Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gomasio

Gomasio

Gomasio is een mengsel van 5% zeezout en 95% geroosterde sesamzaadjes. Het wordt onder andere gebruikt om sauzen en soepen hartiger te maken, en als broodbeleg. Het is ook heerlijk over gebakken groenten als pompoen, pastinaak en dergelijke.

Het is te koop in biowinkels, maar je kan het ook zelf maken.

Zelf maken
Ingrediënten

8 -16 eetlepels sesamzaad
1 eetlepel wit zeezout

Bereiding

Was het sesamzaad zodat er geen steentjes en andere ongerechtigheden meer inzitten. Laat het goed drogen.

Rooster het op een vrij hoog vuur terwijl je voortdurend roert totdat het lichtbruin is. Stop op tijd want als het te donker is is het niet lekker meer. Doe het meteen uit de nog hete pan in een vijzel.

Rooster ook het zeezout, tot het goed droog is. Het moet nog wel wit zijn. Voeg het zout bij het zaad in de vijzel en roer rustig met de stamper, steeds in dezelfde richting. Het moet geen pasta maar ook niet een al te fijn poeder worden. Het is lang houdbaar maar vers is het het lekkerst.

Bouquet garni

categorieën: Koken en eten

bouquet_garni

Een bouquet garni is een bepaalde combinatie van kruiden en/of groenten, gebruikt om bijvoorbeeld bouillon te trekken. De kruiden en groenten worden samengebonden, zodat ze later makkelijk uit de vloeistof gehaald kunnen worden. Een handige manier als je alleen kruiden gebruikt, is om ze in een thee-ei te doen.

Veel gebruikte groenten en kruiden zijn: ui, prei, wortel, peterselie, laurier, tijm, selderie.

Een kruidenbuiltje fungeert op dezelfde manier als een bouqet garni.

Andere kruidenmengsels zijn bijvoorbeeld: garam masala in de Indiase keuken, nasimix en pizzakruiden.