- 250 gram (halve beker) yofu (sojayoghurt)
- 1 kleine ui
- 1 teen knoflook
- scheutje olijfolie
- beetje citroensap
- peper en zout naar smaak
- 4 wraps

Bereiding

Snij de rooktofu in dobbelsteentjes en bak ze krokant aan alle kanten. Zet opzij.

Schil de knolselderij en was de wortel en venkel. Snijd deze groenten in blokjes of reepjes. Stoom ze dan ongeveer 10 minuten boven kokend water.
Snijd of scheur de ijsbergsla in reepjes en doe deze in een apart bakje.

Ondertussen in een grote schaal de yofu, de gesnipperde ui, de geperste knoflook, olijfolie, citroensap, peper en zout mengen. Hier de gestoomde groenten en de gebakken rooktofu doorroeren.

De wraps bakken volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Aan tafel de wraps beleggen met het yofu-groentemengsel en de ijsbergsla.
Oprollen en opeten.

Bosbes

categorieën: producten

blauwe_bosbes (foto: Gwen Rijsdijk)

Vaccinium.

Dit geslacht kent nogal wat soorten met eetbare besvruchten. Sinds lange tijd vormen deze een bron van voedsel en vitaminen voor (vroeger) met name veel nomadische volken in Europa en Noord-Amerika. De bosbes behoort tot de familie van de heidekruidachtigen (Ericaceae). Hieronder vallen bij voorbeeld ook de struikheide en dopheide, de rododendrons en de azalea’s. Vrijwel allemaal dwergstruiken die laag bij de grond blijven en vooral voorkomen op zure bodems in gematigde streken, zowel op het noordelijk als op het zuidelijk halfrond.

Enkele soorten zijn:
- Rode bosbes of vossebes (Vaccinium vitis idaea)
- Blauwe bosbes of bosbes (Vaccinium myrtillus)
- Blauwe bes of trosveenbes (Vaccinium corymbosum)
- Cranberry of grote veenbes (Vaccinium macrocarpum)
- Rijsbes (Vaccinium uliginosum)
- Veenbes (Vaccinium oxycocus)