Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortelmousse

Wortel

Deze wortelmousse is zacht en subtiel van smaak en past goed bij gerechten die een wat Indiaas karakter hebben.

Ingrediënten

500 gr wortel in stukjes
stukje verse gember
100 ml kokosmelk
1 theelepel kurkuma
1 theelepel koriander
eventueel een stukje rode peper
peper en zout of een beetje bouillonpoeder naar smaak
sesamzaad geroosterd

Bereiding

Kook de wortel gaar in wat water. Rasp een stukje verse gember.
Breng in een steelpannetje de kokosmelk aan de kook met de gemberrasp, de kurkuma en de koriander. Laat de kokosmelk zachtjes tot de helft inkoken. Snijd het stukje rode peper in fijne reepjes.

Pureer de gare wortelstukjes met de kokosmelk met een staafmixer. Breng de mousse op smaak met peper en zout of een verkruimeld bouillonblokje.

Serveersuggestie

Strooi geroosterd sesamzaad over de mousse.

Brandnetelpuree

Eind februari, begin maart is een goede tijd om brandnetel te plukken. Gebruik vooral de jonge bladeren uit de toppen van de plant of de hele scheuten als ze een paar centimeter lang zijn. Gebruik een schaar en handschoenen bij het plukken.

Ingrediënten

- brandnetels (blaadjes en jonge stengels)
- boter of margarine
- ui, in ringen
- knoflook (of blaadjes look-zonder-look of daslook)
- zout, peper en eventueel andere kruiden

Was de blaadjes en/stengels in ruim water en giet ze af. Doe ze in een pan zonder extra water en zet ze op een laag vuur met het deksel op de pan. Laat ongeveer 4 minuten koken.

Daarna eventueel weer uit laten lekken en een flinke klont boter en/of margarine, ui, knoflook, peper en zout en naar smaak andere kruiden toevoegen.
Een paar minuten stoven onder voortdurend roeren en omkeren.

Je kan deze puree nu als groente bij een maaltijd (net als spinazie) eten of af laten koelen en als broodbeleg gebruiken.