Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: hachee met seitan

Ingrediënten

uien
kruidnagel
laurier
paprikapoeder
peper
zout
seitan
meel
bouillon (een blokje of poeder opgelost in heet of kokend water)
scheut diksap of balsamico-azijn
evt. plantaardig juspoeder

Bereiding

Veel uien bakken, in olie in een hoge (braad)pan. Niet op het hoogste gas, maar langzaam bruin laten worden. Knoflook erbij doen en mee laten bakken. Pas op dat het niet aanbrandt, knoflook doet dat snel als je het vuur te hoog hebt staan. De kruiden toevoegen.

Ondertussen in een andere pan de kleingesneden seitan bakken op een hoog vuur. Blijven roeren tegen het aanbranden.
De seitan bij de uien doen. Meel eroverheen strooien. Niet te veel. Goed doorroeren en dan de bouillon en diksap of balsamico-azijn toevoegen.
Blijven roeren. Eventueel kan er, als het nog wat dun is, plantaardig juspoeder door gemengd worden. Op deze manier wordt het iets dikker en krijgt het nog meer smaak.

Serveersuggestie

Deze hachee is lekker als saus bij stamppot. Of met brood of rijst.

Brandnetel

categorieën: producten

Een bekende toepassing van brandnetel is thee. Maar jonge scheuten en blaadjes van de brandnetel kan je ook eten, op dezelfde manier als spinazie (maar dan niet rauw), en je kan er soep van maken. Pluk ze wel met handschoenen aan en let op dat je ze niet vlakbij een weg of andere bron van verontreiniging plukt.

Als je een eigen tuin hebt waar ze vanzelf groeien, heb je geluk. Zie ze niet als onkruid maar als (gratis aangeboden) groente. Bovendien lokken ze lieveheersbeestjes die op hun beurt weer luizen eten, die anders op je groenten en kruiden zouden kunnen gaan zitten.

Brandnetels bevatten bèta caroteen, calcium, ijzer en kalium.
Soep en thee van brandnetels worden gebruikt om bloed te zuiveren, om vocht af te drijven. Het zou kunnen helpen tegen eczeem, astma, reuma en artritis.