Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pannekoeken met adukibonen-appelprut

Adukiboontjes

Ingrediënten
 

voor de pannekoeken:
gebuild meel
kikkererwtenmeel
wijnsteenbakpoeder (ongeveer een half zakje)
water
zout

voor de adukibonen-appelprut:
adukibonen
bouillon
bonenkruid
moesappelen
water
diksap
kaneel
rozijnen

Bereiding

De adukibonen een nacht weken en dan nog ongeveer 1 à anderhalf uur koken met de bouillon en het bonekruid. Afgieten.

Maak een beslag van de melen - ongeveer 2 à 3 keer zoveel gebuild meel als kikkererwtenmeel - water, zout en het wijnsteenbakpoeder. Goed roeren en ongeveer een half uurtje laten staan.
Appelmoes maken van de appels met een beetje water, dixap, rozijnen en kaneel. Hier de bonen doorheen roeren. Warm houden.

De pannekoeken bakken en beleggen met de warme bonen-appelprut.

Brandnetel

categorieën: producten

Een bekende toepassing van brandnetel is thee. Maar jonge scheuten en blaadjes van de brandnetel kan je ook eten, op dezelfde manier als spinazie (maar dan niet rauw), en je kan er soep van maken. Pluk ze wel met handschoenen aan en let op dat je ze niet vlakbij een weg of andere bron van verontreiniging plukt.

Als je een eigen tuin hebt waar ze vanzelf groeien, heb je geluk. Zie ze niet als onkruid maar als (gratis aangeboden) groente. Bovendien lokken ze lieveheersbeestjes die op hun beurt weer luizen eten, die anders op je groenten en kruiden zouden kunnen gaan zitten.

Brandnetels bevatten bèta caroteen, calcium, ijzer en kalium.
Soep en thee van brandnetels worden gebruikt om bloed te zuiveren, om vocht af te drijven. Het zou kunnen helpen tegen eczeem, astma, reuma en artritis.