Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: dupuis-linzen met gedroogde tomaten

Dupuis linzen-1

Ingrediënten

dupuis-linzen
bouillonblokje
olie
ui
knoflook
bleekselderij
paprika
korianderpoeder
zongedroogde tomaten in een potje met olijfolie

Bereiding

De dupuis-linzen koken met een bouillonblokje en eventueel uit laten lekken.
In een andere pan de olijfolie uit het potje tomaten langzaam verhitten. Eventueel meer olie toevoegen als het te weinig is. Ui en knoflook toevoegen, doorroeren en zorgen dat de knoflook niet verbrandt. Stukjes bleekselderij en paprika meebakken. Korianderpoeder toevoegen. Zongedroogde tomaatjes in stukjes erbij en op het laatst de linzen erbij.
Goed warm laten worden.

Bouquet garni

categorieën: Koken en eten

bouquet_garni

Een bouquet garni is een bepaalde combinatie van kruiden en/of groenten, gebruikt om bijvoorbeeld bouillon te trekken. De kruiden en groenten worden samengebonden, zodat ze later makkelijk uit de vloeistof gehaald kunnen worden. Een handige manier als je alleen kruiden gebruikt, is om ze in een thee-ei te doen.

Veel gebruikte groenten en kruiden zijn: ui, prei, wortel, peterselie, laurier, tijm, selderie.

Een kruidenbuiltje fungeert op dezelfde manier als een bouqet garni.

Andere kruidenmengsels zijn bijvoorbeeld: garam masala in de Indiase keuken, nasimix en pizzakruiden.