Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gierst met pompoenschotel

Pompoen1

Ingrediënten

gierst

groene pompoen
ui
prei
wortel
knoflook
cashewnoten (het liefst ongezouten en ongebrand)
bouillon
kerrie
currypasta (naar eigen smaak pittig of minder pittig)
koriander (gedroogd)
olie

Bereiding

De gierst aan de kook brengen met ruim twee keer zoveel water met bouillon. Na tien minuten koken wegzetten in hooikist of bed.

Groene pompoen schillen en in stukken snijden, ongeveer een vierkante cm, het luistert niet heel erg nauw. Opzetten met niet te veel water. De bedoeling is dat al het water verdwenen is op het moment dat de pompoen heel zacht is geworden. Eventueel tijdens het koken water toevoegen. Bouillon, kerry, koriander en currypasta meekoken. Af en toe roeren zodat alle stukken pompoen regelmatig onder water komen te staan en alles gelijktijdig gaart.

In een bakpan olie doen en vrijwel meteen de kleingesneden ui, prei en wortel toevoegen. Iets later de knoflook erbij. Het vuur laag laten en onder af en toe omscheppen in ongeveer een kwartier gaar laten worden zonder het echt te bakken, eventueel wat vocht toevoegen als het te hard gaat. Op het laatst de gehakte cashewnoten erbij.

Tenslotte de supergare, uit elkaar vallende, pompoenprut hierbij doen en alles goed door elkaar roeren. De gierst uit bed halen en alles opdienen.

Brandnetelpuree

Eind februari, begin maart is een goede tijd om brandnetel te plukken. Gebruik vooral de jonge bladeren uit de toppen van de plant of de hele scheuten als ze een paar centimeter lang zijn. Gebruik een schaar en handschoenen bij het plukken.

Ingrediënten

- brandnetels (blaadjes en jonge stengels)
- boter of margarine
- ui, in ringen
- knoflook (of blaadjes look-zonder-look of daslook)
- zout, peper en eventueel andere kruiden

Was de blaadjes en/stengels in ruim water en giet ze af. Doe ze in een pan zonder extra water en zet ze op een laag vuur met het deksel op de pan. Laat ongeveer 4 minuten koken.

Daarna eventueel weer uit laten lekken en een flinke klont boter en/of margarine, ui, knoflook, peper en zout en naar smaak andere kruiden toevoegen.
Een paar minuten stoven onder voortdurend roeren en omkeren.

Je kan deze puree nu als groente bij een maaltijd (net als spinazie) eten of af laten koelen en als broodbeleg gebruiken.