Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: zuurkoolsalade

Zuurkoolsalade

Ingrediënten

- rozijnen en/of abrikozen in stukjes
- zuurkool
- appels
- lijnzaad
- pompoenpitjes
- walnoten

Bereiding

Week de rozijnen en/of de abrikozen in stukjes in een bakje water, hoe langer hoe zachter ze worden.

De zuurkool kan uitgeknepen worden als ie nog in de verpakking zit om zo alles wat minder zuur te laten worden. Houd je echt heel erg van zuur dan kan je het sap gewoon erin laten.

De zuurkool in een schaal doen en met twee vorken of met je handen uit elkaar trekken.
De geweekte rozijnen en/of stukjes abrikoos toevoegen, met het weekwater, als dat niet teveel is. De appels raspen. Het lekkerste is om ongeveer net zo veel appel als zuurkool te gebruiken.
De walnoten in kleine stukjes breken of malen.

Alles bij elkaar in de schaal doen, goed roeren met de twee vorken.
Als het te zuur is kan je eventueel wat diksap toevoegen.

Er kunnen natuurlijk allerlei ander ingrediënten naar smaak toegevoegd worden. Ik doe een greep: peer, gedroogde en geweekte pruimen, gedroogde incabessen, kokosrasp enz. enz.

Brandnetel

categorieën: producten

Een bekende toepassing van brandnetel is thee. Maar jonge scheuten en blaadjes van de brandnetel kan je ook eten, op dezelfde manier als spinazie (maar dan niet rauw), en je kan er soep van maken. Pluk ze wel met handschoenen aan en let op dat je ze niet vlakbij een weg of andere bron van verontreiniging plukt.

Als je een eigen tuin hebt waar ze vanzelf groeien, heb je geluk. Zie ze niet als onkruid maar als (gratis aangeboden) groente. Bovendien lokken ze lieveheersbeestjes die op hun beurt weer luizen eten, die anders op je groenten en kruiden zouden kunnen gaan zitten.

Brandnetels bevatten bèta caroteen, calcium, ijzer en kalium.
Soep en thee van brandnetels worden gebruikt om bloed te zuiveren, om vocht af te drijven. Het zou kunnen helpen tegen eczeem, astma, reuma en artritis.