Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: houmous

Houmous

Synoniemen: hummus, humus.

Een soort paté van kikkererwten. Overige ingrediënten zijn in ieder geval: tahin, citroensap, olijfolie, (soms verse koriander) en (vaak) knoflook. Het wordt vaak gegeten met pitabroodjes en salade, maar het is ook geschikt als dipsaus, als broodbeleg en als bijgerecht bij de warme maaltijd.

Houmous wordt veel gegeten in de keukens uit het Midden-Oosten, Zuid-Europa en Noord-Afrika maar tegenwoordig is het bij ons (West-Europa) ook steeds bekender.

Het is kant-en-klaar te koop van onder andere de (biologische) merken: Florentin, Johannesmolen en Lima.

Ingrediënten

kikkererwten (een nacht weken en daarna nog ongeveer anderhalf uur koken. Hoe ouder ze zijn hoe langer ze moetn koken. Proef er af en toe eentje om te kijken of ze al gaar zijn. Of koop een potje.)
olijfolie
tahin
knoflook
zout
iets zuurs zoals citroensap of een klein scheutje azijn
sojaroom of tomatenpuree (twee varianten, ieder met een eigen smaak)

Bereiding

Gooi alles in de keukenmachine. Malen tot een gladde massa onstaan is. Af en toe proeven of er nog iets aan de smaak gedaan moet worden, meer zout of zuur. Pas op je vingers.
Trouwens, voor iedereen zonder zo'n geweldig apparaat, kleine hoeveelheden kunnen ook met de hand en een vork geprakt worden. Ik heb het ook vaak met de staafmixer gedaan, maar die hebben bij mij de neiging om te gaan roken, en dan doen ze het vaak niet meer.

Ook voor dit recept geldt: gooi erbij wat je lekker lijkt, laat weg wat je vies lijkt. Experimenteer.
Suggesties: kruiden als (verse of gedroogde) koriander, bieslook, selderij, munt, peper en dergelijke. Gedroogde tomaatjes en wat je verder zoal lekker lijkt.

Brandnetelpuree

Eind februari, begin maart is een goede tijd om brandnetel te plukken. Gebruik vooral de jonge bladeren uit de toppen van de plant of de hele scheuten als ze een paar centimeter lang zijn. Gebruik een schaar en handschoenen bij het plukken.

Ingrediënten

- brandnetels (blaadjes en jonge stengels)
- boter of margarine
- ui, in ringen
- knoflook (of blaadjes look-zonder-look of daslook)
- zout, peper en eventueel andere kruiden

Was de blaadjes en/stengels in ruim water en giet ze af. Doe ze in een pan zonder extra water en zet ze op een laag vuur met het deksel op de pan. Laat ongeveer 4 minuten koken.

Daarna eventueel weer uit laten lekken en een flinke klont boter en/of margarine, ui, knoflook, peper en zout en naar smaak andere kruiden toevoegen.
Een paar minuten stoven onder voortdurend roeren en omkeren.

Je kan deze puree nu als groente bij een maaltijd (net als spinazie) eten of af laten koelen en als broodbeleg gebruiken.